Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cennete taş koyan proje yargı yolunda

Cennete taş koyan proje yargı yolunda

​Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz ay içerisinde Dere Madencilik adlı firmanın Çeşme ilçesi Germiyan Köyü’nde kurmayı planladığı taş ocağına ÇED onayı vermesinin ardından bölgede yeni bir kriz de kapıya dayandı. İki yılı aşkın süredir taş ocakları ile mücadele eden Germiyan köylüleri, projenin tarım arazileri, zeytinlik alanlar ve turizme zarar vereceği gerekçesiyle bakanlığın kararını yargıya taşıyarak yeni bir çevre direnişine başlayacak.

  • Ege Postası
  • 20.08.2014 - 09:50
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Dere Madencilik firmasının 16 Temmuz tarihinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) vizesi alan taş ocakları projesine karşı yükselen tepki mahkemeye taşınıyor. Bölgedeki çevreye zarar vereceği gerekçesiyle taş ocağı tesisine karşı çıkan Germiyan’daki yöre halkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay alan tesise karşı dava açarak, hukuk mücadelesi başlatma kararı aldı.
 
CENNETE TAŞ OCAĞI!
Bornova ve Buca’da büyük tartışmalara yol açan taş ocakları krizi İzmir’in tatil cenneti olarak da bilinen ve son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen Alaçatı’ya sıçradı. Geçen ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmelik kapsamında ÇED olumlu kararı verdiği Dere Madencilik İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Germiyan Köyü’nde kurmaya planladığı kalker ocağı, mobil ve sabit kırma-eleme tesisi ve mıcır yıkama-eleme tesisi ile mıcır karıştırma tesisine karşı çıkan vatandaşlar hukuk mücadelesine başlıyor.
 
HALK DİRENMEYE DEVAM EDİYOR
Toplam 3 ayrı tesisin yer aldığı Germiyan bölgesinde iki yılı aşkın süredir taş ocaklarına karşı direnen halk, gelen son tesisle ilgili kararı yargıya taşıyarak mücadelesine hukuksal zeminde devam etme kararı aldı. Geçmişte bölgede açılan taş ocaklarından bir tanesini mahkeme kararı ile kapattıran Germiyan sakinleri, yeni taş ocakları projesi için de çeşitli eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Çevre örgütleri ve çeşitli meslek odalarının da destek verdiği köy halkının, yürütmeyi durdurma talebiyle yargıya taşıdığı ikinci tesisle ilgili mahkeme süreci devam ettiği sırada bakanlıktan gelen karar ile birlikte şoka uğradı. Bölgenin 1’inci derecede doğal SİT alanı olduğunu ve turizm, zeytincilik, tarım gibi faaliyetlerin de olumsuz etkileneceğini savunarak taş ocaklarına karşı çıkan halk, her geçen gün yeni bir ocağın da gündeme gelmesi üzerine gelişmelere tepki gösterdi.


 
TAŞ OCAKLARI KÖYÜN İÇME SUYUNA ZARAR VERDİ
Yaklaşık bin nüfusa sahip 209 haneli köyün hayata geçirilmek istenen taş ocakları ve benzer projeler sebebiyle büyük bir mağduriyet yaşadığını ve köy halkının yargı mücadelesine kararlılıkla devam edeceğini belirten Alaçatı’nın Germiyan Köyü muhtarı Şadan Kaya, “Bize bu tesisle ilgili hiçbir bilgi verilmedi ve elimize resmi yazı da gönderilmedi. İlgili ÇED kararını alarak mahkemeye başvuracağız. Geçmiş yıllarda diğer tesisler için düzenlenen ÇED toplantılarına köy olarak katılmadık. Ve uzun süren bir hukuk mücadelesi neticesinde taş ocaklarını mühürlettik. Taş ocakları çevre kirliliğine yol açıyor, yollarlı bozuyor, tarım arazilerine ve zeytinliklere zarar veriyor, gürültü kirliliği yapıyor, taşların dinamitle patlatılması sonucu sarsıntılar oluyor. Hatta köye su taşıyan hattın zarar görmesi nedeniyle bir dönem susuzluk yaşandı ve bir başka yere yeni kuyu açmak zorunda kaldık. Bu taş ocakları içme suyumuza dahi zarar verdi.
 
GERMİYAN’IN SUÇU NE'
Başlıca geçim kaynağı zeytincilik olan köyün sakinleri de, yel değirmenleri, taş evleri ve eşsiz mimarisi ile ün yapmış ve turizme büyük katkı sağlayan köyün doğal güzelliklerine dikkat çekerek, “Bu güzelliklere kıymayın” çağrısı yaptı. Bir dönem televizyon ekranlarında büyük ilgi gören ve izleyicinin merakla takip ettiği “Fatmagül’ün Suçu Ne'” adlı televizyon dizisinin de köylerinde çekildiğini hatırlatan vatandaşlar, “Germiyan Köyü’nün suçu ne'” sözleriyle yetkililere seslendi ve “Köyümüze yeni taş ocakları geldiği takdirde onu da kapattıracağız ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
FİRMANIN RUHSATI İPTAL EDİLMİŞTİ
33 bin 512 hektarlık alanda toplam tutarı 950 bin TL olan projesini hayata geçirebilmek için bakanlıktan ÇED onayı alan firmanın, geçtiğimiz yıllarda Belkahve’de yer alan tesislerinin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın teftiş kurulu raporu gereği ruhsatının iptal edilerek faaliyetlerine geçici süre son verildiği öğrenildi. Öte yandan, Dere Madencilik firması ile birlikte Dere Grup çatısı altında faaliyet gösteren Ege Asfalt A.Ş.’nin de Konak Tünelleri’nin projesini üstlendiği öğrenildi. Hatırlanacağı üzere, yüklenici firma tarafından tünelin Konak aksı üzerinde yer alan Damlacık semtindeki konutlara gayrı resmi kamulaştırma evrakları gönderilmesi sonucunda büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.