Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli Meclisi'nde 'ÇİBEL' çatlağı!

Çiğli Meclisi'nde 'ÇİBEL' çatlağı!

Hissesinin yüzde 98’i Çiğli Belediyesine ait olan ÇİBEL şirketine 3 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesi ve Çiğli Belediyesinin ÇİBEL şirketine kefil olması ile ilgili önerge CHP’de çatlak oluşmasına neden oldu. AK Parti grubunun onay vermediği borçlanma yetkisine CHP’li 4 meclis üyesi de karşı çıktı. Meclis üyeleri Erkan Tuncer, Yusuf Çoban, Mustafa Avdan ve Süleyman Karadağ belediyenin şirkete kefil olmasının hukuka aykırı olduğunu öne sürerek önergeye ret oyu verdi. Başkanın yetki talebi CHP Grubu'nu ikiye böldü

  • Ege Postası
  • 05.02.2016 - 21:10
EGEPOSTASI - Çiğli Belediyesi şubat ayı olağan meclis toplantısı 2. oturumu belediye meclis salonunda gerçekleşti. Hem Çiğli Belediyesinin hem de belediyeye ait ÇİBEL şirketinin kredi alabilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi ile ilgili önergeler mecliste oylandı. İki önerge de oy çokluğu ile kabul edildi. 



İLERİDE İŞÇİ EYLEMİYLE KARŞI KARŞIYA KALMAYALIM
ÇİBEL’in borçlanması ile ilgili önerge ile ilgili söz alan AK Parti grup başkanvekili Mesut Demirkaya, “İşçi arkadaşlarımız mağdur olmasın diye belediyelerin şirketlere kefaleti ile ilgili ciddi bir araştırma yatık. Türkiye’de sadece Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerinde toplam 2 örneği var. Onlar bizim belediyemizdekinden çok farklı. Ankara’da belediye şirketi belediye şirketine kefil olmuş. İzmir’de ise büyükşehir İZBAN’a kefil olmuş. Hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir şirket için yetki istiyorsunuz. Belediye şirkete kefil olacağı için belediyenin bütçesinin de değerlendirilmesi gerekiyor. Belediyenin kesinleşmiş bütçesini bilmiyoruz. KAFESAN’ın ciddi borçları varken bu şirketimizi niye borçlandıralım. Niye acele ediyorsunu? Önce bir bilançoyu görelim. Yarın öbür gün bir işçi eylemi ile karşı karşıya gelmeyelim” dedi. 

ŞİRKETİ CANLI TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ
Demirkaya’ya yanıt veren belediye başkanı Hasan Arslan, “Bizim meclisten çıkan hayır kararı hayırlara vesile oluyor. Biz bunu keyfimizden istemiyoruz. Banka diyor ki biz belediye garantör olursa kredi veririz. Benim Çiğli'ye karşı sorumluluğum var. Eğer şirketin nakdi yoksa ihalelere giremez. Biz şirketimizi canlı tutmaya çalışacağız. İleride yine geçmişte karşı karşıya geldiğimiz durumları yaşamamak için şirketimize destek olmak istiyoruz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Şirketlerimizi canlı tutup ihalelere sokmak istiyoruz” dedi.  

CHP’DE ÇATLAK:  4 MECLİS ÜYESİ RET OYU KULLANDI
ÇİBEL’in 3 milyon TL kredi alması ve bu krediler için Çiğli belediyesinin kefil olması ile ilgili önerge CHP grubunu ikiye böldü. CHP’li 4 meclis üyesi belediyenin şirkete kefil olmasının hukuken yanlış olduğunu öne sürerek önergeye ret oyu kullandı.



CHP’Lİ MECLİS ÜYESİNDEN ANONİM ŞİRKET ÖNERİSİ
ÇİBEL’e borçlanma yetkisi veren önerge için ret oyu kullanan CHP’li meclis üyelerinden Mustafa Avdan, “ÇİBEL’in çalışan sendikalı işçisi yok. Bu şirketi kontrol altına alalım. Limited şirketini anonim şirketi yapalım ve istediğiniz tüm kredileri verelim. İlerde dedikodulardan kurtulmak adına da bu gerekli “ dedi. 

BELEDİYEYE 11,5 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ
Çiğli Belediye başkanına 11, 5 milyon liralık borçlanma yetkisi verilmesine yönelik önerge ile ilgili söz hakkı alan Ak Parti Grup Başkanvekili Mesut Demirkaya, “Çiğli halkı biz doğru işler yapalım diye bize oy verdi. Belediyemizin 11 milyon 599 bin TL gibi bir borçlanması söz konusu. Biz gerçekleşen bütçeyi bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir konuda nasıl borç yetkisine onay verelim. Daha önce borçlanmaya yetki verdik. O krediler nasıl kullanıldı bilmiyoruz. Bilgi sahibi olmadan onay verirsek Çiğli’yi ipotek altına almış oluruz” diyerek borçlanma yetkisi vermeyeceklerini belirtti. 

BİR YAPAN TARAF VAR BİR DE YIKAN TARAF
Belediye başkanı Hasan Arslan gerçekleşen bütçe oranına bağlı olarak alabilecekleri maksimun kredi miktarının 11 buçuk milyon lira olduğunu belirterek, “Çiğli belediye çalışanları zor durumdaydı. Maaşlarını alamadıkları için zaman zaman eylem yaptılar. Ben gelin ve bütün haklarınızı ödeyeceğim dedim. Krediler talebimiz onaylandı. Gelirler ve kredilerle esnafın ve çalışanların alacaklarını ödedik. Başkanlık binası holünde bekleyenleri el ettik. Çok şükür kimse niye paramızı vermiyorsunuz demiyor. Biz bu parayı Çiğli halkının yararı doğrultusunda kullanıyoruz. Para yetmediğinde sizin de onayınızı alarak kredi alıyoruz. Eskiden bankalar kredi bile vermiyordu. Bütün sorunlarımız bitmiş değil ancak sizin de desteğinizle inşallah bunları da atlatacağız. Bir yapan taraf var bir yıkan taraf var. Siz yıkan tarafsınız. Krediye onay vermemek işler dursun hizmet edilmesin deme? Siz bize aksayan, ödenmeyen kredi var mı diye sorun. Allah’a şükür biz aldığımız her krediyi zamanında ödüyoruz. Bankalar bize güveniyor” dedi. Belediye başkanına borçlanma yetkisi veren önerge oy çokluğuyla kabul edildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.