Dolar 32,3051
%0.13
Euro 34,9388
%-0.12
Altın 2.450,310
%0.16
Bist-100 10.173,00
%1.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cezalar kadına şiddeti önlemiyor

Cezalar kadına şiddeti önlemiyor

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, mevcut yasaların yeterli olduğunu, ancak yalnızca kanunlarla tüm sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

  • Ege Postası
  • 25.11.2015 - 13:21
Büyük umutlarla yürürlüğe giren 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un bile, hukuki düzenlemelerin şiddeti önlemede tek başına yeterli olmayacağını gösterdiğini ifade eden Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu, "Vakalara baktığımızda kanunun iyi olduğunu, ancak etkili biçimde uygulanamadığını görüyoruz" diye konuştu.

Yasada belirtilmesine karşın, elektronik kelepçe olarak adlandırılan sistemden hala yeteri kadar yararlanılmadığını kaydeden Havutçu, “Kanun, şiddet uygulayan için elektronik ortamda takip diyor, en bilinen batı uygulaması elektronik pranga. Yeteri kadar yararlanılmıyor. Yalnızca iki şehirde birkaç kişi bu sistemle kontrol ediliyor. Eğer sistem yaygın kullanılıyor olsaydı, şiddet uygulayan kişi mağdura yaklaştığında alarm sistemi devreye girer ve daha olay olmadan önlenebilir" diye konuştu.

Mağdurlara yönelik psikolojik destek sağlandığını hatırlatan Ayşe Havutçu, “Mağdurların yanı sıra asıl şiddeti uygulayan kişilerin psikolojik destek alması şart. Hakimlerin bu yönde karar verme yetkisi var. 6 ay süreye kadar, şiddet uygulayan kişinin zorunlu olarak psikolojik destek alması yönünde karar verebilirler. Ya da aile terapistlerine gönderilebilirler. Herhangi bir ek kaynak gerekmeksizin devlet ya da üniversite hastanelerinin klinikleri kullanılabilir. Bu gibi yaptırımlar, şiddet olaylarının daha da üzücü sonuçlar doğurmadan önlenmesi adına çok faydalı olacaktır" dedi.

Şiddete karşı toplumu bilinçlendirmenin önemine dikkat çeken Havutçu, “Sigaranın sağlığa zararlarını, nasıl sürekli ekranda görüyorsak, aynı şekilde zorla evlendirmenin, çocuğa, yaşlıya, kadına ve erkeğe yönelik şiddetin her türlüsünün de bir insanlık suçu olduğuna dair kamu spotları olmalı. Şiddetin, kime yapılırsa yapılsın, insan hakları ihlali olduğu ilkokullardan itibaren sürekli işlenmeli" önerisinde bulundu.

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise “Bir ceza hukukçusu olarak, suçlulukla mücadelede ceza hukukunun son çare olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. 'Suçların cezaları artarsa, önlenebilir' diye bir bakış açısı var, ancak birebir suçluluk oranlarına yansımadığını görüyoruz. Toplumun suça karşı bilinçlendirilmesi, polis vatandaş işbirliğinin güçlendirilmesi ve adalete olan güvenin sağlanması en önemli adımdır. Devletin, en az 10 yıllık bir suç önleme politikası olmalı. Tek başına polisiye tedbir ya da cezaların artırılması çözüm olarak görülmemeli" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.