Dolar 32,5083
%-0.1
Euro 34,9353
%0.31
Altın 2.431,970
%0.36
Bist-100 9.808,00
%0.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e sert mesaj!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e sert mesaj!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de düşürülen uçakla ilgili Türkiye’yi ‘Sırtımızdan bıçaklandık’ sözleriyle suçlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır” diyerek yanıt verdi. Yardım TIR’larını vuran Rusya’nın ateşle oynadığını söyleyen Erdoğan, “Çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.11.2015 - 10:35
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, toplu açılış töreni için gittiği Bayburt’ta, ‘O Rus Kop’u da bilir Bayburt’u da Reis’ pankartıyla karşılandı.

Yakutiye Camisi’nde cuma namazını kılan Erdoğan, Kent Meydanı’ndaki törende özetle şunları söyledi:

DAVETSİZ MİSAFİRLİK OLMAZ

“Rus uçakları daha önce de hava sahamızı ihlal etmişti. Bir tanesi Karadeniz’de oldu, 15 dakika kadar sınır ihlali yaptılar. Uyarılar uyarılar, daha sonra çıkıp gitti. Bu olaydan önce 3-4 Ekim tarihinde yine iki kez sınır ihlali yaptılar. Bu 3. sınır ihlaliydi. Aramızda stratejik işbirliği var, eyvallah. Ama bu, egemenlik haklarımızı ihlale sebep veremez. 3-4 Ekim’deki olaylarda ben Sayın Putin’i aradım, ‘Bu yapılanlar şık değil, çirkin gelişmeler’ diye kendileriyle konuştum. G-20’de yine konuştum. Şunu söylediler ‘Bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz’ diye. Ben de ‘Davetsiz misafirlik olmaz’ dedim. Hassas bir bölgenin içindeyiz. Defalarca söyledik, ‘Sizin orada ne işiniz var'’ Neymiş, ‘Suriye rejimi davet etmiş.’ Siz her davete icabet etmeye mecbur musunu? Burada 380 bin insanı öldüren bir katil Esed var. Davetine icabet etmeye mecbur musunuz'

DEDİKODUYLA YÜRÜMEZ

Pek çok kanalla bu konudaki hassasiyetleri Rusya’ya ilettik. Buna rağmen kasıtlı mı, önemsizlikten mi kaynaklandığını bilmediğimiz şekilde sınır ihlaline bigane kalmamız mümkün değil. Kendilerine teknik her türlü bilgi verildi. Yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettik. Rus Devlet Başkanı’nın, Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Hollande ile yaptığı açıklamalar asla kabul edilebilir değildir. Türkiye, DAİŞ’ten petrol almıyor. Tam aksine Amerika Hazine Bakanlığı açıkladı. Rus şirketleriyle DAİŞ’in ortaklaşa Suriye rejimine petrol sattığını ifade ettiler, belgelediler. Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz, bunu böyle bilesiniz. Sayın Putin, Türkiye’ye giden ve petrol taşıyan birtakım kamyonlardan bahsediyor. Uluslararası ilişkiler dedikoduyla, iftirayla yürümez. Hele hele Sayın Putin’e hiç yakışmaz. Rusya’nın böyle bir iddiası varsa belgeleriyle ispat etmek mecburiyetindedir.

ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL

,Devleterarası ilişkiler çocuk oyuncağı değildir. Rusya bizim gözümüzde önemli, köklü bir devlettir. Bunun için Rusya’dan bu tür konularda devlet ciddiyetine yakışır tavır bekliyoruz. Sayın Putin, Türkiye’nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Hayır bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir. İlişkilerimize zarar verecek tutum içinde olmamız mümkün değildir. Sınırın ihlali nedeniyle yaşanan hadise kendi mecrasında sonuna kadar takip edilir, araştırılır olayda hangi tarafın kastı ihmali olduğu ortaya çıkar.

TIR’LARI DURDURMAK ATEŞLE OYNAMAKTIR

Biz Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini, radar görüntüleri, ses kayıtlarıyla dünyaya duyurduk. Rusya’nın da iddialarını bu şekilde ispatlama yükümlülüğü vardır. Aksi takdirde Türkiye’ye yapılan ağır itham yüzünden Rusya, yalancı duruma düşecektir. 
Sayın Putin, ‘kim terörizme çifte standart uyguluyorsa, ateşle oynuyordur’ diyor. Sonuna kadar katılıyorum. Doğru. Suriye’de 380 bin cana mal olan, devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, evet o da ateşle oynamaktır. DAİŞ’le mücadele bahanesiyle uluslararası meşruiyeti olan muhalifleri vurmak, evet ateşle oynamaktır. Türkiye’nin haklılığının tüm dünya tarafından kabul edildiği bir hadiseyi bahane ederek, bize olmadık ithamlarda bulunmak, meseleyi vatandaşlarımıza ki bir fuara katılmak için Rusya’ya giden vatandaşlarımıza eziyete vardırmak, evet ateşle oynamaktır. Bölgede ticari faaliyet veya insani yardım amaçlı olarak bulunabilecek TIR’ları sorumsuz bir şekilde vurmak, evet ateşle oynamaktır. Rusya’ya çok samimi olarak, ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEK İSTERİM 

Türkiye’ye yönelik topyekün iftira kampanyası başlatılmasını, vatandaşlarımızın taciz edilmesini, ilişkilerin tehlikeye atılmasını açıkçası Rusya’ya yakıştıramıyorum. Pazartesi günü Paris’te Sayın Putin’le bu meseleyi yüz yüze görüşmek isterim. Makul noktada buluşmayı arzu ederim. Bu konunun gereksiz tırmandırılmasından rahatsız olduğumuzu ifade etmek isterim. Türkiye ve Rusya’nın önünde çok büyük işbirliği potansiyeli var. Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerimizin bozulmasından memnuniyet duyanlar çıkabilir. Ama bu durumdan zarar görecek olan sadece ülkemizdir. Rusya’ya samimiyetle ‘gelin bu duruma meydan vermeyelim’ diyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.