Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'de önseçim yarışının tüm detayları Ege Postası'nda olacak!

CHP İzmir'de önseçim yarışının tüm detayları Ege Postası'nda olacak!

İzmir'de en son 1999 genel seçimlerinde önseçime giden CHP, 16 yıl aradan sonra yeniden önseçim sandığını kurdu. Birinci bölgeden 74, ikinci bölgeden 81 aday adayı yarışacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci bölgeden 57. sıra numarasıyla önseçimde yarışacak. 129 bin 107 üye oy kullanma hakkına sahip. Saat 08:00 itibariyle oy kullanma işlemi başladı. Gün boyunca seçimin bütün detayları Ege Postası'nda olacak. CHP İzmir'de önseçimin tüm detayları

  • Ege Postası
  • 29.03.2015 - 01:31
EGE POSTASI - CHP İzmir'de 26 milletvekili adayından 20'sini belirlemek için bugün sandığa gidiyor. Genel merkez, birinci ve ikinci bölgede 1., 3. ve 5. sıralarda kontenjan uygulayacak. 129 bin 107 CHP üyesi 37 noktada kurulacak 592 sandıkta oy verecek. Buca'da 4, Karabağlar'da 3, Karşıyaka 2, Konak'ta 2 diğer 26 ilçede ise tek okulda ön seçim yapılacak. Oylama 08.00- 17.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Parti üyeleri, 'parti ön seçim seçmen kartı' ya da TC Kimlik Numarası'nın yazılı olduğu belge ile oy verebilecek. Üyeler, kendilerine verilen pusulada milletvekili aday adaylarından en az beş en çok 10 kişinin adını işaretleyecek. 1. bölgede 74, 2. bölgede 81 aday adayı yarışacak.

KILIÇDAROĞLU İKİNCİ BÖLGEDE
İzmir'de 2. bölge 57. sıra numarasıyla önseçimde yarışacak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "bir üyenin ön seçim yapılacak bölgede oy kullanabilmesi için en az 6 ay önce partiye üye olması ya da kaydını ilgili bölgeye taşıması"nı gerektiren parti tüzüğü ve yönetmelik gereği İzmir'de oy kullanmayacak.


CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu, milletvekilli adaylarını belirlemek amacıyla partisince yapılan önseçimlerde oyunu kullandı.

İzmir'den önseçime girme kararı alan Kılıçdaroğlu, Ankara Atatürk Lisesi 46 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kısa bir süre kabinde kalan Kılıçdaroğlu, milletvekili aday adaylarının işaretlendiği pusulayı şeffaf sandığa attı. Ankara birinci bölgede üyeler en az 7, en fazla 14 aday adayına oy verebiliyor.

ARZUM, GENÇLERİN VE KADINLARIN SEÇİLMESİ
Oyunu kullanmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, tercihlerinin ne olduğunun sorulması üzerine, “Bu konuda yorum yapmak istemiyorum ama genel kanaatim şuydu, gençlerin ve kadınların seçildiği bir önseçim olması benim en büyük arzumdur” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, dışarıda mahşeri bir kalabalık olduğunun belirtilerek, “CHP, önseçimde gösterdiği bu çabayı 7 Haziran seçimlerinde de gösterecek m? Listeye giremeyenler de bu desteği verecek m? Umutlu musunuz'” sorusu üzerine ise “Listeye girmek ve girmemek bir sonuçtur. Asıl olan CHP’li olmaktır. Listeye girsin ve ya girmesin bütün aday adaylarının aynı çalışmayı seçimlerde de yapmaları benim en büyük arzumdur” dedi.

Önemli olanın Türkiye’nin, demokrasinin güçlenmesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Biz hep söyledik, milletin vekilini milletin kendisi seçmelidir, diye. Bunu CHP dışında hiçbir parti yapmıyor, sadece biz yapıyoruz. Çünkü biz demokrasiye inanıyoruz, savunuyoruz. Liderlerin milletvekilleri adaylarını getirip milletin önüne metazori olarak koymaları ağırımıza gidiyor. 55 yerde önseçim yatık, bugün 45’inde hakim gözetiminde yapıyoruz. Bir milyona yakın kendi milletvekilini seçmek için sandık başına gidiyor” dedi.
Demokrasinin değer yitirdiği Türkiye’de yeni bir anlayışı tekrar kazandırmak, demokrasiyi güçlendirmek istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, demokrasiye inanan tek parti CHP’dir. Demokrasiyi savunan tek parti CHP’dir. Üyeleriyle milletvekili adaylarını seçen tek parti CHP’dir. O nedenle herkesten şunu istiyorum; bu ülkede demokrasi mi istiyorsunuz oyunuzu vereceğiniz yer belli artık. Bunun en somut örneğini burada görüyoruz” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığına örtülü ödenekle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Salı günü yapılacak partisinin grup toplantısına işaret etti.
Okuldan ayrılırken “Başbakan Kemal” sloganları ve alkışlarla uğurlanan Kılıçdaroğlu, kalabalığın arasından zorlukla aracına bindi.


