Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolar'dan bir tarihi rekor daha! Merkez'den açıklama

Dolar'dan bir tarihi rekor daha! Merkez'den açıklama

Dolar 2.52'yi aşarak tarihi rekorunu kırdı.

  • Ege Postası
  • 27.02.2015 - 14:04
Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına tahminlerden erken başlayabileceğini gösteren ABD verisi ve Merkez Bankası (TCMB) ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerle güne 2.50'nin üzerinde başladı. Borsa İstanbul'da kayıplar yüzde 2'yi aştı. Dolar gün içinde 2.52'yi aşarak tarihi rekorunu kırdı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının Başbakanlık tarafından yalanlanması dün endişeleri kısmen de olsa azaltsa da tamamen ortadan kaldırmadı. Bankacılar TL'nin küresel piyasaların olumsuz olduğu dönemlerde daha da çok baskı altında kaldığını bunun da başta koridorun üst bandı olmak üzere faiz indirimleri ve indirimlerin arkasından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan gelen eleştirilerden kaynaklandığını belirttiler. 

Merkez Bankası'ndan 'dolar'a müdahale


Merkez Bankası doların 2.5270 ile tarihi rekorunu kırmasının ardından Merkez Bankası’ndan açıklama geldi.

Merkez Bankası, dolardaki hızlı tırmanışı engelleyebilmek için döviz satım ihalelerinde miktarı günlük olarak belirleme ve bu miktarı da yüzde 50'ye kadar artırabilme kararı aldı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "27 Şubat 2015 tarihinden itibaren döviz piyasasındaki koşullara göre döviz satım ihalesi tutarı günlük olarak belirlenecektir" denildi ve kararın ayrıntıları şöyle belirtildi:
"Ertesi günkü ihalenin asgari tutarı saat 17.20’de Reuters CBTQ, Bloomberg CBT Foreign Exchange Auctions ve Anadolu Ajansı DV007 sayfalarından ilan edilecektir. Aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarı bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın yüzde 50 fazlasına kadar artırılabilecektir. Satım tutarı mevcut uygulamada olduğu gibi saat 16.30’da aynı sayfalarda duyurulacaktır."


Merkez Bankası'ndan açıklama

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa edeceği yönündeki söylentilerin ardından Merkez Bankası'dan bir açıklama geldi.
Açıklamada "Erdem Başçı görevinin başındadır. İstifa iddiaları ve söylemleri başındadır." denildi.

Erdem Başçı: Kamu görevi en iyi şekilde yapılır


TCMB Başkanı Erdem Başçı, görevinin başında olduğunu, kamu görevi verildiği ve sağlığı elverdiği sürece görevini en iyi şekilde yapacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sağlık durumuna ve istifa ettiği iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başçı, "Bugün yine rivayetler ortaya atılmış bunların hiçbirinin aslı olamadığına dair açıklamalar yapıldı. Bunlara hiç gerek yok. Dolayısıyla görevimizin başındayız. Gayet iyiyim. Dün açıkladığımız gibi sağlık kontrollerimizi tamamladık. Raporlarımızı aldık. Çok şükür çok ciddi bir problem yok. Hafif bir antibiyotik tedavisi ile tedavi olacak ufak birkaç problem buldular" dedi.

"GAYET İYİYİM STRES DOĞAL İŞİMİZ GEREĞİDİR"
Sağlık durumuna ilişkin Başçı, "Gayet iyiyim. Dün açıkladığımız gibi sağlık kontrollerimizi tamamladık. Raporlarımızı aldık. Çok şükür çok ciddi bir problem yok. Hafif bir antibiyotik tedavisi ile tedavi olacak ufak birkaç problem buldular. İltihaplanma var birkaç bölgede. Her şey yolunda. Stres doğal işimiz gereğidir" dedi.

"RİVAYETLER ORTAYA ATILMIŞ GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ KAMU GÖREVİ VERİLDİĞİ SÜRECE EN İYİ ŞEKİLDE YAPILIR"
"İstifa ettiğiniz iddiaları nereden çıkıyo? İstifa etme düşünceniz var mı'" sorularına Başçı, " Dün açıkladığımız gibi görevimizin başındayız. Bugün yine rivayetler ortaya atılmış bunların hiçbirinin aslı olmadığına dair açıklamalar yapıldı. Bunlara hiç gerek yok. Dolayısıyla görevimizin başındayız. Kamuoyuna daha önceden de gündeme başka vesilelerle gelmişti. Kamu görevi verildiği sürece yapılır. En iyi şekilde yapılır. Elimizden geldiğince sağlımız el verdiği sürece en iyi şekilde bu görevi yerine getirmeye devam edeceğiz" diye yanıt verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.