Dolar 32,1930
%0.04
Euro 35,0116
%0.07
Altın 2.503,310
%-0.28
Bist-100 11.068,00
%3.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DİSK'ten dolarlı makarnalı asgari ücret eylemi

DİSK'ten dolarlı makarnalı asgari ücret eylemi

Asgari ücrete gelen yüzde 3+3’lük zammı protesto etmek için Konak’ta bir eylem düzenleyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ilginç bir protestonun altına imza attı. Kemeraltı’nda bildiri dağıtan sendika üyeleri, hükümetin asgari ücretlilere verdiği günde 1 TL’lik zamma tepki göstererek “Saraya değil, halka bütçe” dedi. Zammın günde bir paket makarnaya karşılık geldiğini belirten sendikalı çalışanlar eylemlerinde, havaya saçtıkları dolarlarla 17-25 Aralık operasyonlarını da hatırlatmayı ihmal etmedi.

  • Ege Postası
  • 16.12.2014 - 13:29
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Kemeraltı girişinde düzenlenen eyleme DİSK ve bağlı sendikaların yanı sıra, TMMOB, KESK, çeşitli sivil toplum örgütleri katılım gösterirken, yapılan basın açıklamasında hükümetin asgari ücrete getirdiği zamlar protesto edildi. Cumhurbaşkanlığı konutuna ayrılan bütçenin asgari ücretliyi de ayrılmasını isteyen sendika üyeleri, “Saraylar değil, ekmeğimiz büyüsün”, “Saraya değil, halka bütçe”, “Bu paraya gel sen yaşa” sloganları eşliğinde tepkilerini dile getirdi.
 
 
GÜNDE 11 TL ZAMMA İŞÇİDEN TEPKİ
Sendika adına basın açıklamasını gerçekleştiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, açlık sınırının 3 bin 500 TL olduğunu hatırlatarak, konfederasyon olarak taleplerinin “Asgari ücret bin 800 TL net” olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Saraylara ve milletvekillerine trilyonlarca lira ayrılırken, asgari ücretli ve emekliler sömürülmektedir. Yıllardır orta oyunu olarak nitelendirdiğimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantılarının senaryosu da önceden bellidir. Yapılacak zamlar işçilere ve asgari ücretlilere günde 1 TL’lik zam getirmektedir. Biz bu oyuna seyirci kalmayacağız. Alın teri döken, çalışan, çalışırken ölen bizler, çalışırken sakatlanan bizler, insanca yaşanacak ücretler istiyoruz. Madem ekonomi büyüyor, bizim aşımız ekmeğimiz neden büyümüyor'”
 
İŞÇİYE DE SÖZ HAKKI
Asgari ücretin belirlendiği süreçte işçinin de söz hakkı olması gerektiğini dile getiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, konuyla ilgili TBMM’ye bir öneri sunmaya hazırlandıklarını belirtti. Sarı ayrıca, art arda gelen zamlarla milyonlarca emekçinin borç yükü altında ezildiğini belirterek, ücretsiz ulaşım, ücretsiz eğitim, ücretsiz sağlık gibi talepleri bir kez daha duyurdu.
 
BİR PAKET MAKARNA, 22 ADET FASULYE

Asgari cüretin günde bir paket makarnaya karşılık geldiğini belirterek, yanlarında getirdikleri makarna poşetleri ile konuşmasını sürdüren DİSK Ege  Bölge Temsilcisi Sarı, “Günlük 1 TL zamla bir paket makarna alabiliyoruz. Tenceremizde ancak 22 adet fasulye pişirebiliyoruz. Kuru fasulye pilav bile gelen zamlar sonrasında artık zengin yemeği oldu. Çalışanlara, 12 milyon asgari ücretliye reva görülen bu ücretleri kınıyoruz. Tencere de taş mı kaynatalım'” diye konuştu. Sendikalı çalışanlar, yapılan basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri dolarları havaya saçarak 17-25 Ararlık operasyonlarını hatırlatmayı da ihmal etmedi.
 
“SUSMA SUSTUKÇA SIRA SANA GELECEK”

Eylemde Gezi operasyonları kapsamında yargılanan Beşiktaş taraftarlarından oluşan Çarşı grubuna da destek veren DİSK, “Çarşı direniştir, Çarşı halktır, Çarşı özgürlüktür, Çarşı yargılanamaz. Madem onlar yargılanıyor, biz de kendimizi ihbar ediyoruz. Biz de Gezi’deydik” dedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, geçtiğimiz gün başlayan ve aralarında basın mensuplarının da bulunduğu gözaltılarla duyulan  14 Aralık operasyonlarına da değinerek, süreci Hitler’in faşizm dönemine benzetti ve”Susma sustukça sana gelecek. Basına yapılan bu saldırıları kınıyoruz. Bu bir AKP faşizmidir” dedi. Düzenlenen eylem ve yapılan basın açıklamasının ardından Kemeraltı sokaklarında yürüyüş yapan sendika üyeleri, vatandaşlara “Asgari ücret 1800 net” başlıklı bildirileri dağıttı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.