Dolar 32,4659
%0.09
Euro 34,8745
%0.38
Altın 2.433,640
%-0.21
Bist-100 9.916,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den Urla'da halka açık toplantı... Kim ne mesaj verdi'

CHP'den Urla'da halka açık toplantı... Kim ne mesaj verdi'

Urla eski Belediye Başkanı CHP'li Burak Oğuz'un FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından yerine görevlendirilen Urla Kaymakamı Önder Can'ın belediye meclisi toplantısını yapmayacağının öğrenilmesi üzerine, CHP Grubu halka açık toplantı düzenledi. Toplantıda Başkan Tunç Soyer belediye meclis üyeleri arasından temsili bir belediye başkanı seçilmesi önerisini dile getirdi. Toplantıda özellikle CHP üyesi Urlalılardan kendilerine sahip çıkılmadığı eleştirileri yapıldı. Öte yandan aday belirleme süreciyle ilgili eleştiri yapmak isteyen partilileri CHP İzmir il Başkanı Deniz Yücel ve eski milletvekili Musa Çam konuşmalarıyla sakinleştirdi.  CHP'den Urla'da halka açık toplantı

  • Ege Postası
  • 03.01.2020 - 17:46

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Geçtiğimiz Aralık ayında Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanması ve Urla Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Kaymakam Önder Can’ın meclis toplantısı yapılmayacağını açıklaması sonrası CHP, 20 meclis üyesiyle birlikte Urla Belediye Meclisi CHP  Grup Toplantısını halka açık olarak gerçekleştirdi. Belediye meclisinin her ay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın da desteği ile toplanacağını ve halk meclisi kurulacağı açıklandı.

Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın düğün salonu ESOPARK’ta gerçekleşen ‘Kayyum iradesi değil halkın iradesi’ sloganıyla gerçekleşen toplantıya CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Genel Başkna Yardımcısı Orhan Sarıbal, İl Başkanı Deniz Yücel ve yönetim kurulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Ednan Arslan, Murat Bakan, Kani Beko, CHP’li ilçe ve belediye başkanları, partililer ve Urla’nın 20 belediye meclisi üyesi katıldı.

‘BU BİR KUMPAS BUNU BOZACAĞIZ’

“Bildiğiniz gibi geçmişte ‘Ne istediniz de vermedik’ diyenler, okyanus ötesine ‘Bitsin artık bu hasret, gel’ diyenler ve yargıya TSK’ya özellikle yerleşmelerine izin verip her yerde onların güçlenmesi izin verenler 15 Temmuz’da bu hain örgütün darbe denemesiyle karşılaştılar” diyerek konuşmasına başlayan Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Ondan önce biz eleştirdikçe onlar bu yapıyı masum gösterdi, ‘Bu ülkenin yararına çalışıyorlar’ dediler. Ancak 15 Temmuz’da gördük ki bu ülkeden yaklaşık 250 insan hayatını kaybetti. Okyanus ötesine mesaj gönderenler ve Türkiye’yi bu tehlikeye karşı karşıya bırakanlar. O günden sonra tek adam yönetimi her alanda baskılarını artırdılar. Her yerde FETÖ’cü aradılar ve birçok masum insanı da suçlamalarla hem özgürlüklerine hem hayatlarına hem de mağduriyetlerine neden oldular. Masum olanlar bunlar yaladığı gibi parası olanlar dayısı olanlar dışarıda. O yüzden inandırıcılıklarını kaybettiler. Hain bir kumpas kurdular geçmişte onlardan öğrendiklerini şimdi kendileri yapmaya başladılar. Bir oyun oynuyorlar ancak biz bu oyunu bozacağız.  Biz buna yürekten inanıyoruz ve onların bu darbeci zihniyeti asla galip gelmeyecek ve kesinlikle hukuk ve demokrasi kazanacak. Hazmedemedikleri şu:  her yerde görülüyor ki CHP yükseliyor. CHP bütün anketlerde kamuoyu yoklamalarında yükseliyor ama biz ne yaparlarsa yapsınlar, hangi tezgahları kurarlarsa kursunlar hepsini bozacağız. Yüzde 67.5’luk rekor bir oyla seçilmiş bir belediye başkanı var. Sizlerin iradesiyle göreve geldi. Bugüne kadar bir şey çıkmadı 9 ay sonra neden çıktı. Bu bir kumpas ama biz bunu bozacağız” dedi.

