Dolar 32,2984
%0.11
Euro 35,0009
%0.05
Altın 2.454,840
%0.35
Bist-100 10.169,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de aday belirleme yönetmeliğinde revize:  İzmirli o isim yargıya taşıyacak!

CHP'de aday belirleme yönetmeliğinde revize: İzmirli o isim yargıya taşıyacak!

CHP’de aday belirleme yönetmeliğinin PM’de revize edilmesi gündeme otururken, CHP’den İzmir Milletvekili aday adayı olan, PM eski Üyesi Levent Eyipişiren yönetmelik değişikliğini yargıya taşıyacak. Eyipişiren, “seçime 6 ay kala böyle bir oyun oynanamaz birkaç ay önce kurultay yapıldı. O kurultayda tek maddelik bir tüzük tadilatı yapılabilirdi. Ancak seçime 6 ay kala yangından mal kaçırır gibi olması siyasi etiğe aykırı. Hukuka aykırı olup olmadığına hukukçular karar verecek. Yargıya taşıyacağım” dedi.CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül ise sert tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 23.12.2014 - 18:24
HALİL SOLAK/HABER SERVİSİ - CHP ‘de  aday belirleme yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle, 550 milletvekili adayının yüzde 15'inin ''Merkez Yoklaması'' yoluyla belirlenmesi yöntemi revize edildi. Böylelikle, yüzde 15'lik genel merkez kotasını bir seçim çevresinin tümü için kullanılabilecek olan Parti Meclisi'ne yeni bir alternatif sunuluyor.
Buna göre PM, ön seçim, aday veya eğilim yoklaması yaptığı seçim bölgelerinde, genel merkez için ''boş sıra'' ayrılabilecek. Örneğin 7 milletvekili çıkartan bir seçim bölgesi için PM, ''İlk iki sıra adayını merkez yoklaması yoluyla ben belirleyeceğim'' kararı alacak; karar aldığı seçim bölgesinde ön seçim ya da aday yoklaması mücadelesine giren isimler, ilk iki sıranın sonrası için yarışacak.

Böylelikle 550 milletvekili adayının 115'i Genel Merkez tarafından belirlenebilecek. Çünkü yeni yönetmelikle birlikte genel başkanın yüzde 5 oranındaki atama yetkisi de göz önüne alındığında sayı 115'e çıkıyor. Böylece Genel Merkez yüzde 20 oranında kontenjan kullanmış oluyor. 
CHP’den İzmir Milletvekili aday adayı olan, PM eski Üyesi  Levent Eyipişiren yönetmelik değişikliğini yargıya taşıyacak.

ÜYELİK DE REVİZE EDİLDİ
Öte yandan PM'deki kritik genelgenin önemli başlıklarından biri de üyelik sistemine ilişkin olandı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun her fırsatta şikayet ettiği ve hastalıklı olarak tanımladığı üye yapısını revize etmek için internet üzerinden de üye olmayı resmileştirme yoluna gittiği öğrenildi.Buna göre CHP'ye 31 Aralık itibariyle internetten de başvuru yaparak üye olanların, aidatlarını ödemek kaydıyla eğilim yoklamasında sandık başına gitme hakkı elde etmesi karara bağlandı.




SİYASİ ETİĞE AYKIRI
CHP PM eski üyesi, son il kongresinde il başkanlığına talip olan  Levent Eyipişiren, “Tüzüğe aykırı olduğunu düşünüyorum. Birçok kişinin de aynı düşünce de olduğunu biliyorum. Bu yönetmelik değişikliği bir kere siyasi etiğe aykırı seçime 6 ay kala böyle bir oyun oynanamaz birkaç ay önce kurultay yapıldı. O kurultayda tek maddelik bir tüzük tadilatı yapılabilirdi. Ancak seçime 6 ay kala yangından mal kaçırır gibi olması siyasi etiğe aykırı. Hukuka aykırı olup olmadığına hukukçular karar verecek. Yargıya taşıyacağım. 7-8 farklı şehirde bu yönetmelik değişikliğine tepki var ve hepsi ayrı ayrı yargıya taşıyacak. Yönetmelik değişikliği tüm MYK’nın onayı ve Genel Başkanın isteğiyle oy birliğiyle PM’ye sevk edildi ve yönetmelik değişikliği yapıldı. Bu değişikliği ben de yargıya taşıyacağım” dedi.

ERGÜL: TÜZÜĞE UYGUN DEĞİL
CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül ise,  “Benim yargıya taşıma niyetim yok. Yapılan değişiklik  bana göre siyasi partililer kanuna uygun değil, tüzüğe uygun değil…Demokratik değil. Şaşırdım. Böyle bir şeye karar vermiş olmalarına şaşırdım. Yapamazlar bunu. PM bunu nasıl yaptı. Bir yerlerden döner. Bırakın örgüt önseçim yapsın" dedi.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.