Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Demirci kardeşler sosyal medya sayesinde ayakta

Demirci kardeşler sosyal medya sayesinde ayakta

İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı'nda babaları Süleyman Akdemir'den devraldıkları mesleği sürdüren demirci kardeşler Ali Akdemir ve Ömer Akdemir, sosyal medya sayesinde sipariş ve müşterilerini arttırdı. Ömer Akdemir, birkaç yıl öncesine kadar durma noktasına gelen işlerinin, facebook'ta kurdukları grup sayesinde bir anda açıldığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 01.09.2018 - 10:14

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın son demirci ustaları Ali Akdemir ve Ömer Akdemir, babaları Süleyman Akdemir'den devraldıkları mesleği sürdürüyor. Kendini bildiğinden beri bu işi yaptığını anlatan kardeşlerden Ömer Akdemir, "Artık işin şekli biraz değişti. Özel yapım el dövmesi bıçaklar, paslanmaz bıçaklar yapıyoruz. Daha çok kamp yapanlar için kamp baltaları ve özel bıçaklar imal ediyoruz. Aslında işlerimiz azalma dönemine girmişti ama sonra internet çıkınca, Türkiye'nin her yerine ürün göndermeye başladık. Sosyal medyayla beraber sipariş almaya başladık ve işlerimiz açıldı. Türkiye'nin dört bir yanına, kurduğumuz facebook grubu aracılığıyla iletişime geçip, sipariş gönderiyoruz" dedi.

"BİR GELENEK OLARAK SÜRDÜRÜYORUZ"

Baba mesleğini devam ettirdiklerini belirten Ömer Akdemir, "Babam Konya'dan 1955 yılında İzmir'e gelmiş. Bu meslek, babamın ustasının ustasından yani Osmanlı Devleti zamanından beri devam ediyor. Baba mesleğini bir gelenek olarak sürdürüyoruz. Aynı zamanda ben meslek lisesine gidip bu işin teknik eğitimini de aldım" diye konuştu.

Bıçak yapımını anlatan, yalnızca bıçak sulama işleminin bile 5.5 saat sürdüğünü dile getiren Akdemir, "Fırın 1.5 saat içinde bin 70 dereceye çıkıyor, malzeme burada 20 dakika kalıyor. Sonra soğutulup, 190 derecede 2 saat kalıyor. Tekrar soğutulup 2 saat daha kalıyor. Toplamda 5.5 saat sadece sulaması sürüyor. N 690 ismi verilen paslanmaz çelik malzemesi kullanarak yapılmış bir kamp bıçağı 300 TL civarına satılıyor. Bu tarz bıçakların üretiminde vakum fırınları kullanıyoruz. Bizim yaptıklarımızın fiyatları diğer ürünlere göre yüksek. Bunların emsalleri Avrupa'da birkaç bin dolardan satılıyor. Kalite çok iyi olmasına rağmen Avrupa'ya göre çok ucuz. El işçiliğiyle yapılmış bir dövme balta sapını Avrupa'da almaya kalksanız 2 bin dolar ödemeniz gerekir" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.