Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Çıray: “Erdoğan’ın emrivakisine biat etmeyin”

CHP’li Çıray: “Erdoğan’ın emrivakisine biat etmeyin”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, daha şimdiden ahlâki bir krize dönüşen 1 Eylül’deki Adli Yıl Açılış Töreni ile ilgili olarak Yargıtay’a uyarılarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 25.08.2014 - 11:21
İZMİR - Cumhurbaşkanlığına seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Barolar Birliği Başkanı konuşursa ben o törene katılmam” sözleri üzerine Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun bu konuyu görüşmek ve karara bağlamak üzere toplanacağını hatırlatan CHP’li Aytun Çıray, “Hukuk adamlarının Erdoğan’ın şahsi garezlerine göre hareket etmeyeceğine inanmak istiyoruz” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, şu görüşleri ifade etti:

BİAT ETMEYİN
“1 Eylül’de Yargıtay’da Adli Yıl Açılış Töreni yapılacak. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bu törene katılacak. Ama diyor ki, ‘Baro Başkanı orada konuşursa ben o törene katılmam.’ Bu sözleriyle Yargıtay yönetimini de zora sokuyor. Böyle şey olur m? Yargıtay Başkanı da Başkanlar Kurulu’nu toplayarak konuyu görüşeceklerini ve bir karara bağlayacaklarını söylüyor. Böyle bir konuda toplantı yapmak bile yanlıştır. Ben değerli yargı ve hukuk adamlarının görev yaptığı Yargıtay’ımızı uyarmak istiyorum. Erdoğan’ın bu tavrı yanlıştır. Erdoğan, şahsi bir garezle hareket ediyor. Böyle önemli bir törende meseleyi kişiselleştiriyor. Devletin asaletine halel getiriyor. Bu çok yanlıştır. Ben Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun bu emrivakiye biat etmeyeceğini ümit ediyorum.”
“Adli Yıl açılış törenlerinde Barolar Birliği Başkanı’nın bir konuşma yapması teamülden öte bir zorunluluktur” görüşünü savunan CHP’li Çıray, “Barolar Birliği Başkanları yanlış bir tutum takınırlarsa eğer onlara hesap soracak tek merci Barolar Birliği’nin bizatihi kendisidir,” dedi. Çıray, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

ERDOĞAN EV SAHİBİ DEĞİL MİSAFİR
“Her şeyden önce Barolar Birliği misafir değil, o toplantının ev sahiplerinden biri olarak görülmelidir. Burada misafir olan Cumhurbaşkanıdır. Misafirler ev sahiplerine dikte etmezler, emrivaki yapmazlar. Bu ilke, “Demokratik adap ve hoşgörü”nün vazgeçilmez kurallarından biridir. Erdoğan, bu tavrıyla, cumhurbaşkanlığı görevinin daha ilk haftasında hukuk adamlarını baskı altına almaya çalışıyor. Hukuk nosyonunu sakatlıyor. Kendisini Yargıtay’ın üzerinde görüyor. Eğer Yargıtay, Erdoğan’ın dikte edici bu sözlerine uyarak Barolar Birliği Başkanı’nı konuşturmazsa, hukuk devleti Türkiye’de derin bir yara daha alacaktır.”
Recep Tayyip Erdoğan’ın, “77 milyonu kucaklayacağım” sözlerinin samimiyetten ve inandırıcılıktan uzak olduğunu vurgulayan Çıray, açıklamasına şu sözlerle son verdi:

YARGITAY ERDOĞAN’A HAK ETTİĞİ CEVABI VERSİN
“Güçler ayrılığı ilkesi, Türk demokrasinin temel taşıdır. Yasama, yürütme ve yargı organları birbiriyle ahenk içinde ancak bağımsız çalışır. Erdoğan, YSK’nın 15 Ağustos açıkladığı geçici seçim sonuçlarına göre, Başbakanlığı ve milletvekilliği düşmesine rağmen bu görevlerinden ayrılmadı. Üstelik, Köşk’e çıkma hazırlığı yaparken, AKP’nin Kongresi’ni toplayıp genel başkan seçtirecek ve yeni başbakanı belirleyecek. Cumhurbaşkanı olduğunda da adeta yürütmenin ve icranın başı gibi davranacak. Böyle yaparak güçler ayrılığı ilkesini ayaklar altına alıyor zaten. Yargının siyasi baskı altında olduğu AKP hükümetleri zamanında hukuku kendine göre şekillendirmeye çalışan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak da artık yargıya emir vermek istiyor. Totaliter rejim heveslisi Erdoğan’ın bu tavrına, Yargıtay’ın onurlu bir çıkış yaparak hak ettiği cevabı vermesini bekliyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.