Dolar 32,6473
%0.53
Euro 34,8191
%0.25
Altın 2.513,540
%1.17
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bayır'dan mera sorusu

CHP'li Bayır'dan mera sorusu

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir'in Torbalı İlçesi'ne bağlı köylerden Göllüce'de mera olarak kullanılan arazinin bir şirkete satılmasıyla köylülerin zor durumda kaldığını belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vedi.

  • Ege Postası
  • 01.12.2015 - 18:17
Büyükşehir Yasasıyla beraber yaşanan en büyük problemlerden birisinin köylere ait arazilerin satışı olduğunu belirten Milletvekili Bayır, "Köylerin mahalle olmasıyla birlikte bu araziler büyükşehirlerin ve ilçe belediyelerin bünyesine geçmiştir. Kanunun vermiş olduğu yetkiler sayesinde büyükşehirler veya ilçe belediyeleri kanunu yürürlüğe girmesiyle birlikte köylere ait mera arazileri üzerinde insiyatif sahibi olmuş, meraları kiralama ya da satma yoluna gitmişlerdir" dedi. 

İzmir'in Torbalı İlçesi'ne bağlı Göllüce'de de benzer bir durum yaşandığını belirten Tacettin Bayır, "Yaklaşık bin nüfuslu olan ve köyün tamamı üç yüz yılı aşkın süredir bu yörede, küçükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlamaktadır. Bugüne kadar kimseden, devletten dahi bir şey talep etmeden, geçimini tarımı ve hayvancılıkla sağlayan bu onurlu insanlar, genel ve yerel yönetimler tarafından şu günlerde çözümsüzlükle karşı karşıya bırakılarak, üvey evlat muamelesi görmektedirler. Göllüce'de küçükbaş hayvancılıkla geçinen köylülerin kendilerine ait büyük araziler olmadığı gibi, büyükbaş hayvancılık yapacak kadar sermaye birikimleri ve devlet destekleri de yoktur. Basında da yer alan haberlere göre Göllüce halkının uzun yıllardır süregelen huzuru birdenbire kaçmıştır. Mera alanının kendilerinin tapulu malı olduğunu ifade eden Evliyazade Ailesi, altı ay önce alanı Defne Tarım A.Ş.'ye satmıştır. Şirket de geçen ay köyün yüzde 97'sine denk gelen 1200 dönümlük merayı tel örgüler ile çevirmiş ve köylünün kullanımını alanını kısıtlayarak yöre halkını zor durumda bırakmıştır" diye konuştu. 

Köylülerin direnişlerini ifade etmek adına, kendi evlerinin duvarlarına yazdığı sloganların, Torbalı Belediyesi'nin göreviymiş gibi, apar topar silindiğini, köy halkının yerine köy ağalarının ve büyük işletmelerin arkasında olunduğunu öne süren Bayır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

"Tapu sicil kayıtlarında Torbalı İlçesi'ne bağlı Göllüce Köyü'nün arazi sınırları ne kadardır'Evliyazade Ailesi tarafından altı ay önce Defne Tarım A.Ş.'ye satılan mera arazisinin, satılmadan önceki tapu sicil kayıtları zaman ve kimler adına yapılmıştı? Evliyazade Ailesi tarafından Defne Tarım A.Ş.'ye satıldığı söylenen mera arazisinin satış bedeli nedi? Sözü edilen mera alanı birilerinin tapulu malıysa bile, devlet hayvancılığı öldürmemek adına mera alanlarını istimlak ederek tüzel kişiliğe sahip köy muhtarlığına tahsis edemez m? Ya da tapu sahibine köylüyü köyde tutmak ve tarımsal üretimin devam etmesi için başka anlaşma yoluna gidilerek başka alanlarda yer tahsisi yapılamaz m? Mera alanının özel sektöre kiraya verilmesi doğrultusunda mevzuat uyarınca kim ya da kimlerden görüş alınmıştı? Köydeki mera alanının özel sektöre kiraya verilmesi yerine, alanı kullanan tüm hayvancılarla birlikte bir karar alınması mümkün değil midi? Bu alanların kiralanmasının hayvancılık yapan kişi ya da küçük ölçekli işletmelere yaratacağı zararı karşılamak konusunda bakan olarak bir girişimde bulunacak mısını? Üç yüz yıldan beri mera alanlarında hayvancılık yapan halkının, ortak kullanım alanlarının ellerinden alınmasıyla, belki okuma - yazması dahi olmayan, sigortası olmayan ve nerdeyse iş bulmaları imkansız haldeki bu insanların yaşam hakları da ellerinden alınmış sayılmaz mı'"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.