Dolar 32,5822
%0.33
Euro 34,7960
%0.18
Altın 2.509,000
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DSİ'nin inadı Ürkmez'de vatandaşı evsiz bırakacak

DSİ'nin inadı Ürkmez'de vatandaşı evsiz bırakacak

Geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkartılan ve itirazlara konu olan Seferihisar-Ürkmez bölgesine yönelik imar planlarıyla ilgili krizin ardında DSİ'nin hatası çıktı. Bölgeyi sulama alanı olarak ilan eden ve imar kapsamı dışına alan kurumun bu kritik hatası 40'a yakın hak sahibinin mağduriyetini ve evsiz kalma riskini de beraberinde getirdi. Ürkmez'de imar krizi tam gaz

  • Ege Postası
  • 31.08.2015 - 09:14
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Seferihisar'ın Doğanbey-Ürkmez yöresine ait hazırlanan imar planları vatandaşın başını yaktı. Mersinalanı Mahallesi’nde 1980’li yıllardan beri var olan tapulu konutları plan dışı bırakan düzenleme sonrasında birçok taşınmaz tarımsal sulama alanı ilan edilirken, 40'a yakın hak sahibi ise işgalci konumuna düştü.
 
 
DSİ’NİN HATASI VATANDAŞLARI YAKTI
Mersinalanı Mahallesi'nde 40 kadar tapu sahibi vatandaş düzenlemede imzası bulunan Devlet Su İşleri'nin yaptığı planlama hatası sonrasında evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 1980'li yıllardan bu yana bölgede ikamet eden hak sahipleri, DSİ'nin hazırladığı Ürkmez Barajı Sulama Alanı ve Rehabilitasyonu Projesi kapsamında evlerinin imar planı sınırlarından çıkartılmasıyla şoka uğradı.
 
35 YILLIK EVLERİ BİR ANDA GECEKONDUYA DÖNDÜ
Uzun yıllar önce kentsel kullanım amacıyla imara açılan ve yaklaşık 35 yıllık evlerin bulunduğu alana yönelik geçtiğimiz senelerde üst ölçekli plan değişikliğine giden DSİ, 2011 ve 2014 yılında ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği iki ayrı yazıda alanın imar kapsamı dışarısına çıkartılmasını istedi. DSİ 2'inci Bölge Müdürlüğü bu kapsamda hali hazırda mevcut yerleşim alanları için "Sulama alanları imara açılamaz" diyerek kesin görüş sundu. Tapulu ve ruhsatlı evleri gecekonduya çeviren düzenleme sonrasında zoraki olarak değişikliğe giden Büyükşehir Belediyesi de üst ölçekli planlara göre yeni bir düzenleme yaptı.
 
VATANDAŞLAR KAZANILMIŞ HAKLARINDAN OLDU
Cumhuriyet, Payamlı, Mersinalanı ve Bengiler Mahalleleri başta olmak üzere, ilçede toplam 233 hektarlık alanı kapsayan planlarda eski Ürkmez Beldesi’nde köy yerleşim alanı sınırları içerisinde kalan, 6084 Sokak’taki 25’i aşkın konut DSİ'nin olumsuz görüşüyle birlikte kazanılmış haklarından oldu. DSİ Bölge Müdürlüğü’ne itiraz eden ve mevcut yerleşim alanlarına yönelik söz konusu hatalı karardan dönülmesini isteyen vatandaşlar çabalarından ise bir türlü sonuç alamadı.
 
GENEL MÜDÜRLÜK DE DEVREYE GİRDİ
DSİ Genel Müdürlüğü'nün de dahil olduğu ve çözüm için devreye girdiği krizle boğuşan vatandaşlar, kurumun ısrarından vazgeçmemesi üzerine mahkemeye gitmek için hazırlıklara başladı. DSİ Bölge
 
BÖLGE MÜDÜRÜ ÇELENK: GELSİNLER GÖRÜŞELİM
Vatandaşların söz konusu şikayetleriyle ilgili açıklamada bulunan ve konuyu inceleyeceklerini aktaran Devlet Su İşleri 2'inci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, yenilenen Ürkmez Sulama Alanı projesi sınırlarında kalan alanların imara açılamayacağını belirtti. Çelenk, "Kurum olarak kararımız açık ve nettir. Eğer vatandaşlar ellerinde tapuları ve ruhsatları varsa gelsinler görüşelim, konuyu inceleyelim. Bir sıkıntı ve hata varsa  geri dönülür" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.