Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolar beş ayın zirvesinde

Dolar beş ayın zirvesinde

Amerikan Merkez Bankası Fed'in toplantı tutanaklarında istihdam piyasasındaki iyileşme halinde erken faiz artırımı gelebileceğine yönelik ifadeler doları son 5 ayın zirvesine yükseltti. Dolar 2.19 TL sınırına dayanarak 2.1890 TL'yi gördü.

  • Ege Postası
  • 21.08.2014 - 09:26
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son Açık Piyasa Komitesi toplantısının tuitanakları yayınlandı. Tutanaklarda Fed'in stihdam piyasasındaki beklenenden daha güçlü toparlanmanın, faiz oranlarının düşünülenden daha erken yükseltilmesine yol açabileceğine yönelik ifadeler doları TL karşısında yükseltti.
 
Tutanakların açıklanmasının ardından 2.18 TL'nin üzerine çıkan dolar bu sabah da 2.1890 TL'yi görerek son 5 ayın zirvesini gördü. 2.1860 TL'den işlem gördü.
 
İŞTE DOLARI ARTIRAN TUTANAKTAN ÖNEMLİ İFADELER
Fed ekonomi ve işgücü piyasasında yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, ekonomik görünümünde belirsizliğin devam ettiğini ifade etti. Fed toplantısında sıfıra yakın olan faiz oranın artırılmasının şu an için erken olduğu belirtildi. Fed, 29-30 Temmuz tarihleri arasında yaptığı toplantıların tutanaklarını yayınlandı. Tutanaklara göre, Fed, üyeleri, faiz artırımı konusunda fikir birliğinde uzlaşamadı. Ancak, ekonominin beklentilerden daha kısa sürede geliştiği konusunda görüş birliği sağlandı. Tutanaklarda faiz artırımı hakkında bir önceki tutanakla göre daha açık ifadeler yer alması doları yükseltti. Tutanakların açıklamasının ardından dolar uluslararası piyasalarda 2.1850 TL’ye Fed Başkanı Janet Yellen kadar tırmandı.

ABD'de dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarında makroekonomik verilerin beklentilerden daha iyi geldiği notu ve üyelerin faiz artırımı ile ilgili tartışmaları parasal genişlemeden çıkış ve faiz artırım sürecinin tahmin edilenden önce başlayabileceğine ilişkin algıyı artırırken, piyasalar bugün başlayacak Jackson Hole toplantısını ve açıklanacak makroekonomik verileri takip edecek. Analistler, Jackson Hole toplantısında yarın konuşma yapacak Fed Başkanı Janet Yellen'in söylemlerinin piyasanın yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, dolar endeksinin yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine yükseldiğine dikkati çekiyor.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.