Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dere yatağına imar izni! Vay Torbalı'nın haline...

Dere yatağına imar izni! Vay Torbalı'nın haline...

Torbalı’nın Ayrancılar beldesinde Hayırlıözlü Deresi’nin yatağının taşınması ve bölgedeki imar durumun değiştirilmesine yönelik karar ilçede tartışmalara yol açtı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri’nin geçmişte reddettiği söz konusu talebe karşın ilçe belediyesi tarafından yapılan değişiklik faciaya davetiye olarak nitelendirilirken, kişiye özel imar düzenlemesi gerçekleştirildiği yönündeki yorumlar da beraberinde geldi. Dere yatağına imar izni!

  • Ege Postası
  • 20.05.2015 - 10:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in sanayi ve üretimde ön plana çıkan ilçelerinden Torbalı’da geçtiğimiz günlerde ilçe belediyesinin yaptığı plan tadilatı ortalığı karıştırdı. Vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda plan değişikliği için çalışma başlatan belediyenin son düzenlemesi ile birlikte Ayrancılar Egekent Mevkii’nde dere yatağında kalan konutlar için yeni ıslah çalışması yapılması ve imar yoğunluğunun arttırılmasına karar verildi.
 
FATURA KAÇAK YAPILAŞMAYA DEĞİL, DEREYE KESİLDİ
Hayırlıözü Deresi olarak bilinen akarsu yatağında geçmişte imar kanunu ve mevzuata aykırı inşa edilen konutlara yönelik çalışma başlatan Torbalı Belediyesi, faturayı konutlara değil, dereye kesti. Bölgede çalışma başlatan ilçe belediyesi, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda yaptığı inceleme neticesinde dere yatağının taşınması ve yeniden ıslah edilmesine yönelik geçtiğimiz günlerde belediye meclisinde karar aldı.


 
DERE YATAĞI DEĞİŞTİ, İMAR 6 KATA YÜKSELDİ
Alınan karar doğrultusunda Ayrancılar Mahallesi’ndeki söz konusu alanda dere yatağına usule aykırı konut inşa eden hak sahiplerine yönelik, Hayırlıözü Deresi’nde yeniden deplase çalışması yapılması ve güzergahının değiştirilmesi için imar planı değişikliğine gidildi. Belediye meclisinde karşıt oylara karşın alınan karar çerçevesinde, dere ıslahı çalışması ile ilgili masrafları karşılayacak hak sahiplerine ayrıca mevcut planlarda yapıları için verilen iki katlık imar hakkı da altı kata yükseltildi.


 
DEVLETTEN İZİN ÇIKMADI
İlçe belediyesi, konutlara yönelik imar değişikliği için öncelikle geçtiğimiz yılın Mart ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri 2’inci Bölge Müdürlüğü’nün kapısını çalarken, imar planı değişikliğine yönelik talep veto edildi. Torbalı Belediyesi’ne gelen resmi yanıtta, binaların kurallar dahilinde inşa edilmediğini hatırlatan DSİ Bölge Müdürlüğü, dere yatağına beş metre çekme mesafesi bırakılması gerekirken yarım metre mesafede yapılaşma sağlandığını ve binaların zemin katlarının dereyle birleşik olduğuna dair tespitlerini iletti. Kurum tarafından belediyeye iletilen yazıda ayrıca  vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu uyarısı yapılarak, yapılaşmanın mevzuata aykırı gerçekleştiği ve talebin Başbakanlık ile İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan iki ayrı genelgeye de aykırı olduğu gerekçesiyle plan değişikliğine ret yanıtı verildi.


 
DSİ “CAN VE MAL GÜVENLİĞİ” İÇİN UYARIDA BULUNDU
Plan değişikliği için olumsuz yanıt alan belediye, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU’dan da (İzmir Su ve Kanal İdaresi) görüş isterken, müdürlük öncelikle DSİ’ye müracaat edilmesini istedi. Vatandaşların arsasından geçen ve mülkiyeti devlete ait olan derenin mevcut yatak güzergahının değiştirilmesi için bir kez daha DSİ’den görüş isteyen belediyenin plan değişikliği talebi, Hayırlıözü Deresi’nin taşkın riskinin yüksek olduğu ve yürürlükteki kanunlara aykırı olacağı gerekçesi ile tekrardan reddedildi. Devlet Su İşleri 2’inci Bölge Müdürlüğü, verdiği cevapta ayrıca dere yatağında değil, konutlarda düzenleme yapılmasını isterken, yapıların beş metre kuralına uygun olarak geriye çekilmesi için belediyeye uyarıda bulundu.


 
BAKANLIK’TAN VİZE GELDİ AMA…
Bakanlık ve DSİ Bölge Müdürlüğü’nün uyarıları doğrultusunda işlem yapmayan belediye, Ocak 2015’te aynı taleple yeniden plan değişikliği için bölge müdürlüğünden inceleme istedi. Ancak, geçmişte iki kez ıslah çalışmasını veto eden bölge müdürlüğü, bu sefer belediyenin yanlış imar düzenlemesi sonucunda ıslah kanalının binaların arasında kaldığını ve derenin çevresindeki binaların temelinde ciddi zarara yol açtığını gerekçe göstererek Mart 2015’te imar düzenlemesine olumlu görüş sundu. Bakanlıktan üçüncü seferde onayı alan Torbalı Belediyesi, derenin deplasesi için gerekli imar planı değişikliğini belediye meclisinde CHP’li üyelerin ret oylarına karşılık AK Parti’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.


 
KİŞİYE ÖZEL İMAR DEĞİŞİKLİĞİ Mİ YAPILDI'
Yeni planların önümüzdeki aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi onayına sunulması beklenirken, söz konusu plan tadilatına askı süresi içerisinde itiraz gelmediği takdirde dere yatağı taşınması için inşaat çalışmaları başlayacak. Planlara itiraz geldiği ya da değişiklik yargıya taşındığı takdirde ise işlem geçersiz olacak. Diğer yandan, uygulamaya konan işlem sonrasında dere yatağının bulunduğu mevcut alanında kalan binalarda yapılaşma izninin 2 kattan 6 kata çıkartılması da muhalefetten plan değişikliğinin kişiye özel yapıldığı ve olası bir faciaya davetiye çıkartıldığı yönünde tepkileri de beraberinde getirdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.