Gün boyunca  seçimin bütün detayları Ege Postası'nda olacak

VE HEYECAN BAŞLADI
Ve CHP İzmir'de 08:00 itibariyle önseçim heyecanı başladı. Partililer oy kullanacakları okullara giderek TBMM'de görmek istedikleri isimleri işaretleyip oylarını atmaya başladı. Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Aliağa sandığında ilk oy kullanan isim oldu.


KILIÇDAROĞLU İÇİN BROŞÜR DAĞITIYORLAR
İkinci bölgeden önseçime giren CHP Lideri Kılıçdaroğlu için gönüllü gençler oy kullanılan okulların önünde broşür dağıttı. Gençler üzerinde Kemal Kılıçdaroğlu no 57 yazılı tişörtler giydi. Aday adaylarının yakınları da oy kullanmaya gelen partililere kartvizit ve broşür dağıttı. İlçe belediyeleri okul önlerine gönderdikleri ikram araçları ile partililere çay, kahve ve su dağıttı.


SERTER OYUNU KARABAĞLAR’DA KULLANDI
İl Başkanı Bedri Serter de sabah saatlerinde oyunu Karabağlar Eşrefpaşa Anadolu Lisesi 1044 No’lu sandıkta kullandı.  Serter’e Karabağlar İlçe Başkanı Orhan Polat ve İl Kadın Kolları Başkanı Nurhan Yanya eşlik etti. Önseçimle ilgili değerlendirmede bulunan İl Başkanı Serter girişte yaptığı açıklamada, “Bugün bizim örgütümüz için düğün günüydü, geldi çattı. Tam bir bayram havasında gerçekleştiriyoruz. Örgütümüzle, üyelerimize, gencimizle, yaşlımızla katılım var. Akşam 22:00-23:00 civarlarında bizi mutlu eden sonucunu alacağız. İşte demokrasi budur. İşte özgürlük budur. İşte hürriyet budur. Herkes özgür iradesiyle sandığa gidip oy kullanıyor benim vekilim diyeceği isimleri seçiyor. Bu seçimin bana denk gelmesi mutluluk verici. Örgütümüz muhteşem bir çalışmayla üstesinden gelecek. 2’inci bölgede genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğu seçime giriyor onu başbakan yapıp partimizi hükümete sokacağız” dedi.

ANAHTAR LİSTE AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu’yla sabah saatlerinde görüştüğünü de belirten Serter, anahtar listelerle ilgili sorulara da şu yanıtı verdi: “Herhangi bir gelişmeden haberim yok” dedi ve iddiaların asparagas haber olarak gördüğünü dile getirdi. Serter ayrıca önseçime yüzde 70 bir katılım beklediğini de ifade ederek, “Yüzde 100 biraz zor. Gönül isterdi tüm arkadaşları işaretleyelim ama 10 arkadaşı işaretleyeceğim. Tarafsızlık açısından bir ara oy kullanmamayı düşündüm ama özgür irademi kullanmak için oyumu kullanmaya geldim” dedi


BROŞÜR KRİZİ YAŞANDI

İl Başkanı Serter’in oy kullanacağı okula girişi esnasında broşür krizi yaşandı. Kapı girişinde aday adaylarına ait broşür ve ilan dağıtımına tepki gösteren Serter’in uyarısı üzerine alanda görevli polis memurları parti üyelerini okul alanının dışına çıkardı. Serter’in afiş dağıtımına karşı yaptığı uyarının ardından okul kapısı açılırken, giriş çıkışlarda yaşanan sıkışıklık da sona erdi.

SERTER’İN YANI SIRA ADAY ADAYLARI DA GELDİ

İl Başkanı Serter’in yanı sıra, Karabağlar Eşrefpaşa Anadolu Lisesi’ne sabahın erken saatlerinde partinin çok sayıda önde gelen ismi de oy kullanmaya geldi. Karabağlar Eski İlçe Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı Polat Manduz, aday adaylarından Hüseyin Saygılı, Ednan Arslan, Karabağlar Eski Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Selvinaz Ömür, Yaşar Geylani de oyunu İl Başkanı Serter ile aynı okulda kullandı.



KILIÇDAROĞLU'NDAN ÜYELERE MESAJ
CHP İzmir İl Başkanlığı önseçimde oy kullanacak tüm üyelere İzmir'de yarışa giren Kılıçdaroğlu'nun mesajını SMS ile gönderdi. İzmir'de önseçimin koordinatörü Veli Özdemir'in de Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi olmadığına yönelik mesajı SMS ile partililere iletildi.



