Dolar 32,6477
%-0.44
Euro 34,9865
%-0.73
Altın 2.422,890
%-0.91
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Davutoğlu: Ashton'ın Mısır'da Mursi ile görüşmesi önemli bir adım

Davutoğlu: Ashton'ın Mısır'da Mursi ile görüşmesi önemli bir adım

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Mısır ziyaretinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmüş olmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Davutoğlu,...

  • Ege Postası
  • 30.07.2013 - 15:05
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Mısır ziyaretinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmüş olmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin de Mısır'da meşruiyetin tekrar ihdası ve demokratik sürecin yeniden inşa ve ihya edilmesi konusunda yapılacak çalışmalarda yer almaya hazır olduğunun altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Meksika Dışişleri Bakanı José Antonio Meade Kuribreña, Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Davutoğlu, Türkiye'ye gelen Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Irak ve Suriye'deki gelişmeleri görüşeceklerini söyledi. Davutoğlu, kendisine sorulan bir soru üzerine "Barzani ile özellikle Irak ve Suriye'deki gelişmeler bağlamında istişarede bulunacağız. Ekonomik ilişkileri değerlendireceğiz. Akşam iftarda birlikte olacağız. Yarın da Başbakanımız tarafından kabul edilecek." diye cevap verdi.

"POLİSLERİMİZİN GEREKLİ YERDE GEREKLİ MÜDAHALELERİ DAHA BÜYÜK KAYIPLARI ÖNLEDİ"

Bakan Davutoğlu'na Somali'deki saldırıya ilişkin yeni detaylar olup olmadığı soruldu. Somali'nin güvenlik riski yüksek bir ülke olduğunun altını çizen Davutoğlu, en başından beri bu riskleri düşünerek gerekli tedbileri aldıklarını dile getirdi. Davutoğlu, Somali'de her zaman bu tür risklerin söz konusu olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin Somali politikasının insani boyutlu bir politika olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, "Biz bütün dünyanın sustuğu ve gözünü kapattığı günlerde insanlık vicdanını harekete geçiren bir ziyaretle, Sayın Başbakanımız'ın ziyaretiyle Somali'yi dünyanın gündemine getirdik ve Somali'ye doğrudan yardımları taşıdık." şeklinde konuştu. Somali'de çalışan tek büyükelçiliğin Türk Büyükelçiliği olduğunun da altını çizen Dışişleri Bakanı, saldırıdan sonra Somali Cumlurbaşkanı'nın kendisini aradığını ve "Şu anda bile sokaklarda fedakar bir şekilde çalışan Türkleri görmekten onur duyuyorum" dediğini anlattı.

SOMALİ AFRİKA AÇILIMININ BİR PARÇASI

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Somali, Afrika açılımımızın bir parçasıdır. Somali'deki bu normalleşmeden rahatsız olan bu terör örgütleri, bazı çevrelerin bu tür saldırılar üzerinden Türkiye'nin Somali politikasını, Somali'deki insani tutumuna zarar vermek gibi hedefleri olabilir, ama Türkiye tarih boyunca köklü devlet geleneği ve takip ettiği siyasi kültür geleneği nedeniyle her zaman böyle riskli bölgelerde çalışmıştır."

Türk büyükelçilerinin, diplomatlarının, sivil toplum kuruluşlarının Afganistan'da, Myanmar'da, Filistin'de, Irak'ta, Suriye'de ve daha birçok riskli bölgede görev yaptıklarına dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye'nin Somali politikasının her türlü riske rağmen devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu, ardından polislerden aldıklarını belirttiği bazı detayları paylaştı: "Bu bir terör saldırısıdır. Daha önce aldığımız tedbirler sayesinde başka benzer saldırılarda olan büyük kayıplar önlenmiştir. Tabi Sinan kardeşimizin kaybı başlı başına büyüktür. Ancak eğer kahraman polislerimiz gerektiği anda, gerekli tepkiyi profesyonelce vermemiş olsalardı çok daha olumsuz sonuçlar doğabilirdi. Ben rahmetli Sinan Yılmaz'a tekrar rahmet diliyorum."

NEÇİRVAN BARZANİ'NİN ANKARA ZİYARETİ

Davutoğlu, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin ziyaretine ilişkin yeni bir gelişme olup olmadığı sorulması üzerine, bu ziyaretlerin birkaç ayda bir gerçekleştiğini ve Barzani ile istişarelerde bulunulduğunu anlattı. Barzani ile bugün gerçekleşecek görüşmede de Irak'taki son gelişmeler ve Suriye'deki durumun ele alınacağını söyleyen Davutoğlu, akşam iftarda da Neçirvan Barzani ile bir arada olacaklarını söyledi. Davutoğlu, ardından Barzani'nin yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini söyledi.

ASHTON'IN, MURSİ İLE GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ

Davutoğlu'na, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile yaptığı görüşme de soruldu. Ashton'ın, görüşmeye ilişkin bir bilgi verip vermediği sorusunu cevaplayan Davutoğlu, öncelikle Mısır'ın bir demokratik restorasyondan geçmesi gerektiğine ve yönetimin seçilmişlere devredilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ashton'ın, dün Mısır'da yaptığı görüşmenin ortasında kendisini arayarak bilgi verdiğini söyleyen Davutoğlu, "Ben daha önceki ziyarette de, Sayın Mursi ile görüşülmeden yapılacak temasların bir anlamı olmayacağını, kalıcı bir sürecin başlaması için öncelikle Mursi ile görüşülmesi gerektiği kanaatimi kendisiyle paylaşmıştım. Her şeyden önce Sayın Mursi ile görüşmüş olması önemlidir. Sayın Mursi'nin kanaatlerini almış olması ve seçilmiş bir lider olarak Sayın Mursi ile doğrudan temas yapmış olması önemlidir. Dün de bu temas için çaba sarf ettiğini ifade etmişti bana. Ben de bu ziyareti anlamlı kılacak en önemli unsurun bu olacağını söylemiştim. Bu önemli bir adım, gelişmedir. Bugün de dönüşünde tekrar arayacağını söylemişti. Muhtemelen bugün veya yarın dönüşüne göre tekrar kapsamlı bir istişarede bulunuruz. Biz Türkiye olarak bu geçiş sürecinin bir an önce sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi ve meşruiyetin tekrar seçilmiş otoritelere devredilmesi konusunda yapılacak her çalışmaya destek vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'daki durum için "Türkiye her zeminde, Mısır'da tekrar meşruiyetin ihdası ve Mısır'da demokratik sürecin yeniden inşa ve ihya edilmesi konusunda yapılacak çalışmalarda yer almaya hazırdır." diye ekledi.

Öte yandan iki dışişleri bakanı, soru cevaptan önce yaptıkları açıklamalarda iki ülke arasındaki ilişkilere değindiler. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin 1927 yılından bu yana Meksika ile dost ülke olduğunu hatırlatarak, "Coğrafyalarımız uzak olmakla birlikte birbirine çok benzeyen iki ülkeyiz." dedi. Davutoğlu, 2 -4 Eylül tarihlerinde Meksika Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

85 YIL SONRA MEKSİKA CUMHURBAŞKANI GELECEK

Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena ise Meksika Devlet Başkanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyarete dikkat çekerek, bu ziyaretin, 85 yıllık bir dönemde ilk defa Meksika'nın Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi gerçekleştireceği ilk ziyaret olacağını vurguladı. Konuk Bakan ayrıca hem Meksika'da, hem Türkiye'de daha geniş, kapsamlı yatırımların gerçekleştirilebilmesi için adımlar atacaklarını belirterek, "Biz büyüme noktasında birlikte çalışmayı istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.