Dolar 32,2579
%0
Euro 34,6664
%-0.13
Altın 2.406,390
%0.25
Bist-100 10.337,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Türeli Tarım Bakanı Eker'e sordu

CHP'li Türeli Tarım Bakanı Eker'e sordu

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’de üretim alanlarında yaşanan don olayı nedeniyle ürünleri tarlalar ve seralarda çürüyen üreticilerin zor durumda olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 22.01.2015 - 12:27
ANKARA – Türeli, TBMM Başkanlığı’na, konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi sundu.

Türeli, önergeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, önce Urla’da kesme çiçek ve sebze üretimi yapılan seraları sonrasında ise Ödemiş, Tire, Kiraz ve Beydağ’da patates tarlalarını don vurduğunu ifade etti.

“İzmirli üretici çok sıkıntılı bir durumda bulunmaktadır” diyen Türeli, şunları kaydetti:

“İzmir'in Ödemiş ilçesi, Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezleri arasında yer almaktadır. Sadece yaz döneminde Türkiye'nin patates üretiminin yüzde 40'ına yakınını karşılayan ilçemizin geçen yıl patates üretiminden yüzü gülmemiş, bu yıl da don olayı nedeniyle patates üreticisi iyice sıkıntıya düşmüştür. Nitekim 7-9 Ocak tarihleri arasında meydana gelen ve 3 gün süren don olayı Ödemiş başta olmak üzere Tire, Kiraz ve Beydağ'ı içine alan Küçük Menderes Havzası'nı vurmuş ve bunun sonucunda yaklaşık 60 bin ton patates hasat edilemeden çürümüştür.”

BORÇLARIN ERTELENMESİ

Türeli, İzmirli patates üreticilerinin sıkıntılarını TBMM gündemine taşıdığı önergesinde şu sorulara yer verdi:

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından patates tarlalarında hasar tespit çalışmalarına başlanmış mıdır'

Küçük Menderes genelinde üreticilerin uğradığı zararın maddi boyutu ne kadardır'
Bölge tarımı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Küçük Menderes’li patates üreticilerinin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz'

Don afetini yaşayan çiftçilerimizin bankalardan kullandıkları kredileri için borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadesi gelen borçların ertelenmesi konusunda Bakanlığınızca herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır'”

URLA’DAKİ SERALARI DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Türeli, geçtiğimiz hafta içerisinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu bir diğer yazılı soru önergesiyle Urla’da seralarda yaşanan don olayını gündeme getirdi. Urla’da çiçek üretim seralarının bulunduğu alanda yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle ‘yağmurlama sistemleri’ çalıştırılamamış ve ürünler yaşanan don olayı nedeniyle çürümüştü.

CHP’li Türeli, Urla’da üreticilerin yaşadığı sıkıntıyı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e yönelttiği yazılı soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı.











 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.