Dolar 32,3823
%0.2
Euro 35,0462
%-0.05
Altın 2.326,580
%0.27
Bist-100 9,10
%0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Çam’dan iki bakana açık davet

CHP’li Çam’dan iki bakana açık davet

CHP İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Musa Çam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yıllık bütçelerinin belirlendiği bütçe görüşmelerinde iki bakanlığın verdiği lisans ve izinlerle ülkeyi rant uğruna talan ettirdiğini savundu.

  • Ege Postası
  • 10.02.2016 - 17:34
Çam, İzmir’de Yarımada bölgesinin rüzgar enerji gülleri, balık çiftlikleri, taş ocakları ile nasıl katledildiğini görmeleri için bakanları ve ÇED yöneticilerini İzmir’e davet etti. Çam, “Sizleri en kısa zamanda Urla’ya, Seferihisar’a, Çeşme’ye, Karaburun’a, Ödemiş’e, Selçuk’a, Bergama’ya, Torbalı’ya bekliyoruz. Orada vermiş olduğunuz ÇED raporlarıyla birlikte İzmir’in nasıl talan edildiğini, rüzgâr gülleriyle, taş ocaklarıyla, granit taş ocakları, mıcır ocakları,  balık çiftlikleriyle İzmir’in nasıl katledildiğini gelin kendi gözlerinizle görün” dedi.  

“ŞU ANDA URLA OVACIK’TA ORMANLAR YOK EDİLİYOR!”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı bakınlığın bütçe görüşmesinde bakanı lisans verilen yerleri görmeye davet eden Çam, “Rüzgar enerjisine karşı değiliz ve rüzgar enerjisinin ülkemizde en uygun yerlerde yapılması için elimizden gelen her türlü çabayı ve desteği vermeye de hazırız ama şu anda Urla Ovacık’ta orman kesiliyor. Yerleşim yerlerine 100 metreden yakın mesafelerde rüzgar güllerinin lisanslarını veriyorsunuz. O yerleşim alanlarında insanlar hayatlarını sürdüremez durumda; Çeşme’de öyle, Ovacık’ta öyle, Seferihisar’da öyle. İzmir’in Yarımadası tamamen rüzgar gülleriyle donatılmak üzere. Ankara’dan verdiğiniz lisanslarla o bölgeye, bu ülkeye yazık ediyorsunuz, bunu yapmayın” diye konuştu.

‘KARABURUN’UN YÜZÖLÇÜMÜNÜN %71’İNE ÇED RAPORU VERİLDİ!’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın katılımıyla bakanlığın bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu’na sunulduğu toplantıda da söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, özellikle sürekli değişen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin çevreyi istismara açık hale getirdiğine vurgu yaptı. Avrupa Birliği’nde 3 defa değiştirilen ÇED Yönetmeliğinin ülkemizde 7 defa baştan aşağıya yenilendiği ve muafiyetlerin, hukuksuzlukların daha da arttırıldığı bilgisini paylaşan Çam şunları söyledi:

“Bakanlığın bir genel müdürlüğünün ‘mutlaka korunması gerekir’ dediği bir bölge için başka bir genel müdürlük tahripkâr yatırımlara ÇED izinleri veriyor. İzmir Karaburun, Çeşme, Urla, Seferihisar, Bergama, Torbalı bölgesinde bu yaşanıyor. Tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü, Karaburun Yarımadası için ‘mutlaka özel çevre koruma alanı ilan edilmesi gerekir’ diyerek rapor hazırladı. Buna Enerji Bakanlığı hariç tüm ilgili kuruluşlar onay verdi. Bakanlık Karaburun Yarımadası’nın yüzölçümünün yüzde 71'ini rüzgâr santrallerine tahsisi için ÇED olumlu kararları verdi. Akdeniz foklarının kalan son yaşam alanı, denizlerin akciğerleri olan Karaburun denizlerinde de 600 bin metrekare alan Çevre Bakanlığının verdiği olumlu ÇED kararlarıyla balık çiftliklerine teslim edilmiş durumda. Granit ve mermer ocaklarına verilen ruhsatlardan dolayı Bergama’daki çam fıstıklarından 8 yıldır doğal döllenme gerçekleşemediği için mahsul alınamıyor. Verilen ÇED raporlarının sonucunda adam işletmeyi kuruyor ama Ankara’daki arkadaşlar oraya ne gitmişler, ne bakmışlar harita üzerinde ruhsatı vermişler.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.