Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DİSK’ten Büyükşehir’e uyarı: Böyle giderse İZELMAN’ın kapısı çok kapatılır

DİSK’ten Büyükşehir’e uyarı: Böyle giderse İZELMAN’ın kapısı çok kapatılır

DİSK Genel İş 1 ve 3 Nolu Şubeleri bugün İZELMAN Genel Müdürlüğü önünde ‘promosyon ödemelerine’ ilişkin basın açıklaması düzenledi. Büyükşehir’in işçinin hakkı olan ödemeleri işçiye vermesi gerektiğini söylediler. İşçiler adına konuşma yapan DİSK Genel İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, önümüzdeki günlerde yapılacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için de Büyükşehir’i uyararak “Eğer bunların düşüncesine göre giderse bu İZELMAN’ın kapısı çok kapatılır, Büyükşehir’in kapısı çok kapatılır” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 09.10.2020 - 14:04

EGEPOSTASI- DİSK Genel İş 1 ve 3 Nolu Şubeleri bugün İZELMAN Genel Müdürlüğü önünde ‘promosyon ödemelerine’ ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZELMAN işçileri olarak Kamu kuruluşlarının anlaşma imzaladıkları bankalar tarafından işçilere yapılan promosyon ödemelerinden yıllardır tek kuruş alamadıklarını belirten sendikalı çalışanlar, Büyükşehir’e ateş püskürdü. Promosyon ödemelerinin hakları olduğunu savunan işçiler, “Alın teri bizim, emek bizim, banka promosyonu neden sizin” diye sordular.
Basın açıklaması öncesinde konuşan DİSK Genel İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, işçinin emeğinin banka müdürlerine peşkeş mi çekildiğini sorarak “Değerli arkadaşlar, Türkiye genelinde bugün Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı bin 397 belediyenin yaklaşık bin 1390’ının işçisine promosyon verdiği bir ülkede maalesef ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hiçbir şirketin çalışanına tek kuruş promosyon ödenmiyor. Buradan işverenlere seslenmek istiyorum. Yıllardır anlaştığınız bankalara ve banka müdürlerine bizi peşkeş mi çekiyorsunu? Benim arkadaşların anlaştığınız her bankadan kart çıkarıyor, oradan kredi çekiyor. 100-200 bin lira kredi çekip bir dünya faiz ödüyoruz. Acaba bu faizleri burada oturan bürokratlar kendi ceplerinden mi ödüyorlar'  Çünkü biz söylenen çok basit söylemler var. Neymiş efendim ayın yedisinde maaş çekiyormuşuz diye promosyon ödemesini hak etmiyormuşuz. E ayın yedisinde çekilecek olan maaşı kime yatırıyorsunu? Çalıştığınız, sizlerin de bizler gibi aldığınız maaşı mı promosyon olarak yatırıyorsunuz da bize promosyon vermiyorsunu? Çalıştığınız şirketlerden kazandığınız parayı mevduat olarak yatırıyorsunuz da bize promosyon vermiyorsunu? Neyin parasını saklıyorsunuz bizde? Ben krediyi çekeceğim, faizi ödeyeceğim ama parayı sen alacaksın! Yok öyle bir şey. Neden bu ülkeyi yönetene diktatör deyip diktatör hükümeti eleştiriyoru? Çünkü tek başına karar alıyor. 1 ve 3 nolu şube olarak düne kadar yazı yazdık. Hayatımda 6 yıldır şube başkanıyım, en hızlı şekilde bana geri döndüler ve ‘katılamazsınız’ dediler. Siz kimin parasını kimden saklıyorsunu? Bu işçi olmazsa siz o mevduatı hangi bankaya yatıracaksını? Cebinizdeki parayı yatırarak mı promosyon alıyorsunu? Sormazlar mı siz? Bu promosyonu size bırakmayacağız. O para memurun hakkıysa, emekliye ve kadroluya devlet veriyorsa siz de işçiye vermek zorundasınız. Kimsenin parasını gasp edemezsiniz. Hani demokrasinin beşiğ? Hani birlikte yönetecekti? Hani birlikte var edecekti? Biz üreteceğiz parayı siz yiyeceksiniz! Yok öyle bir dünya , o para bizim hakkımız. Hakkımızı bize vereceksiniz. Eğer eleştiri yapacaksanız meydana ineceksiniz, hükümeti beraber eleştireceğiz. Ama kimse hükümet gibi diktatörlük yapmayacak. İşçinin hakkını işçiye vereceksiniz, cebinize koymayacaksınız. Şirketin parası değil o işçinin hakkı” dedi.

TOPLU SÖZLEŞME UYARISI

Toplu iş sözleşmesi mesajı da veren Topal, “Önümüzde 18 bin kişilik bir toplu sözleşmenin hazırlığı içerisindeyiz. Eğer bunların düşüncesine göre giderse bu İZELMAN’ın kapısı çok kapatılır, Büyükşehir’in kapısı çok kapatılır. Çünkü biz eşit işe eşit ücret istiyoruz arkadaşlar” diye konuştu.

