Dolar 32,3181
%0.21
Euro 35,0783
%-0.12
Altın 2.307,390
%1.31
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dilipak: Çözüm sürecine herkes etkin bir şekilde katılmalı

Dilipak: Çözüm sürecine herkes etkin bir şekilde katılmalı

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Yazar Abdurrahman Dilipak, çözüm sürecine herkesin etkin bir şekilde katılması gerektiğini söyledi. Dilipak, "Bunların hepsi uzun ve yorucu bir yolu gerektiriyor. Onun için sadece istemek ve...

  • Ege Postası
  • 22.05.2013 - 14:16
Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Yazar Abdurrahman Dilipak, çözüm sürecine herkesin etkin bir şekilde katılması gerektiğini söyledi. Dilipak, "Bunların hepsi uzun ve yorucu bir yolu gerektiriyor. Onun için sadece istemek ve eleştirmek değil, sivil toplumun, üniversitelerin ve sorumluluk duyan herkesin sürece etkin bir şekilde katılmaları gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Çözüm sürecine destek vermek için bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları, Çözüme Evet Koalisyonu çatısı altında yürütülen çalışmalara destek verdi. İnsani Yardım Hareketi (İHH) Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda bir aya gelen koalisyon temsilcileri sürecin aksamadan sürmesi için atılması gereken adımları sıralayarak yeni bir anayasa yapılmasının gerekliliğini ifade etti. Toplantıda; İHH'dan Avukat Gülden Sönmez, Yazar Abdurrahman Dilipak, Yazar Roni Margulez, Mor ve Ötesi Grubu'ndan Kerem Kabadayı, Şair Yazar Ahmet Mercan, Sivil Dayanışma Platformu'ndan Hasan Avşar, Hak İş Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Paçal, Beyaz Hareket Derneği'nden Aydın İnci ve Kafkasya Platformu'ndan Kuban Kural yer aldı.

Yazar Abdurrahman Dilipak, çatışmanın bitmesi için barışın yeterli olmadığını, kalıcı barışın tesisi için dağdan inenlerin istihdamından diğer faktörlere kadar uzun bir yol bulunduğunu söyledi. Sivil toplum, üniversiteler ve diğer kuruluşların bu işin içinde bulunması gerektiğini anlatan Dilipak, "Onun için sadece istemek ve eleştirmek değil, sivil toplumun, üniversitelerin ve sorumluluk duyan herkesin sürece etkin bir şekilde katılmaları gerektiğini düşünüyorum." dedi.

'MUHALEFET DİL KONUSUNDA YARALAYICI'

Sürecinin sağlıklı yürütülmesi için atılması gereken adımlara da değinin Dilipak, muhalefetin de dil konusunda yaralayıcı olduğunu söyledi. Bugünkü sorunun çözümünde gelecekte olabileceklerin de hesaplanması gerektiğinin altını çizen Dilipak, "Muhalefetin agresif tavrı ve tamamen politik polemiğe dönük demagojik zeminde tartışmalar barışın dilini yaralıyor. Barışın dilinin daha estetik ve daha felsefi olması gerekir. Bu dilin ideolojik ve politik talepler değil bilimsel gerçeklerle örtüşmesi gerekir." ifadesini kullandı.

Dilipak, çözüm sürecinde gelişmelerin doğru yönde ve ileri istikamette ilerlediğini belirterek toplumun artık yapılan çalışmaları daha iyi anlayabildiğini kaydetti. Dilipak ayrıca, süreçle ilgili bölgeler arasında birliktelik sağlayacak çalışmalar yapılması gereğine işaret etti.

İHH adına toplantıya katılan Avukat Gülden Sönmez de, bu topraklarda yaşayan insanların kimliklerinin sorun olmaktan çıkmasını istediklerini belirtti. Bu nedenle koalisyona destek verdiklerini belirten Sönmez, "Herkesin, nerede yaşarsa yaşasın onurlu bir şekilde adalet üzerinde kendi kimliği ile bu topraklarda yaşamalarını arzu ediyoruz." dedi.

Şair Yazar Roni Margulis'in ise, barıştan yana olmayı izah etmenin anlamsız olduğunu, işleyen süreç sayesinde ne Kürtlerin ne de Türklerin öldüğünü, daha önce tanınmayan Kürt halkının haklarının artık tanındığını söyledi. Margulez, "Bu süreç, yeni anayasa çıksın ya da çıkmasın içinden geçtiğimiz süreç ile Kürt halkının kimliğinin devlet tarafından tanınmış olması anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA VURGUSU

Toplantıda konuşan Sivil Dayanışma Platformu Üyesi Hasan Avşar da, yürütülen çalışmaların başarısı için ülkenin doğu ve batısı arasındaki hassasiyetleri de gözetecek bir anayasanın gerekliğine işaret etti. Avşar, halkın mevcut iktidara ve partilere yeni anayasa ile ilgili vekalet verdiğini belirterek, "İktidar partisi AK Parti'nin bu sorumluluktan kaçmaksızın kendi hazırlayacağı demokratik ve sivil bir anayasa, revize edilen bir anaya değil, sıfırdan, bütün kesimlere eşit mesafede, bireyin hak ve özgürlerini genişleten bir anayasa hazırlayıp milletin önüne götürmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya Hak-İş adına katılan Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Paçal ise, sendika olarak yürütülen hem anayasa hem de çözüm sürecine ilişkin desteklerinin süreceğini dile getirdi.

Toplantının sonunda Abdurrahman Dilipak'ın yazdığı ve çözüm süreci içerikli şiir, Şair Yazar Ahmet Mercan tarafından okundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.