Dolar 32,6139
%0.43
Euro 34,7867
%0.16
Altın 2.500,620
%0.65
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Direnişçi muhtarı, Kılıçdaroğlu ile görüştürdüler

Direnişçi muhtarı, Kılıçdaroğlu ile görüştürdüler

​Kömür üretimi karşılığında yapılacak termik santral nedeniyle kamulaştırılan alan içerisinde kalan zeytinliklerin kesilmesiyle gündeme gelen Manisa’nın Soma ilçesinde Yırca Mahallesinde yaşayan vatandaşlara destek çığ gibi büyüyor. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ve beraberindeki gençlik kolları yöneticileri Yırca’ya giderek zeytinlikte nöbet tutan köylüye destek oldu. Yıldız, köy muhtarını CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile telefonda görüştürürken, gençlik kolları adına bir yönetici alanda nöbetçi olarak kaldı.

  • Ege Postası
  • 20.09.2014 - 16:10
EGE POSTASI - Manisa'nın Soma İlçesi'ne yapılacak üçüncü termik santral için Kolin Şirketler Grubu'nun, acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinliklerde geçtiğimiz günlerde ağaç kesim çalışmalarına başlaması tepkilere neden oldu. Köylüler, yaşanan gelişme üzerine iş makinelerinin çalışmasını engelleyerek, zeytinlikte nöbete başlarken,  dayanışma ve direniş çağrısı yapmıştı.



CHP Gençlik Kolu Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ve beraberindeki Manisa CHP Gençlik Kolları yöneticileri Yırca’ya giderek köylülere destek verdi. Yıldız burada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı,”Sadece Yırca’yı bekleyen tehlike değil. Yakın dönemde Ege’deki zeytin alanlarını bekleyen bir tehlike var. Ege’de Çanakkale, Marmaris, Balıkesir gibi zeytin alanları olan yerlerde yasa değiştirerek maden ocaklarına çevirecekler. Karadeniz direndi. Karadeniz’in direnişi ranta ve kapitalizme karşıydı ve geçit vermedi. Karadeniz’de doğa tahribatı yapılırken STK’lar ve CHP Gençlik Kolları orada mücadele etti. AKP ve bu hükümetin bileşeni olan iş dünyası gözünü zeytin alanlarına dikti. Buralarda zeytini yok ederek santrallerden kar elde etmek istiyorlar. Zeytinin öneminin ne olduğunu bilmeden para kazanmak istiyorlar. Kolin şirketi AKP’nin iktidarı sürecinde büyümüş ve sayılı şirketler arasına girmişti. Acele kamulaştırma kararı çakardılar. Köylü Danıştay’a başvurdu.  İnşaat firması süreci beklemesi gerekirken, hukuku çiğneyerek alanı tel örgüyle çevirerek ağaçları kesmeye başlıyor.Buna izin vermeyeceğiz”



KILIÇDAROĞLU ARADI
Yıldız basın açıklamasının ardından, CHP Lideri Kemal Kılıçdarooğlu’nu telefonla arayarak köy muhtarırla görüştürdü. Kılıçdaroğlu’nun köylüye, “Direnmeniz önemli.İnşallah hukuki süreç sizlerin lehine sonuçlanacak.CHP olara yanınızdayız ve süreci takip ediyoruz” mesajı verdiği öğrenildi.

NÖBETÇİ BIRAKILDI
Öte yandan CHP Manisa Gençlik Kolları alanda bir yöneticiyi ağaçların kesilmemesi adına  nöbetçi olarak bıraktı.



SÜREÇ NESIL GELİŞTİ
Bakanlar Kurulu tarafından 10 Mayıs 2014 tarihinde alınan kararla, Soma'da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Greenpeace'in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığı başvuru ile acele kamulaştırılan bu alanların zeytinlik olduğu ortaya çıkmış ve bunun hukuğa aykırı olduğu ileri sürülüp, kamuoyuyla paylaşıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak bu üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar zeytinliklerin kamulaştırılmasına, geçen 1 Eylül'de düzenledikleri eylemle tepkilerini dile getirip, acele kamulaştırma sürecinin iptali için dava açtı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.