'ÖNSEÇİM PANAYIR'I
Oy kullanılan okulların önleri adeta panayır yerine döndü. Kimi aday adayı üzerinde numarası ve isminin yazılı olduğu  pet su dağıtırken kimi aday adayı da kahve dağıttı.


MİLLETVEKİLLERİNDEN İSTİŞARE
CHP İzmir Milletvekilleri de hem oy kullandı hem de oy kullanılan okullarda ilçe başkanlarıyla ve partililerle istişarede bulundu. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger oyunu Çiğlİ'de kullandı. Aksünger, İzmir'den kontenjan başvurusu yapmıştı.


ÇİĞLİ ÖRGÜTÜ LİSTE HAZIRLADI
Çiğli'de İlçe Başkanlığı farklı bir çalışmaya imza attı. İlçede oturan ve burada siyaset yapan aday adaylarından oluşan bir listeyi oy kullanmaya gelen partililere dağıtıldı. Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü "Partililerimiz bize uzun zamandır Çiğli'den milletvekili çıkması noktasında özlemini dile getiriyordu. Partililerimiz bize hangi adayların Çiğli'den olduğunu soruyordu. Bizde kolaylık olması adına Çiğlili milletvekili aday adaylarının listesini hazırladık" dedi.


TÜM UYARILARA RAĞMEN ANAHTAR LİSTE...
2. Bölge'de bazı ilçelerde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na ait olduğu öne sürülen anahtar listeler dağıtıldı.  Genel Merkez ve İl Başkanlığı tüm hafta boyunca Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi olmadığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. 



BAŞKAN AKPINAR OYUNU KULLANDI
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, 7 Haziran'daki genel seçimler öncesi aday belirleme yarışında, ön seçim için sandık başına gitti. Ankara İlkokulunda oy kullanan Başkan Akpınar "Önseçim, demokrasi, adalet ve parti içi eşitliktir. İşte bu sebepten Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkede umudun kaynağıdır. Kendisini halkın iradesine bırakan başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere aday adaylarımızı kutluyorum. 16 yıl sonra partimiz içinde yapılan ön seçimler, demokrasi adına önemli bir gelişmedir" dedi.


PİRİŞTİNA OY KULLANDI
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde milletvekillerini belirleyecek olan ön seçim için sandık başına gitti. İzmir’de  1. Bölge Milletvekili adaylarını belirleyecek olan ön seçim için oyunu Buca Ortaokulu’nda kullanan Başkan Piriştina, “Ön seçim bir demokrasi şölenidir” dedi.
Oyunu kullandıktan sonra milletvekili aday adaylarına hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Piriştina, partililer ile de bir süre sohbet etti. 26 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ön seçimin partide büyük bir heyecana sebep olduğu söyleyen Piriştina, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir 2. Bölge’den milletvekili aday adalığı için ise Türkiye’nin Başbakanı’nı İzmir’den çıkaracaklarına inancının tam olduğunu belirtti.

KIRIK KOLUYLA KILIÇDAROĞLU İÇİN BROŞÜR DAĞITTI
CHP, İzmir'de 16 yıl aradan sonra ön seçim yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2. Bölge'de '57' sıra numarasıyla girdiği ön seçim yarışında rakipleri, "Önce 57 sonra ben" diyerek oy istedi. 68 yaşındaki Nevin Öğütçen, sol kolu kırık olmasına rağmen sağ eliyle Kılıçaroğlu'nun broşürlerini dağıttı. Parti üyeleri, "İzmir'den başbakan çıkaracağız" dedi.

68 yaşındaki Nevin Öğütçen, sol kolu kırık olmasına rağmen sağ eliyle Kılıçaroğlu'nun kartpostallarını dağıttı. Öğütçen, "O benim liderim, kolum sızlıyor ama olsun. Onu başbakan yaparsak tüm acılarım diner" diye konuştu. Serpil Özdemir, eşinin kartlarını dağıtırken üyeden önce Kılıçadroğlu için oy istedi. Özdemir, "Eşim de olsa önce genel başkanım. Onun birinci çıkması gerekiyor. Onu başbakan yapacağız" dedi. Parti üyeleri de "İzmir'den başbakan çıkaracağız, iktidarı bu kentten durduracağız. Yeter artık çok ezildik, halk hareketi başlatacağız" sözleriyle karşılık verdi. Bazı ilçelerde anahtar listelerin hazırlanması üzerine öğle saatlerinde Kılıçdaroğlu'nun Danışmanı Veli Özdemir, okulları gezerek katılımı ve Kılıçdaroğlu'na desteği takip etti. Bazı üyelere "Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi" denilerek liste verildiği duyumları üzerine de Özdemir örgütü cep telefonlarına mesaj göndererek uyardı ve "Kılıçdaroğlu'nun herhangi bir anahtar liste çalışması yoktur. Bu tür söylentilere ödün vermeyin" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.