Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cem Karaca'nın 12'nci ölüm yıl dönümü...

Cem Karaca'nın 12'nci ölüm yıl dönümü...

Türk rock müziğinin asi adamı Cem Karaca’yı ölümünün 12'nci yılında saygı ile anıyoruz.

  • Ege Postası
  • 08.02.2016 - 12:58
Usta sanatçı Cem Karaca'nın bugün ölüm yıldönümü. Anadolu ezgileriyle rock müziğini harmanladı ve Anadolu rock müziğinin öncülerinden oldu. 
“Ben Mehmet İbrahim ile İrma Toto’dan olma kul Karaca Muhtar Cem’im. Önce insanım, Fenerbahçeliyim. Bakırköy’de yaşarım, sanat yaparım.”
Ondan geriye ‘Resimdeki Gözyaşları’ kaldı… Uzun saç ve sakalı, ilginç kıyafetleri, muhteşem sesi ve isyankar şarkı sözleriyle kazındı hafızalara, Cem Karaca.
Anadolu ezgileriyle rock müziğini harmanladı ve Anadolu rock müziğinin öncülerinden oldu.
Efsanevi sanatçı, bizlere Namus Belası, Tamirci Çırağı gibi unutulmaz eserleri armağan edip 8 Şubat 2004’te ayrıldı aramızdan.
Türk rock müziğinin asi adamı Cem Karaca’yı ölümünün 12'nci yılında saygı ile anıyoruz…

SANATLA İÇ İÇE BÜYÜDÜ
Tiyatrocu bir ailenin tek çocuğu olarak 5 Nisan 1945’te İstanbul'da dünyaya geldi ve tiyatro kulislerinde büyüdü. Ortaöğretimini Robert Kolej'de tamamlayan Karaca’yı müzik ile ilk tanıştıran annesinin teyzesi Rosa Felegyan oldu. Ama sesinin güzelliğini keşfeden Ermeni asıllı annesi Toto Karaca’ydı.

BABASI, CEM'İ YUHALATTI
Müziğe olan ilgisini fark eden Azeri asıllı babası Mehmet Karaca, onu ne kadar müzikten uzak tutmaya uğraşsa da çabalarının yersiz olduğunu çok geçmeden anladı.
Hatta bir keresinde parayla adam tutup yuhalatmıştı oğlunu, ama ne fayda… Sımsıkı sarılmıştı müziğine Cem Karaca.

ANADOLU MÜZİĞİYLE ASKERDE TANIŞTI
Okul yıllarında, moda olan rock müziğine merak salan Karaca, dünya starlarının şarkılarını söyleyerek başladı, müzik serüvenine.
Karaca, askerlik yıllarında tanıştığı Anadolu gerçeği ve ezgilerini rock müziğiyle harmanlaya karar verdi. 1967’de Mehmet Soyarslan, Tümay Yalçınkaya, Timur Fildişi ve Ahmet Tuzcuoğlu ile birlikte kurdukları Apaşlar grubu, Altın Mikrofon Yarışması’nda, sözlerin Erzurumlu Emrah'a ait, Cem Karaca’nın bestelediği "Emrah" adlı parçayla ikinciliği kazandı.

‘BU SON OLSUN’
Apaşlar, “Emrah”la elde etiği başarıyı, Resimdeki Gözyaşları ve Bu Son Olsun gibi günümüzde de hit olan parçalarla pekiştirdi.
Karaca, Apaşlar grubundan ayrıldıktan sonra sırasıyla Kardaşlar, Moğollar, Dervişan gibi gruplarla çalıştı. Bu sürede Türk halkını ve müziğini derinden etkileyen şarkılar üretti.

MOĞOLLAR VE KARDAŞLAR ARASINDA DEĞİŞİKLİK
Kardaşlar grubu ile anlaşmazlık yaşayan Cem Karaca, Moğollar’a, Moğollar ile anlaşamayan Ersen Dileten de Kardaşlar’a dahil oldu.
Moğollar ve Cem Karaca’nın iyi bir uyum yakaladı, birçok başarılı eser üretti, ama asıl çıkışı ‘Namus Belası’ parçası ile yakaladılar. Şarkı o kadar beğenilmişti ki Hey Dergisi’nde çizgi roman yayınlandı, ayrıca Namus Belası isimli filmler çekildi.
Yakaladıkları başarıya rağmen Cahit Berkay müzik kariyerine Fransa’da devam etmeye karar verince Moğollar ve Cem Karaca ayrılmak zorunda kaldı.

BEŞ EVLİLİK YAPTI
Karaca, ilk evliliğini tiyatro sanatçısı Semra Özgür ile 1965'te yaptı, ama bu evlilik uzun soluklu olamadı. Karaca, 1968'in sonunda yine bir tiyatro sanatçısı olan Meriç Başaran ile hayatını birleştirdi, bu evliliği ise iki yıl sürdü.
Üçüncü evliliğini Ağustos 1973’te Feride Balkan ile yapan sanatçının, bu evlilikten Emrah adını verdiği bir oğlu oldu. Çift, Cem Karaca'nın Almanya'da zorunlu yaşama döneminde ayrıldı. 5 Temmuz 1993'te Cem Karaca, dördüncü evliliğini ilk eşi Semra Özgür ile yaptı. Cem Karaca'nın son evliliği ise İlkim Erkan ile oldu.

