Dolar 32,7007
%0.7
Euro 34,9095
%0.51
Altın 2.505,300
%0.84
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme'de taş ocağı çıkmazı devam ediyor

Çeşme'de taş ocağı çıkmazı devam ediyor

İzmir’de son dönemlerde büyük tartışmalara yol açan taş ocaklarıyla ilgili yine kritik bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz aylarda mahkemeye taşınan Çeşme Kutlu Aktaş Barajı yakınlarındaki taş ocağı tesisiyle ilgili iptal kararının ardından yeni ÇED süreci başladı. Mahkeme iptal etti,

  • Ege Postası
  • 29.07.2015 - 11:42
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in doğal güzellikleri, ekolojik tarım potansiyeli ve turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan yarımada bölgesiyle ilgili İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yine kritik bir karar geldi. Germiyan'da İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından ÇED muafiyeti iptal edilen taş ocakları için valilikten yeni vize gelirken, süreç sil-baştan işleyecek.
  
YARGI ÇED KARARINI İPTAL ETMİŞTİ
Çeşme Alaçatı Germiyan'da, bölgenin içme suyunu karşılayan ana su kaynaklarından Kutlu Aktaş Barajı'nın hemen yakınında kurulan taş ocağı ve kırma eleme tesisine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” belgesi, yargı kararıyla iptal edilmişti. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi'nce alınan iptal kararının ardından aynı alan için süreç yeniden başladı.
 
VALİLİK'TEN YENİ ONAY GELDİ
Tesisin tozun yayımını ön görmek için esas alınan veriler için en yakın meteoroloji istasyonunu seçmesi gerekirken, Germiyan'a yaklaşık 120 kilometre uzaktaki Selçuk istasyonundaki verilerini esas aldığı ve tozu önlemek için tankerler vasıtası ile alana su taşıyacağını taahhüt eden firmanın alanda artezyen kuyusu açtığı gerekçesiyle mahkemenin iptal kararı vermesi üzerine harekete geçen firma bir kez daha ÇED başvurusunda bulundu. Yaklaşık 25 hektarlık alanda yıllık bir milyon ton kapasite ile üretim yapmayı planlayan tesise yeni ÇED vizesi veren İzmir Valiliği'nin bu kararı doğrultusunda süreç baştan işleyecek.

"YARGI KARARI UYGULANMADI"

Tesisten davacı olan yöredeki vatandaşlar ve çevre örgütlerini temsil eden Avukat Şehrazat Mercan, Valilik tarafından verilen söz konusu onayların çevre açısından geriye dönülemez zararlara yol açtığına dikkat çekerek, yeni bir itirazda bulunacaklarını açıkladı ve "Bu alan mera. O konuyla ilgili de ayrı bir itirazda bulunmuştuk. Mera alanları kanunen taş ocakları faaliyetlerinde kullanılamaz. Bilirkişi raporlarına aykırı hareket edildi. Mahkemenin verdiği iptal kararı ortada. Ancak firma kararı uygulayıp tesisi kapatmadı ve aradan geçen sürede üretim faaliyetleri de aralıksız devam etti. Ortada bir hukuksuzluk var. Son dönemde gelen ÇED onayları, kapasite artışlarına verilen onaylar, yenmi ocak izinleri ve işleyen süreç gerçekten düşündürücü. Bu kadar kısa zamanda nasıl bu hazırlıklar yapılıyor ve bu kararlar verilebiliyor'" dedi.

TAŞ OCAĞI DEĞİL MERA!
Germiyan Köyü Muhtarı Şadan Kaya ise tesisin bulunduğu alanın köylerine ait mera olduğunu ve meralarında taş ocağı istemediklerini söyledi. Mal Müdürlüğü’nün ellerinden merayı almak için dava açtığını ancak davayı kazandıklarını aktaran Muhtar  Kaya “Burası bizim arazimiz. Elimizde mahkeme kararı var. Mal Müdürlüğü burayı elimizden alıp satmak için uğraştı ama biz kazandık. Hatta davada İl Tarım Müdürlüğü de bizim tarafımızda müdahildi. Yeniden de kazanacağız ve meramızı geri alacağız” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.