‘URLA’DAN YAKACAĞIMIZ ATEŞ BÜTÜN ÜLKEYİ SARACAK’

Daha önce yaşanan benzer durumlarda da aynı tepkileri verdiklerini söyleyen Torun, “AKP’li belediye başkanları ağlatılarak, tehdit edilerek istifa edildiğinden de aynı cümleleri kurduk, HDP’li belediye başkanları görevden alındığında da aynı şeyi söyledik. Şimdi de aynısını söylüyoruz. Bizim için aslolan halkın iradesidir. O yüzden ne kadar baskı altına almaya çalışsalar da asla başarıya ulaşamayacak ve bizi yıldıramayacaklar. Mutlaka ve mutlaka Urla’yı halkın iradesi yönetecektir. Hangi kararları alırlarsa alsınlar, haksız hukuksuz kararlarının altında kalacaklar. Urla’da yakacağımız bu ateş bütün ülkeyi saracak, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı duracağız. Urla’dan yakılan bu kıvılcım da Türkiye’deki demokrasi ve hukuk yoluna çok önemli katkılarda bulunacaktır. Urla’da, İzmir’de demokrasi kazanacaktır” diye konuştu.

‘ONLAR FETÖ’DAN ASLA HESAP SORAMAZLAR’

‘Halkın ve demokrasinin meclisi’ vurgusu yaparak konuşmasına başlayan Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, “Burak Oğuz başkanın aramıza tekrardan dömesini canı gönülden istiyoruz. FETÖ’ye dair siyasi bir hesap sorulacaksa önce iktidardan sorulmalıdır. İktidardan yana olanların salıverildiği keyfi tek adam yönetimini, baskıcı rejimini reddediyorum ve kınıyorum. Ne istediniz de vermedik demediler m? El öpmeler, etek öpmeler yapmadılar mı'. Bütün kaynakları cemaate aktarmadılar m? Yaşamımızın her alanını Ankara’da olduğu gibi cemaate sunmadılar m? Onlar FETÖ’den asla hesap soramazlar. Olsa olsa müzakere ederler. Dünyada kapitilazim sona eriyor. Bu iktidarın kimyasını GEZİ’ci dostlarımız bozmuştu. Urla’nın meclisi buradadır. Halk adına kararlarını alacaklardır. Bu meclisi tanımıyorlarsa onların kayyumlarını tanımıyoruz. Halk burada meclis buradadır. Ferman padişahınsa halk bizim bu meclis bizim” dedi.

‘AKLANARAK ÇIKACAĞINA İNANIYORUZ’

