Dolar 32,2236
%0.22
Euro 34,9306
%-0.11
Altın 2.476,530
%-1.06
Bist-100 10.899,00
%0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'lilerin hedefinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman

CHP'lilerin hedefinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ve İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Tacettin Bayır ile Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın "Yeni Anayasada laiklik tarifi olmamalı" sözlerine sert tepki gösterdi. CHP'lilerin hedefinde TBMM Başkanı...

  • Ege Postası
  • 27.04.2016 - 10:55

Genel Sekreter Sındır, “Laiklik Milletimizin Harcıdır!”

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır Menemen CHP İlçe örgütü ziyaretinde Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik hakkında yaptığı konuşmaya sert yanıt verdi. Sındır, Başkan Kahraman’ının konuşmasına; “Meclis Başkanı’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan, birliğinin ve huzurunun teminatı olan ‘Laiklik’ konusundaki yaklaşımı kabul edilemez” dedi. 
 
“MİSAFİRLİK ZİYARETİNDE DEĞİL KAMUOYU ÖNÜNDE YAPMIŞTIR”
Meclis’imizin açılışının 96. Yıldönümünü kutladığımız günlerde, bu yüce makamın başındaki bir kişi tarafından ‘yeni Anayasa’da laiklik olmamalı ve dindar bir Anayasa olmalı” sözlerinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Sındır; “Türkiye’nin bugün geldiği nokta tüm yurttaşlarımızın içini yakıyor. Her gün yüreğimizi yakan şehit haberleri gelirken, Kilis’e atılan roketler yüzünden vatandaşlarımız hayatlarını kaybederken, istismara uğrayan çocuklarımız toplumun vicdanını yaralarken, Meclis Başkanlığı makamında bulunan bir kişinin böylesi sözleri kabul edilemez. Ayrıca bu konuşmaya ilişkin ‘şahsi görüşleridir’ sözleri de hiçbir anlam ifade etmez. Meclis Başkanı bu konuşmayı herhalde misafirlik ziyaretinde değil kamuoyu önünde yapmıştır. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Laiklik hakkındaki sözleri bu yüce makama yakışmamıştır Ayrıca Sayın Başkan enerjinizi, gücünüzü her gün biraz daha gölgede bırakılan Meclisi’miz için harcasanız. Yasamayı, yürütmenin tahakkümü altından, Hükümet’in bir kurumu gibi görülmekten çıkarmak için gayret gösterseniz.” dedi.

 

 
“CUMHURİYETİMİZİN KURUCU DEĞERLERİDİR”
Türkiye’nin AKP iktidarında ötekileştirilen, kutuplaştırılan bir toplum olma yolunda hızla ilerlediğinin altını çizen Sındır; “Türkiye bugün bir yol ayrımına getirilmeye çalışılıyor.  Bugün siyasi iktidarın tek tipleştiren, kendisi gibi düşünmeyenleri suçlu ve hain ilan eden, çoğulculuğu reddeden uygulamaları sıradan uygulamalar haline geldi. Bizim toplum olarak, farklı kimliklerin barış ve kardeşlik ilkesine bağlı kalarak yaşamasını amaçlayan, yeni bir geleceğe ihtiyacımız var. Bunu sağlayacak olan da Cumhuriyetimizin kurucu değerleridir, Atatürk devrimleridir. Hepimizin bu bilinç ve duyarlılıkla hareket etmesi,  yarınımıza sahip çıkmak için çok çalışması gerekmektedir. ” dedi.
 