MEZARI AÇILDI
Karaca’nın ölümünü ardından son eşi İlkim Erkan Karaca ile tek çocuğu Emrah’ın annesi Feride arasında tartışma çıktı. Çünkü İlkim Hanım, Karaca'nın çocukluğunda geçirdiği bir kaza sonucu kısır olduğunu, bu nedenle çocuğu olamayacağını iddia etti.
Mahkeme kararı ile Cem Karaca'nın mezarı açıldı ve DNA örnekleri alındı. DNA testi sonucu Emrah'ın Cem Karaca'nın oğlu olduğu tespit edildi.

İLK ROCK OPERA DA CEM KARACA’DAN
Her fırsatta solcu olduğunu dile getiren Karaca’nın şarkıları, 12 Eylül’ün tohumlarının atılmaya başlandığı 1970’li yıllarda daha önemli bir rol oynamaya başladı.
1978’da son grubu Edirdahan’la Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve rock opera albümü ‘Safinaz’ı yayınladı. Grup ilk ve tek albümlerinin ardından dağıldı. Almanya’ya yerleşen Cem Karaca, uzun yıllardır süren müzik hayatının ilk solo albümü olan ‘Hasreti yayınladı. Albüm Nazım Hikmet şiirlerinden oluşuyordu.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILDI
Sanatçı, 1 Mayıs plağı, komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açıldı ve gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Bu dönemde Avrupa turnesinde olan Karaca, 1980 Darbesi’nin ardında yurtdışında yaşayan birçok sanatçı gibi Türkiye’ye çağrıldı, ama sanatçı dönmeyeceğini bildirdi.
Çirkin Kral lakaplı usta oyuncu Yılmaz Güney ile aynı günde, 6 Ocak 1983’te, Türk vatandaşlığından çıkarılan Karaca, bu dönemde Almanya’dan gelen vatandaşlık teklifini reddetti.

‘HEP KAHIR HEP KAHIR BIKTIM BE’
Nazım Hikmet Ran’ın gibi vatan hasreti çeken Karaca, şairin Mavi Liman şiirini besteledi.
Türkiye’ye olan özlemini ''Beni bekleme kaptan, Beni o limana çıkaramazsın'' ve ''Bana İstanbul'u anlat nasıldı'' şarkısının finalinde, ''Hep kahır hep kahır bıktım be'' dizeleriyle anlattı.

ÖZAL’IN DESTEĞİYLE TÜRKİYE’YE DÖNDÜ
Dönemin Başbakanı Turgut Özal’la iletişime geçen ve Türkiye’ye dönmek istediğini belirten sanatçı, hakkında açılan davadan beraat etti. Tutuklama kararının kaldırılmasının ardından 1987’de Türk pasaportu ile vatana giriş yaptı.
Yurda girişinde hayranları ve en önemlisi küçük bir çocukken ayrıldığı oğlu Emrah büyük bir coşkuyla karşıladı, Cem Karaca’yı havalimanında.
Tek oğlunun büyüdüğünü göremeyen Karaca, Almanya’da yaşadığı dönem de babasını kaybetti, onun cenazesine dahi katılamadı.

AĞIR ROMAN’LA MÜZİĞE DÖNDÜ
Yurda döndükten sonra televizyon programları yapmaya başladı. Müziğe tekrar dönmesini sağlayan ise 1997’de vizyona giren Ağır Roman filmi oldu, ‘Resimdeki Gözyaşları’nı tekrar kaydetti. Barış Manço’nun ölümünün ardından oldukça üzülen Cem Karaca, vokalistsiz kalan Kurtalan Ekspres’e katıldı. Karaca’nın son albümü ise 1999’da yaptığı ‘Bindik Bir Alamete Gedeyoz Kıyamete’ oldu.

59 YAŞINDA HAYATA VEDA ETTİ
Türk Rock'ının isyankar adamı Cem Karaca, İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu, 8 Şubat 2004’te hayatını kaybetti.
59 yaşında hayata veda eden sanatçı, vasiyeti üzerine alkışlarla değil tekbirlerle uğurlandı.

BABASININ YANINA GÖMÜLDÜ
Cem Karaca, sanat ve siyaset dünyasından yüzlerce kişinin hazır bulunduğu cenaze törenin ardından, Karacaahmet İranlılar Mezarlığı’nda, babasının yanında toprağa verildi.
59 yaşında hayata veda eden efsane sanatçı; ardında bir oğul ve toplumsal sorunlara dikkat çektiği birçok şarkılarını bıraktı…

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.