Urla’da yaşananlar olmasaydı belediye meclisinin toplanacağı vurgusuyla konuşmasına başlayan CHP İzmir İl Başkın Deniz Yücel, Urla’da demokrasiye darbe vurulmamış olsaydı bugün Urla Belediye meclisimiz toplanacaktı. Urla’nın sorunları, beklentileri ve öncelikleriyle ilgili kararlar akacak, belediyenin ilgili müdürlükleri bu kararları uygulanacaktı. Meclis içerisinden seçim yapılması gerekirken urla belediyesine kayyum atanmış durumda. Belediye meclisimiz filine ve tamamen bertaraf edilmiş durumda. Kamu görevi gören ve seçilmiş bir kişi Urla’da rekor bir oyla seçilmiş Belediye Başkanımız Burak Oğuz, savcılık tarafından ifadeye çalışmış, kendi ayağıyla ifade vermeye gitmiştir. Kaçma şüphesi, delilleri karartma ve kuvvetli suç şüphesi yok ama her ne hikmetse ilgili mercilerce tutuklama kararı isteniyor. Anayasamızda ifade edildiği gibi: Suçluluğu sabit oluncaya değin herkes suçsuzdur. Biz belediye başkanımızın süreçten aklanarak çıkacağına inanıyoruz. İkinci meselenin ise belediye meclisin devredışı bırakılması olduğunu söyleyen Yücel, “Seçilmiş bir meclis ve CHP’den seçilen 20 meclis üyesi var. Belediye başkanımızla ilgili yapılan suçlamalarda herhangi bir ispat yok ama kayyum tayin ediliyor. Biz CHP olarak kime yapılırsa yapılsın, hedef kim olursa olsun kayyuma karşıyız. Geçmişe gidelim, hatırlamamız gereken şeyler var. TSK’yi FETÖ’ye teslim ettiler, emniyeti, yargıyı, bürokrasiyi FETÖ’ye teslim ettiler. Dönemin başbakanı FETÖ’yü övücü konuşma yaptı. Meclis tutuklarına geçmiştir. Kimse ‘Çetedir diyemez’ dedi. 20 Temmuz’da sivil darbesini yaşattılar. Şimdi de darbe hukukunun seçilmiş bir meclisi bertaraf etmek için silah olarak kullanıyorlar” dedi.

‘URLA’NIN PÜR-İ PAK BİR MECLİSİ VAR’

“Belediye kanunda belediye başkanı, meclis üyesi, terör örgütlerine yardım ve yataklık suçundan dolayı görevden uzaklaştırılırsa, tutuklanırsa, sıfatının sona ermesinden dolayı başka vekili meclis üyelerinden belirlenir”  maddesini hatırlatarak sözlerini sürdüren Yücel, “Yasanın ruhuna baktığınızda böyle bir ley söz konusu değil. Terör örgütüne yardım ve yataklıkla ilgili bir iddia bile yok. Burada Urla’ya kayyum atanması filen ve hukuken mümkün değil. 25 tane meclis üyemiz var. 20 tanesi CHP’den 5 diğer partilerden seçilmiş. Belediye meclisi belediyenin karar ortamıdır, yerel yönetimidir. Urla’nın pür-i pak bir meclisi var. Benim meclise ihtiyacım yok, ortak akıla, demokrasiye ihtiyacım yok. ‘En iyi ben bilir ve yaparım’ anlayışındaki tek adam yönetiminin meyvesi olan kayyum yönetiminden daha farklı bir yönetim anlayışı beklememiz belki hata olarak görebilirsiniz ama biz kanunlar çerçevesinde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizim meclis üyelerimiz görevinin başında, Urla halkının oylarıyla göreve geldiler. O yüzden Urla’nın gözü kulağı olmaya ve sorunlara çözüm üretmeye devam edecekler. ‘Kayyum iradesi değil, halkın iradesi’ diyoruz. Seçilmişlerin olduğu yerde atanmışların görev yapması demokrasiyle bağdaşmaz” açıklamalarında bulundu.

‘BÜYÜKŞEHİR OLARAK ÇÖZECEĞİZ’

Demokrasinin insanların bildiği en büyük inovasyon olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “İnsanların bir arada yaşamasının sigortası demokrasi olmuştur. Onu koruma güdüsü insanların diğer canlılardan en büyük farklılığıdır. Tarihin hiç bir döneminde tepside sunulmamış. Tarihimize bakarsanız isyanlar, kavgalarla doludur. Birileri hep kendi iktidarını halkın susturulması namına devam eder. Türkiye’de tek adam sistemi var. Demokrasiden uzaklaştırdı bizi. Çıkardıkları mevzuat hukuki meşruiyet. İngiltere yazılı Anayasası olmayan bir memleket ama sıkıysa demokrasiyle toz kondurun. Türkiye Demokrasiden giderek uzaklaşıyor. Bu memleket canını vermiş atalarımız için demokrasiyi korumak zorundayız. Ben aklanarak çıkacağına inanıyorum. Biz onun suçsuzluğuna inanıyoruz. Urla halkının oylarıyla seçilmiş meclis iradesi yok sayılamaz. Her ay grup toplantısı yapmayı sürdüreceğiz. Onlarla birlikte Urla’nın sesi soluğu olmaya devam edeceğiz. Urlalı vatadaşlarımızın sorunlarını biz Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geldiğince çözeceğiz” dedi.