“LAİK VE DEMOKRATİK DEĞERLER MİLLETİMİZİN GÜVENCESİDİR!”
Türkiye’nin içinde bulunduğu belirsiz durumdan kurtulmasının tam demokrasi ve güçlü bir parlamenter sistem ile sağlanacağını ifade eden CHP’li Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “bizim her şeyden önce ateş çemberi coğrafyada birliğimizin ve huzurumuzun güvencesi olan laik ve demokratik değerlerin korunması milletimiz için yaşamsal değerdedir. Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü, düşünce ve açıklama özgürlüğü ile güçlü bir parlamenter sistem ülkemizin aydınlık geleceğinin temel güvencesidir. Laikliğin olmadığı yerde yurttaşlarımız da basın da özgür değildir. Bu anlamda Laiklik milletimizin harcıdır. Geleceğe güvenle yürümesinin güvencesidir. Milletimiz sizin gizli gündeminize hiçbir zaman geçit vermeyecektir. Ne bağımsızlıktan, ne laik Türkiye Cumhuriyeti’nden ve ne de Atatürk devrimlerinden asla vazgeçmeyeceğiz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger; “Laiklik anayasada olmamalı” sözünün meali “din devleti istiyoruz” demektir!

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği'nin (Ay-Bir) İstanbul'da düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları" konuşmasında, " Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım... Yeni ve dindar bir anayasa olmalı." sözlerine tepkiler devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Kahraman’ın  açıklamaları üzerine “İnsanları inandıkları din ve mezheple sınıflandırıp, geri kalanları ötekileştirenler; anayasadan laiklikliği çıkararak insan hakları ve özgürlükleri bakımından eskisini aratacak bir anayasa hazırladıklarını belli etmişlerdir. Gelinen noktada, CHP’yi Anayasa Uzlaşma Komisyonundan kalkmakla eleştirenler, bizim tavrımızın ne kadar doğru olduğunu şimdi daha iyi anlamışlardır umarım. Bu kafa yapısı ile  demokratik, özgürlükçü, kapsayıcı, birleştirici bir Anayasa yapmak mümkün değildir” dedi.

“İsmail Kahraman, derhal istifa edip o koltuğu boşaltmalıdır”

 Erdal Aksünger,  açıklamayı yapan kişinin herhangi birisi olmadığını vurgulayarak  “Bu açıklamayı yapma cüreti gösteren AKP’nin herhangi bir ilçe başkanı veya yöneticisi değildir. Laiklik, anayasada olmasın diyen kişi yasama organının başındaki adam, yani TBMM Başkanıdır.  “Laiklik anayasada olmamalı” sözünün meali “din devleti istiyoruz” demektir. Böyle bir açıklama ilk defa bu kadar yüksek bir makamdan bu kadar açıkça dile getirilmiştir. Tayyib Erdoğan’nın milletvekili olmak istemeyen, Meclis Başkanına neden "abi sen bana lazımsın" dediği şimdi daha iyi anlaşılıyor” diyerek Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın acilen makamını boşaltmasını istedi. Aksünger “ Kimliği, sıfatı, makamı ne olursa olsun, üzerine yemin edip korumakla görevli olduğu ilk 4 maddeyi ihlale yeltenen herkes anayasal suç işlemiştir. Laikliğe inanmayan, benimsemeyen bir Meclis Başkanının o koltukta oturması doğru değildir. İsmail Kahraman, derhal istifa edip o koltuğu boşaltmalıdır” dedi.

ÇAM TÜRKİYE PENGUENLER ÜLKESİ DEĞİL!

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın "Yeni Anayasada laiklik tarifi olmamalı" sözlerini eleştirerek, “Laiklik Cumhuriyetimizin en temel taşıdır. Burayı penguenler ülkesi sanan zihniyet Cumhuriyetimize kin kusmaya devam ediyor" dedi.

Meclis başkanı İsmail Kahraman’ın açık açık laikliği hedef alan konuşmalarının ne basit bir dil sürçmesi ne de kişisel düşüncesi olduğunu belirten Çam, “Siyasal İslamcılar hilafet peşindeler. Her konuşmalarında, her adımlarında kendilerini Müslüman, laikliği savunan partileri ise Müslümanlık karşıtı göstererek, Müslümanlığı kendi temeline alarak siyaset yapmaktadırlar. Terakkiperver Cumhuriyet fıkrasından bu yana bu siyasal çizgi her fırsatta Cumhuriyetimize kin kusmaktır. Bugün de takiye yaparak Cumhuriyetin değerleri üzerine yemin ederek iktidar olan siyasal İslamcılar, Cumhuriyeti yıkmak için seferber olmuştur.

