Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0684
%-0.15
Altın 2.309,700
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den hükümete “Prim borçlarını faizleriyle birlikte silin” çağrısı

CHP’den hükümete “Prim borçlarını faizleriyle birlikte silin” çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ‘Torba Yasa’daki GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılması düzenlemesine CHP’den tepki geldi.

  • Ege Postası
  • 17.09.2014 - 10:45
İZMİR-CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, yazılı bir açıklama yaparak, torba yasada yer alan düzenlemeyi eleştirdi. “İddia edildiği gibi yapılan düzenleme ile milyonlarca kişinin borcu silinmiyor. Büyük bölümünün borçları faizleriyle birlikte yeniden yapılandırıyor” ifadelerini kullanan CHP’li Çıray, açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

VATANDAŞI MİLYARLARCA LİRALIK BORÇ KISKACINA ALACAKLAR
“Hükümet, ‘Torba Yasa’ ile gelir testi yaptırmayan milyonlarca kişinin borcunun silineceği gibi bir izlenim yaratmaya çalışmaktadır. Oysa bu doğru değildir. Genel Sağlık Sigortası uygulaması 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. Ben İzmir Milletvekili olarak 13 Şubat 2014 tarihinde verdiğim kanun teklifinde,milyonlarca kişinin gelir testi yaptırmadığını ifade etmiş ve prim alacaklarının 8 milyar lirayı bulduğunu vurgulamıştım. Aradan geçen 7 ay içinde borç miktarı daha da arttı ve 9.1 milyar liraya ulaştı. Meclis’e sunduğum kanun teklifinde gelir testi yaptıramayan 18 yaş üstü vatandaşlarımızın 2 yılda biriken borçlarının faizleriyle birlikte bir defaya mahsus silinmesini gündeme getirmiştim. Ne yazık ki hükümet, Torba Yasa’daki düzenleme ile adeta borçları silecekmiş gibi yapmasına rağmen milyonlarca insanı ana para ve faizle yeniden borç kıskacına alacaktır…”

YANLIŞ POLİTİKANIN BEDELİNİ VATANDAŞ MI ÖDEYECEK'
CHP’li Çıray, yazılı açıklamasında, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili düzenlemelerin halka anlatılmadığını ve sigorta kapsamının karmaşık ve gelir durumlarına göre değişkenlik gösterdiğini belirterek şöyle devam etti:
“Genel Sağlık Sigortası’nı hayata geçirirken, imkânı olmayanları gelir testi yapmaya çağırdınız. Günlerce, hatta haftalarca kaymakamlıkların önünde biriken milyonlar, bu testi yaptırmak için sıkıntı üstüne sıkıntı yaşadı. Kamuoyu bu konuda yeterince bilgilendirilmediği ve mülki idare ile ilgili kurumlar yardımcı olmadığı için 18 yaş üstünde milyonlarca kişi gelir testi yaptıramadı. Meclis’te torba yasayla ilgili görüşmeler sırasında 7.5 milyon kişinin devlete prim borcu olduğu ifade edildi. Siz bu insanlara toplamda 9.1 milyar lira dolayında borç çıkardınız. Sigortası ve işi olmayan insanı devlete borçlu hale getirdiniz. Vatandaşın burada ne suçu var ki devlete borçlu olsu? Kendi hatanızın bedelini işsiz ve sigortasız vatandaşa fatura ediyorsunuz. “

AKP’NİN SAĞLIK POLİTİKASI BALON GİBİ SÖNMÜŞTÜR
“Prim borcunu ödeyemeyen insanlara hastane kapılarını da kapattınız. Onların sağlık kuruluşlarından faydalanmasını engellediniz. Şimdi de kalkmış,‘borçlarını sileceğiz’ havasıyla bu borçları yapılandırma ve taksitlendirme adı altında kalıcı hale getiriyorsunuz. Bu düzenleme bile ‘Sağlıkta devrim yaptık’ iddiasıyla halka yalan söyleyen AKP’nin sağlık politikalarının bir balon gibi söndüğünün ispatıdır. 

BAŞBAKAN’A ÇAĞRI: YANLIŞTAN DÖNÜN BORCU TAMAMEN SİLİN
İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Torba Yasa’daki düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra milyonlarca kişinin yeniden gelir testine çağrılacağını hatırlatarak, “Kanuna göre gelir testine girmediği için borcu çıkanların bir kısmının borcu silinecek ama büyük bölümüne ise yeniden borç çıkarılacak” vurgusunu yaptı. Çıray, şu görüşleri ifade etti:
“Torba Yasa’ya göre, prim borcu bulunan vatandaşlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvuracak. Yine düzenlemeye göre, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların borcu tamamen silinecek. Ama kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla ise borcu silinmeyecek aksine geçmişe dönük borcu yeniden yapılandırılacak. Şimdi soruyorum; bu adalet midi? AKP’nin Torba yasadaki bu düzenlemesi, AKP’nin ‘garip gureba edebiyatı’nın iflasıdır. Başbakan’a sesleniyorum; daha önce verdiğimiz kanun teklifini dikkate alarak bu düzenlemeyi yeniden Meclis’e getirin ve prim borcu olan vatandaşlarımızın bu borcunu bir defaya mahsus olmak üzere silin…”
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.