Dolar 32,5983
%0.38
Euro 34,7907
%0.17
Altın 2.497,670
%0.53
Bist-100 9.444,00
%-0.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Otoyoldaki yeni AVM'ye esnaf tepkisi

Otoyoldaki yeni AVM'ye esnaf tepkisi

İZMİR'de, kuzey çevre yolunda, Bayraklı Tünelleri çıkışında karşılıklı iki servis alanının benzin istasyonu ve alışveriş merkezi (AVM) yapılmak üzere Karayolları'ndan kiralanması esnaf teşkilatında rahatsızlık yarattı. Kuzey çevre yolundaki AVM'ye

  • Ege Postası
  • 29.06.2015 - 11:19
İZMİR - İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Karayolları'nın kuzey çevre yolunda yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına arsa tahsis etmesiyle, kentin giriş ve çıkışlarını kapatan AVM'lere bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Yerel yönetimlerin ve ilgili meslek kuruluşlarının görüşü alınmadan yapılan plan değişikliklerinin kente vereceği zararın, sağlayacağı faydadan daha büyük olacakğını belirten Mutlu, "Bugün İzmir'in 4 ana girişi AVM'ler tarafından kuşatılmışken ve çevre yolunun özellikle Gaziemir-Balçova arasındaki bölümünde yaşanan sıkıntılar ortadayken, otoyolda yeni AVM inşaasını anlamak mümkün değildir" dedi.


Türkiye'de mevcut AVM sayısının 350'ye yaklaştığını hatırlatan Mutlu, "İzmir'de de 21 AVM, 14 hipermarket ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 1000'in üzerinde ekspres mağaza bulunmaktadır. İzmir'de yeni açılması planlanan alışveriş merkezleri, esnaf ve sanatkârlarımızın ticari yaşam alanlarının daralmasına yol açacaktır. Kamuoyunda Hipermarket Yasası olarak bilinen 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un görüşmeleri sırasında, AVM izin yetkisinin yerel yönetimler ve ilgili meslek odalarından oluşan bir kurulun iznine bağlı olması yönünde taleplerimiz olmuştu. İşin doğrusu budur. Aksi takdirde kentlerin ticari dengeleri gözetilmeden mantar gibi çoğalan AVM'lerin sadece üyelerimize değil, ekonomiye, toplumun her kesimine zararı olacaktır" diye konuştu.


Yılın ilk çeyreğinde ithalatta görülen artışa da değinen Mutlu şunları söyledi: 
"Bugün Türkiye'de AVM'ler borçlanmayı arttıran, tüketimi körükleyen ve ağırlıklı olarak ithal ürünleri sattıkları için cari açığa olumsuz etki eden konumdadır. Cari açığın 3.4 milyar dolara, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının bir önceki yıla oranla 40 milyon liralık artışla 371 milyon liraya ulaştığı, bireysel kredi ve kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 2.5 milyonun üzerine çıktığı bir dönemde artık Türkiye AVM ve tüketim çılgınlığına gem vurmalı, üretim, yatırım ve istihdam odaklı ekonomik gelişime öncelik vermelidir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.