Dolar 32,5202
%-0.06
Euro 34,9164
%0.25
Altın 2.432,240
%0.37
Bist-100 9.719,00
%-0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cemevi açılımı Büyükşehir'e takıldı

Cemevi açılımı Büyükşehir'e takıldı

Geçtiğimiz yıl içerisinde Selçuk Belediyesi’nin Alevi vatandaşların inanç özgürlüklerine yönelik yaptığı ve ilçe genelindeki kültür merkezlerine cemevi statüsü kazandırılmasına yönelik düzenlemesi İzmir Büyükşehir Belediyesi engeline takıldı. AK Partili belediyenin cemevi açılımı

  • Ege Postası
  • 08.02.2016 - 11:47
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Alevi vatandaşların inanç özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve ibadet yeri olarak kabul edilen Cemevlerine de diğer ibadet yerlerine sağlanan imkanların sağlanması amacı kapsamında meclis kararı alarak yeni bir düzenlemeyi hayata geçiren Selçuk Belediyesi’nin bu hamlesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kabul görmedi.

Cemevlerinin diğer ibadethaneler ile eşit sayılması, kültür merkezi olarak inşa edilen ancak Cemevi amaçlı yapılmış olan yerlerin de Cemevi ibaresini alması için özedl düzenlemeye giden ilçe belediyesinin bu çalışması mevzuat engeline takıldı. AK Parti’li Selçuk Belediyesi’nin ayrıca yapılacak yeni imar düzenlemelerinde Alevi vatandaşların faydalandığı ibadethanelere cemevi adının verilmesini de içeren bu hamlesi Büyükşehir Belediyesi’nden yürürlükteki imar kanununa aykırı olduğu gerekçesi ile ret yanıtı aldı. İlçe belediyesinin meclis toplantısında gündeme geldiğinde çeşitli tartışmalara yol açan ve AK Parti’li üyelerin çekimser oylarına karşılık CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edilen cemevi düzenlemesi de böylece havada kalmış oldu.


BÜYÜKŞEHİR REDDETTİ
Önceki yıl gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı sonrasında “Cemevi açılımı” olarak da nitelenen bir değişikliğin altına imza atan CHP Genel Merkezi’nin direktifi doğrultusunda, cemevlerinin de ibadethane sayılması ve belediyeler tarafından diğer dini tesisler ile eşit imkanlar sunulması istenmişti. Söz konusu hamlenin ardından özellikle CHP’li birçok belediye ilgili meclis kararını kabul ederek, alevi vatandaşlara inanç özgürlüğü sağlanması yönünde önemli bir adım atmıştı. Yerel seçimlerin ardından CHP’den AK Parti’ye geçen Selçuk da inanç özgürlüğünün önü açarken, yaklaşık bir yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayına sunulan bu talep imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle oybirliğiyle reddedildi.


SELÇUK BELEDİYE BAŞKANI BAKICI ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Meclis kararı ile yapılan düzenleme kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje sonrasında yapımı gerçekleşen Selçuk Kültür Evi’nin de kuruluş amacına uygun olarak Cemevi statüsüne kavuşturulması ve adının değiştirilmesi talep edilmişti. Tesisin açılış töreninde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı, "Selçuk Kültür Merkezi olarak ifade edilen bu sosyal yaşam merkezi cem evi olarak faaliyette bulunacaktır. Bu tesis Kültür merkezi olarak açılıyor ama gönüllerde cem evi olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz biriz, dostuz, kardeşiz. Toplum içerisinde her kesimin bir arada saygı, sevgi ve hoşgörü ile yaşamaları halinde barış tesis edilebilir. Genel anlamda ifade edilecek olursa ülkemizde herkesin yaşam hakkının olduğunu ve bu yaşam hakkının da en geniş çerçeve içinde kullanılması gerektiği düşüncesindeyiz. Her kesimin birbirine sevgiyle, saygıyla, hoşgörüyle yaklaştığı bir zemin oluşturmada hepimize görev düşüyor" demişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.