Dolar 32,2734
%0.1
Euro 34,7154
%-0.17
Altın 2.404,010
%-0.22
Bist-100 10.267,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cerrahpaşa'dan Corona virüs bilgilendirme raporu

Cerrahpaşa'dan Corona virüs bilgilendirme raporu

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpa'a Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Corona virüs hakkında bilgilendirme raporu hazırladı.

  • Ege Postası
  • 01.02.2020 - 09:31

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü tarafından açıklanan raporda, Corona virüsün insanlar, evcil ve yabani hayvanlarda (yarasa, deve, domuz, kedi, ko'pek, kemirgen ve kanatlılar) bulunabildiği belirtildi.

Corona virüslerin dört türde sınıflandırıldığı, insan Corona virüslerinin ilk kez 1960'larda tanımlandığı aktarılan raporda, insanda enfeksiyon etkeni oldug'u bilinen yedi Corona viru's bulunduğu vurgulandı.

C'in'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsün insandan insana yayıldığına değinilen raporda, "Bugu'ne dek go'ru'len 10 bine yakın vakanın bu'yu'k c'og'unlug'u ve vefat eden 200'den fazla vakanın tamamı C'in'de olmakla birlikte 20 farklı u'lkede de 2019-nCoV (yeni Corona virüs) enfeksiyonu saptanmıştır. Şu ana kadar bildirilen o'lu'm vakalarının c'og'unlug'unu ileri yaştaki bireyler oluşturmaktadır. Du'nya Sag'lık O'rgu'tu', hastalıg'ın o'zellikle sag'lık altyapısı zayıf u'lkelere yayılmasını engellemek amacıyla 30 Ocak 2020 tarihinde Uluslararası Acil Durum ilan etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Raporda, şu ana kadar yapılan çalışmalarda virüsün insandan insana "damlacık" yoluyla bulaştığının görüldüğü, bulaşıcılık süresi ve viru'su'n dış ortama dayanma su'resinin net olarak bilinmediği kaydedildi.

HASTALIĞIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ

Raporda hastalığın klinik özelliklerine ilişkin ise şu bilgilere yer verildi:

"Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, o'ksu'ru'k ve dispnedir (solunum gu'c'lu'g'u'). Daha ciddi olgularda; pno'moni (zatu'rre), ag'ır akut solunum yolu enfeksiyonu, bo'brek yetmezlig'i ve hatta o'lu'm gelişebilir. Ag'ır seyirli olguların oranının ve fatalite (o'ldu'ru'cu'lu'k) hızının c'ok yu'ksek olmadıg'ı şeklinde bir izlenim elde edilmiştir. Mevcut veriler hastalıkta o'lu'm oranının yüzde 2 civarında oldug'unu go'stermekle birlikte viru'su'n genetik yapısında ortaya c'ıkabilecek deg'işikliklere bag'lı olarak bu bilgiler farklılaşabilir."

ŞU'PHELİ HASTAYLA TEMAS DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Virüsle temas durumunda yapılması gerekenlerin anlatıldığı raporda, şunlar kaydedildi:

"2019-nCoV enfeksiyonu şu'phesi olan bir hastayla temas halindeki sag'lık c'alışanlarının, aile u'yelerinin ve ziyaretc'ilerin sayısı sınırlanmalı; tu'm personel ve ziyaretc'iler de dahil olmak u'zere hastanın odasına giren tu'm kişilerin kaydı tutulmalıdır. Hasta asemptomatik olana kadar (belirtiler ortadan kalkıncaya kadar) tu'm bu o'nlemlere uyulmalıdır. 2019-nCoV enfeksiyonu ic'in dog'rulaması yapılmış veya deg'erlendirmesi devam eden bir kişi ile yakın temas etmiş olanlarda son temaslarından sonraki 14 gu'n boyunca gu'nde iki kez ateşlerini o'lc'meli, o'ksu'ru'k, solunum sıkıntısı ile titreme, vu'cut ag'rıları, bog'az ag'rısı, baş ag'rısı, ishal, mide bulantısı/kusma ve burun akıntısı gibi dig'er erken semptomların olup olmadıg'ı takip edilmelidir."

KORUNMA O'NLEMLERİ

Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu o'nleyecek bir aşı olmadığı aktarılan raporda, enfeksiyonu o'nlemenin en iyi yolunun bu viru'se maruz kalmaktan kac'ınmak olduğu vurgulanarak, viru'su'n yayılmasını o'nlemek ic'in uygulanacak genel o'nlemler şöyle sıralandı:

"Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalıdır. El hijyenine c'ok dikkat edilmelidir (eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa go'zle go'ru'lu'r kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır). Eller yıkanmadan go'zlere, buruna ve ag'za dokunulmamalıdır. Solunum yolu hastalıg'ı belirtileri (o'ksu'ru'k, hapşırık, nefes darlıg'ı gibi) olan hastalarla maskesiz yakın temastan kac'ınılmalıdır. O'ksu'ru'rken ve hapşırırken ag'ız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil c'o'p kutusuna atılarak eller yıkanmalı, mendil yoksa ag'ız ve burun dirseg'in o'n yu'zu'yle kapatılmalıdır. Sık kullanılan nesneler ve yu'zeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanılmamalıdır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.