‘HAK, HUKUK, ADALET’

CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur ise şu ifadeleri kullandı: “ Laik ve demokratik CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bize kazandırdığı değerleri saymakla bitiremeyiz. Seçme ve seçilme hakkını demokrasiye kazandıra e sürdürülebilir kalandır. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete verilmesidir ve bu tartışmasız değiştirilemez bir durumdur. Biz de 31 Mart’ta her vatandaş gibi oylarımızı kullandık bizlerin hak hukuk adalete inancımız tamdır. 17 yıldır eksikliğini yaşasak ve kişilere göre değişkenlik gösterse de hak hukuk adalet arayışı ile yollara düştük. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde hak, hukuk, adalet aradık. Bugün belediye başkanımız Burak Oğuz görevden uzaklaştırılmış durumda. Peki, ne oluyor da güzel Urla’nın bütün seçmenlerinin iradesi yok sayılıp kayyum atanıyo? Biz demokrasiye darbe vurulmasına, seçmen iradesini gasp edilmesine, egemenliğin milletin elinden alınmasına ve Urla iradesine darbe vurulmasına karşıyız. Hak, hukuk adalet diyenleriz.”

‘BU İŞİN BAŞINDA OLACAĞIZ’

Urla’da yaşayan bir vatandaşın ‘Bundan sonraki süreç nasıl olacak'’ sorusunu da cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ortak söylemimiz halk meclisi olacak. Belediye meclisimiz aynı belediye başkanımız varken nasıl çalışıyorsa öyle çalışmaya deva edecek. Bunları eskiden belediye bürokrasisinden alıyorduk şimdi Urlalıdan alacağız. Bütün Urlalılar meclis üyelerine yol gösterecek, taleplerini iletecek. Biz de bu kararları birlikte alacağız.. Aynı meclis varmış gibi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Biz Urlalar’ın meclisimize sahip çıkmasını istiyoruz ki belediye bürokrasisinin onlara bırakmayacağı şeyi halktan alsınlar. Yani biz halk meclisini oluşturacağız.  Biz bu işin başında olacağız” dedi. 

‘Onca gündür neredeydini? Bu toplantı için geç kalınmadı mı'’ eleştirilerine de cevap veren Soyer, “Şu anda seçilmiş meclis üyelerimiz var, güç bizde. Bunun idrakı ile birbirimize sahip çıkarak yol almak mecburiyetindeyiz. Bunu yapamadığımız takdirde aldığımız yarayı büyütürüz. Yarın başka bir ilçemizde benzer bir sorunla karşılaşırız. Bizi birbirimizin hatasını kapatmamız lazım eğer bu yapamazsak sürekli daha geriye gideceğiz. Umudunuzu asla kaybetmeyin. Biz güçlüyüz. Bizim arkamızda halk var” diye konuştu.

‘SEÇİLMİŞ BİR BAŞKANINIZ OLACAK’

Son olarak gelen bir öneriyi dile getiren Başkan Soyer, şu açıklamalarda bulundu:  “Yöneticilerimiz belediye binasında çalışmaya ve toplanmaya devam etsinler.Bizler de bunu meclis üyelerinden rica ediyoruz. Ayrıca tüm halkımız bilmeli ki biz meclis üyelerimizden bir arkadaşımız başkan olarak, halkın başkanı olarak belediye başkanı seçilmeli. Toplantıyla mutlaka belediye meclis üyeleri arasından seçim yapılarak başkan yerine gelecek. Dolayısıyla size seçilmiş bir başkanınız olacak. Biz burada olağanüstü güzel, İzmir’de elbirliği ile demokrasiyi koruyarak egemenliğimizi koruyacağız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.