Dolar 32,3919
%0.23
Euro 35,2334
%0.48
Altın 2.325,010
%0.2
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çocuk çocuğa kutladılar

Çocuk çocuğa kutladılar

​23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışı ile birlikte 94’üncü yılı kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu sene geçtiğimiz yıllara oranla sönük geçti. İzmir’deki kutlamaların ortak adresi olan Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen resmi törenlerde, resmi kurumların ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı törenlerde, halkın ilgisinin oldukça az olması dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 23.04.2014 - 12:04
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan kutlama törenlerine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Abdullah Atay ve İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı’nın yanı sıra, İzmir Milletvekilleri, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, İzmir Valiliği’ne bağlı il müdürlüklerinin temsilcileri, çok sayıda resmi kurum yöneticisi, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.


 
PROTOKOL TARAFINDAN AYAKTA ALKIŞLANDILAR
Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na çelenk konması ile başlayan törenler, İzmir’in, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukların birbirinden renkli gösterileri ile devam etti. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı’nın günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptığı 94’üncü yıl kutlamalarda, İzmirli vatandaşların katılımı ise az oldu. Son yıllarda resmi törenlere getirilen sınırlamalar nedeniyle, stadyumlarda kutlama törenleri yapılmayan İzmir’deki etkinliklerin ana adresi de Cumhuriyet Meydanı oldu. Öğlen saatlerine kadar devam eden kutlamalarda en dikkat çeken manzara ise, protokol üyesi resmi görevlilerin günün finalinde İzmir Marşı eşliğinde dev Atatürk posteri açan yüzlerce çocuğu ayakta alkışlaması oldu.

ü

Törende bir konuşma yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, “1’inci Dünya Savaşı ve sonrasında Osmanlı Devleti topraklarının büyük bir bölümünde işgaller ve isyanlar yaşandığını belirterek, Balkanlar’da Kafkaslar’da, Kuzey Afrika’da, Bosna’da, Musul’da , Analdolu’da, Çanakkale’de özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi verildiğini söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki heyetin Samsun’a geldiğini, Erzurum ve Sivas kongrelerinin arından, Ankara’da 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” dediğini belirtti. TBMM’nin milli bir meclis olup, kurucu özelliğe sahip olduğunu, olağanüstü şartların meclisi olduğunu belirten Bardakçı, “İlk meclis demokratikti, idealist bir meclisti. Fedakar bir meclisti, genç, vatansever ve kültürlü ve kahramandı. Milletimizin tarih boyunca başına gelen tüm felaketler kendi alın yazısını, kendi iradesini, kendi yönetimini başkalarının eline bırakmasından kaynaklanıyordu. Bu nedenle, 1’inci Dünya Savaşı’nın sonunda uçurumun kenarına kadar getirilmiş, neredeyse galip devletler tarafından tarihten silinmek istenmişti. Türk milleti bu acı tecrübelerinin ışığında artık uyanmıştı. Kendi iradesini, kendi yönetimini başkasının elinde görmek istemiyordu. Bu nedenle TBMM’nin açılışı milletin yüzyıllar süren arayışlarının özünü, onun bizzat kendisini yönetmek istediğini gösteriyordu” diye konuştu.  


 
 
Atatürk’ün 23 Nisan’ları çocuklara armağan ettiğini vurgulayan Bardakçı, “Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk devletinin devamını emanet edeceğimiz cumhuriyetin yeni bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önemli birer vesiledir” diye konuştu.




 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.