Dolar 32,5291
%-0.05
Euro 34,8039
%-0.18
Altın 2.434,360
%0.17
Bist-100 9.721,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cennette RES’e karşı 25 bin imza

Cennette RES’e karşı 25 bin imza

Karaburun Kent Konseyi’nin rüzgar enerji santrallerine karşı “change.org”da başlattığı imza kampanyasında hedeflenen 25 bin imzaya ulaşıldı. “Karaburun Yarımadası için çok geç olmadan acil koruma” sloganıyla yürütülen kampanyayla ilgili açıklama yapan konsey, rüzgar enerjisinin, temiz ve yenilenebilir olmadığını savundu, uygun yerlerde kurulması gerektiğini belirtti.

  • Ege Postası
  • 01.10.2014 - 14:26
İZMİR – Rüzgar enerji santrali kurulmasına karar verilen, İzmir’in cennet turistik ilçelerinden Karaburun’da tepkiler dinmezken, Kent Konseyi’nin “Karaburun Yarımadası için çok geç olmadan acil koruma” sloganıyla başlattığı imza kampanyasında hedeflenen sayıya ulaşıldı. Kampanyada 25 bin imza toplandı.
Karaburun Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, aynı kapsamda, yarımada halkının ve yereldeki tüm aktörlerin ıslak imzalı dilekçelerinin 13.02.2014'te Ankara'ya, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı’na iletildiği hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi:
“Bu süreçte, Karaburun Kent Konseyi’nce hazırlanan ve Karaburun Belediye Meclisinin kararıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen raporu dikkate alan bu Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kendi “Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu”nuhazırlayıp ilgili Bakanlık ve kurumların dikkatine sunmuştu. Bu Raporda Yarımada“…ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada...” olarak tanımlanmıştır.
 
Bu tanımlamaya veilgili diğer bakanlık ve kurumların olumlu görüşüne rağmen aynı Bakanlar Kurulunun bir başka Bakanlığının,Yarımada’yı sadece RES bölgesi olarak gören Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın muhalefetinde ısrarcı olması bizlere şu soruyu sorma hakkını veriyor :
Çocuklarımıza, torunlarımıza ömrü 20-30 yılla sınırlı bir res çöplüğü bırakmakta olduğunuzun farkında değil misiniz'
Neredeyse evlerin dibine kadar kurulumuna izin verilen res’lerle sağlamaya çalıştığınız enerjinin mali değerinin yarımada’nın sahip olduğu doğal ve sosyo-kültürel zenginlikler ve değerler yanında bir hiç olduğunu görmüyor musunuz'
Yenilenebilir ve temiz enerji üreten RES’ler değildir; SORUN : RES’lerin, yerel aktörleri yok sayarak, Yarımada’da doğal ve toplumsal-kültürel değerleri/yaşamı tahrip ve yok etmeyecek sayıda ve yerlerdeuygun şekilde kurulmasıdır. 
Change.org’da 25.000 imzayla sonuçlandırdığımız imza kampanyasının da amacı buydu.
 
Doğal ve toplumsal yaşamı hızla yok etmekte olan bu ölçüsüz ve adaletsiz talana karşı mücadelemize imzalarıyla destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Ve bilinmesini istiyoruz ki, Karaburun Yarımadası'nda yaşayanlar;
 
Her bayram köylerinde imece usulü pişen arife yemeğini de; yalnız bu yörede olan, dalında olgunlaşan hurma zeytini de; kışın tarlaları dolduran nergisleri ve sümbülleri de; bölgeye özgü bir keçi peyniri olan ''kopanisti''yi de; bin bir çeşit deniz canlısına yuva olan ve denizlerin oksijen stoklarını sağlayan Deniz Çayırlarını da; dünyanın en nadir 12 memelisinden biri olan Akdeniz Fokunu da;  nesli tehlike altındaki Su samuru ve Karakulak’ı da;nadir/azalan kategorisindeki türlerdenAda Martısı,Yılan Kartalı, Küçük Kerkenez, Ada Doğanı , Kızıl Şahin’i de; dağlarında yetişen endemik-nadir-ticareti yasak ve ekonomik değeri olançok sayıda bitki türünü de, kısacası kendini var eden değerleri korumaya ve sürdürülebilir kalkınmasını bu zenginlikler/değerler üzerinden gerçekleştirmeye kararlıdır.
 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, ıslak imza ve change.org imza kampanyalarımızdaki taleplerimizi bir kez daha hatırlatıyor ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÖÇKA raporuna verdiği karşı görüşü kaldırmaya davet ediyoruz.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.