Dolar 32,2329
%0.16
Euro 34,9539
%-0.03
Altın 2.412,060
%-0.53
Bist-100 10.400,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çevreciler temel atma törenine katılanları hapsetti!

Çevreciler temel atma törenine katılanları hapsetti!

Greenpeace gönüllüleri bugün, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ilk temelinin atılmasıyla eş zamanlı olarak Mersin ve İstanbul’da eylemler gerçekleştirdi.

  • Ege Postası
  • 14.04.2015 - 14:15
Akkuyu Nükleer Santralı’nın su altı yapılarının temel atma törenine katılanlar Mersinli olduğu belirtilen bir grup tarafından alıkondu. Grup törene katılanların geri dönecekleri yolu demir kapıyı kilitleyerek trafiğe kapattı. TOMA'lar gruba müdahale etmeye başladı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.

Deniz altı yapıların temel atma töreninin gerçekleştirildiği yolun 1 kilometre ötesindeki alanda törene katılanların mahsur olduğu bildirildi. Mahsur kalan gazeteci ve törene katılanları alacak olan araçlar tören alanının dışında bekletiliyor. Asker ve polis eylemcilere müdahale etmeden önce grupla görüşmeler oldu. Daha sonra AK Partili bir milletvekilinin grupla görüşmeye gittiği fakat yolun açılması hususunda olumlu bir gelişme sağlayamadığı belirtildi. Güvenlik güçleri uyarıdan sonra TOMA ile göstericilere su sıktı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.  
      
   
Eylemciler yola açılan demir kapıyı kilitledi.



TOMA eylemcilere su ile müdahale etti

Eylemcilerin bulunduğu taraftaki lüks Mercedes marka otomobil dikkat çekti.




Mersin Gülnar ilçesinde yapılacak olan nükleer santralın deniz yapılarının temel atma törenini protesto etmek isteyen gruplar sabah saatlerinde tören alanı civarında toplanmıştı. 
 



TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ÖLÜ TAKLİDİ YAPTILAR!
İki şehirde aynı saatlerde bir araya gelen eylemciler hem Mersin’de hem de İstanbul’da ölü taklidi yaparak "Nükleer öldürür, yaşamak istiyorum" mesajı verdiler. Temel atma töreninin yapıldığı Mersin Akkuyu’nun Büyükeceli beldesindeki protesto ise Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin desteği ile gerçekleşti. 


 
Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na karşı Greenpeace de dahil pek çok kurumun davaları sürerken ve proje ile ilgili pek çok başka eksik bulunurken başlatılan inşaatın hukuksuzluğuna değinen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, ‘Nükleer enerji santralleri, özellikle nükleer güvenlik ve emniyet konusunda ciddi tehlike riskleri gerçekçilikle değerlendirilmeden ve gerekli tedbirler alınmadan büyük riskler ile inşaat ve temel atma töreni büyük bir hatadır. Akkuyu nükleer santralinin planlanmasında, Fukushima kazası sonrasında  yapılması gerekli değerlendirmeler yapılmadı. Dünyada tüm ülkeler nükleer enerji konusunda Fukushima nükleer kazası sonrası nükleer enerjiden vazgeçme politikalarını tartışırken sadece Türkiye Fukushima’dan ders almak yerine Akkuyu’da nükleer projeye devam ediyor. ÇED Raporu’nun, Fukushima kazasından alınan dersleri yansıtmak bir tarafa, Fukushima kazası sonrası yapılan çalışmaların sonuçları beklenmeden, Akkuyu Projesi’ne devam ediliyor. Ekonomik, sosyal ve çevresel riskleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’ye pahalıya patlayacak bir enerji üretimi yerine Türkiye, enerji ihtiyacı için yerel ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği politikalarına başvurulmalıdır”dedi.
 
Mücadele Bitmedi

İlk temelin atılmış olmasının mücadelenin bittiği anlamına gelmediğini de vurgulayan Bayram, “Her ne kadar, inşaat süreci, temel atma töreni ile gündeme gelse de, Akkuyu’da nükleer enerji santralini durdurmak için mücadele bitmedi. Dünyadaki nükleer enerji santral planlarına bakıldığında, özellikle son dönemde, Bulgaristan ve Hindistan gibi pek çok ülkede bu projelerin henüz planlama aşamalarında inşaat halindeyken ve hatta inşaatın ilerlemiş olmasına rağmen büyük mücadeleler ile durdurulduğunu görüyoruz. Biz de Greenpeace olarak, bu topraklarda bu tehlikeli enerjinin kurulmaması için mücadelemize devam edeceğiz”


 Greenpeace’in Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED Olumlu Kararı’na karşı yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı dava sürüyor.
 
Greenpeace’in yanı sıra, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, TMMOB başta olmak üzere, meslek örgütleri ve çevre örgütleri ile birlikte başka davalar da açıldı.
 
Dava süreçleri devam ediyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.