Dolar 32,3298
%0.24
Euro 35,0481
%-0.21
Altın 2.284,020
%0.28
Bist-100 8,98
%1.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dışişleri’nin itibarı tehlikede

Dışişleri’nin itibarı tehlikede

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Konseyi’nden gizlediği Gezi olayları bilançosunu Meclis gündemine taşıdı.

  • Ege Postası
  • 25.01.2015 - 11:36
Çıray, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Türkiye’den Gezi olaylarında yaşananlar konusunda bilgi istediğini ancak, Türk Dışişleri’nin sunduğu raporda birçok gerçeğin eksik olduğunu belirtti.

Çıray, “Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne sunduğu resmi raporunda herkesin gözü önünde yaşanan olayların yer almaması kurumun ciddiyetine gölge düşürebilir” diye konuştu.

SADECE BU OLAY MI'

Komiteye, Türkiye’den 200 olayla ilgili olarak “soruşturma sürüyor” yanıtı gittiğini belirten Çıray, “Ayrıntılı bilgi talebine sadece 9 olayla yanıt verilmiştir. Dışişleri Bakanlığı, Gezi’de hayatını kaybedenlerden yalnızca Ethem Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis Ahmet Şahbaz için ‘kendini savunma sınırlarını aşarak cinayet’ ifadesini kullanmıştır.11 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı olaylardan sadece 9’u hakkında bilgi verilmesi dikkat çekmektedir” dedi.

YANIT GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Çıray, Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin bu komiteden gizlenmesi Avrupa Birliği iddiasında olan Türkiye Cumhuriyeti için olumsuz bir intiba bıraktığını anlatarak, “Ayrıca Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi konumunda olan Türkiye Cumhuriyeti’nin daha hesap verebilir ve şeffaf olması beklenirken verilen yanıtın gerçekleri yansıtmadığı da basından takip edilebilen geçmiş haberler ile açıkça ortaya konulabilir” diye konuştu.

DIŞİŞLERİ’NİN CİDDİYETİ TEHLİKEDE

Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne sunduğu resmi raporunda herkesin gözü önünde yaşanan olayların yer almamasının kurumun ciddiyetine gölge düşürebileceğini belirten Çıray Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması amacıyla verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

HANGİ KAYNAKTAN ALDINIZ
“Gezi olaylarında yaşamını yitiren, yaralanan, sakat kalan çok sayıda vatandaş varken gönderilen raporda neden bunlar yer almamaktadı? Gönderilen rapor kimler tarafından hazırlanmıştı? Bu raporun hazırlanmasında hangi kaynaklardan ve kurumlardan bilgi alınmıştır'

RESMİ OLARAK ÜSTÜ KAPATILIYOR MU

Bu raporu hazırlayarak Bakanlığınıza eksik bilgiler vermiş ve yanıltılmaya neden olanlar konusunda bir adım atılacak mıdı? Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne Gezi olaylarıyla ilgili olarak gönderilen raporda diğer olaylardan ve soruşturmalardan söz dahi edilmemesi bunların üstünün resmi olarak kapatıldığı anlamına mı gelmektedir'”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.