“İHANETİ ŞIRINGA İLE PARÇA PARÇA SUNUYORLAR”

AKP’nin Cumhuriyeti ihanet tartışmalarını şırınga ile parça parça gündeme getirerek, tartışılabilir hale sokmaya çalıştığını dile getiren CHP’li Çam, çarpıcı açıklamalarına şöyle devam etti: “İsmail Kahraman ne söylediğini bilemeyecek biri olamaz. Sonradan oluşan tepkiler üzerine çark etmiş olsa da, açıklamaları aslında AKP’nin yazılı olmayan programıdır. Bir meclis başkanı, bu yönetimin ikinci adamı nasıl böyle konuşu? İsmail Kahraman durduk yere böyle bir açıklama yapamaz. Toplumun nabzını almaya çalışıyorlar. Cumhuriyete ihanet tartışmalarını şırınga ile parça parça gündeme getirerek, normal tartışılabilir hale sokmaya çalışıyorlar. Halkımızın güzel bir deyimi var. Derler ki taşları bağlamış köpekleri salmışlar. AKP iktidarında yaşadıklarımız tam da budur. Siyasal İslamcılık ya da başka bir ifade ile irticanın düşünsel dayanaklarını çürüterek halkımızı bu gericiliğe karşı uyaran aydınlarımız hiçbir dönem bu denli baskı ve saldırılar uğramamıştır. İsmail Kahraman’ın açıklamaları itiraftır. Ve devletin en üst düzeyinden böyle bir açıklamanın gelmiş olması olayın vehametini gösterir. Şimdi laiklik tam bir tehlike ile karşı karşıyadır. İsmail Kahraman’ın özlem duyduğu ülkeler var. Oralara gidebilirler. Ama halkımızın başka yurdu yok!”

CHP’Lİ BAYIR’DAN, MECLİS BAŞKANINA, ‘’ İÇTİĞİNİZ ANT SİZİN İÇİN NE İFADE EDİYOR’’

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, bir konferansta kullandığı, ‘’Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır"  sözlerini, meclis gündemine taşıdı.

Bayır,  sözlerin sahibi olan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Milletvekili yemininde geçen, “…laik Cumhuriyete bağlı kalacağıma, Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağına şerefim üzerine ant içerim” sözlerinin kendisi için ne anlam ifade ettiğini ve Anayasanın ilk üç maddesinden haberi olup olmadığını sordu.
 
Tacettin Bayır’ın, İsmail Kahraman’a yönelttiği sorular;
 
TBMM Başkanı İsmail Kahraman İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferansa katılmıştır. Türkiye Cumhuriyet protokolünün ikinci sırasında bulunan meclis başkanı tarafsızlığını koruyacağına, ant içmesine rağmen, AKP zihniyetinin temsilcisi bir sempatizan gibi bir konuşma yapmıştır.  Ulu önderin kurduğu meclisin başkanı olan kişi hiç çekinmeden "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" ve "Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" deme gafletinde bulunmuştur.
 
Aşağıdaki sorularımın Meclis Başkanı Sayın İsmail Kahraman tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

1.     Hem milletvekili olarak hem de meclis başkanlığına seçilmeniz sonrası,  Yemin metninde “…laik Cumhuriyete bağlı kalacağıma, Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağına şerefim üzerine ant içerim” sözleri sizin için ne ifade ediyor'

2.     Meclis başkanı olarak Anayasa’nın ilk 3 maddesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğu ve bu maddelerin değiştirilmesinin dahi teklif edilemeyecek olmasını unuttunuz mu'

3.     TBMM Başkanı olarak hem yemin metnine sadık kalmadığınız hem de değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek maddenin kaldırılmasını istemeniz nedeniyle hakkınızda fezleke düzenleneceğini bilmiyor musunuz'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.