"TAŞERON OLARAK MI GÖRÜLÜYORUZ"

Sendika adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral ise Büyükşehir’de çalışan 4 bin 559 işçiye promosyon ödemeleri yapılırken İZELMAN işçilerine ödeme yapılmamasının hak gasbı olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; 
“Bilindiği üzere kamu kurumlarında, belediye şirketlerinde çalışan aylık ücretlerinin dağıtımı nedeniyle bankalar ve kurumlar arasında yapılan protokollerde, bankalar arası rekabet gereği bankaların promosyon olarak birtakım hediyeler veya nakit para vermesi bir iş yeri uygulaması haline gelmiştir. Kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için anlaşma sağlanan bankalarla kurumlar arasında yapılan protokoller uyarınca, belirli periyotlarda bankalarca çalışanlara ödeme yapılmaktadır, yapılan bu ödemelere promosyon ücreti denilmektedir. Aynı zamanda çalıştıkları onlarca yıl sonra bile almaya hak kazandıkları emekli maaşlarının karşılığı olarak 2017 yılında itibaren de emekliler için de banka promosyonları ödenmeye başlanmıştır.
Bizler İZELMAN çalışanı 7 bin emekçiyiz. Tüm İzmir Büyükşehir Belediye emekçileri gibi bu kent için kesintisiz 24 saat kentliye hizmet ederiz. Haykırışımız şudur ki kasım ayı içerisinde bitecek olan ve bugünlerde yapılması öngörülen çalışanların maaş ödemesinin yapılacağı bankanın belli olacağı ve sözleşmenin yapılacağı, nihayetinde sözleşme sonucunda banka tarafından yapılacak olan banka promosyonu biz İZELMAN çalışanları olarak yıllarca alamamaktayız. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yakın zamanda yapılan ve Belediye Başkanımızın her bir çalışana ödemesini yaptığı 3 bin 960 TL’ye denk gelen banka promosyonları ödemesindeki 4 bin 559 emekçi gibi bizler de belediye çalışanı mıyız yoksa belediye çalışanı değil taşeron olarak mı görülüyoru? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde teknik ve teknolojik işler haricinde taşeronun olmadığını biliyoruz.

"PROMOSYON HAKKI MEMUR VE KADROLULARIN DENMESİN"

Kaldı ki Devrimci-İş Sendikaları DİSK Genel İş olarak kadro talep mücadelemiz sürerken seçim yatırımı yapmak için emekçileri ağzına bir parmak bal sürmek gibi Ali Cengiz Oyunları içindeki mevcut hükümetin 1 Nisan 2018’de çıkardığı cumhurbaşkanlığı genelgesinde !Tüm çalışanlara kadro veriyorum’ söylemi içinde belediye çalışanlarını belediye şirketlerinde toplayarak sözde kadro söylemleri bizim nezdimizde yok hükmünde sayılsa da kamu nezdinde resmiyet kazanmıştır. Tüm ülkede de uygulanmaya başlanmıştır. 
O yüzden kimse bize 2009 yılındaki çıkan başbakanlık genelgesini öne sürmesin,  
O yüzden kimse bize banka promosyon hakkı memur ve kadrolu işçilerin demesin, 

O yüzden kimse bize 1 Nisan 2018 öncesi yani bizlerin ihaleli çalıştığımız dönemde mahkeme kararını söylemesin.

"ALIN TERİ BİZİM PROMOSYON NEDEN SİZİN"

Ve herkes aşağıda söylemlerimizi söylesin!
Bizler de bu kente hizmet edenleriz. Bizler de aşkla İzmir söylemi ile gece gündüz alın teri dökenleriz ve bizler de 4 bin 559 İzmir Büyükşehir Belediyesi banka promosyon ödemesi alan emekçiler gibi bu çatı altında belediye çalışanlarıyız. Ve aynı bizler de 4 bin 559 arkadaşımıza ödendiği gibi Türkiye’deki bin 397 belediyeden yaklaşık bin 390 belediyenin çalışanına ödediği gibi, İzmir metropol ilçe belediyelerinin ödediği gibi, halk iradesine düşman kayyum aranan belediyelerde ödendiği gibi, Ocak 2017’den beri emeklilere ödendiği gibi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız olmadan önce Seferihisar Belediyesi’nde Tunç Başkan’ın emekçilere ödediği gibi, bugünlerde yapılacak olan iştirakinin yüzde 99 belediyeye ve belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olan İZELMAN şirketimizin yapacağı banka sözleşmesinden doğan banka promosyon hakkımızı istiyoruz.

Ve biz Devrimci İşçi Konfederasyonu DİSK Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şube yönetimleri olarak belediye şirketi olan İZELMAN’daki 7 bin üyemiz adına diyoruz ki; iş görme edinimine bağlı olarak hak kazandığımız ücretlerin bankaya yatırılması neticesinde bu ödemelerin kazanıldığını bu nedenle biz emekçilere verilmesi gerektiğini savunmaktayız.

Alın teri bizim, emek bizim, banka promosyonu neden sizin'”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.