Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP Menemen'den İzmir Valiliği'ne kura günü eleştirisi: Yangından mal kaçırır gibi...

CHP Menemen'den İzmir Valiliği'ne kura günü eleştirisi: Yangından mal kaçırır gibi...

CHP Menemen İlçe Başkanlığından İzmir Valiliğinin Menemen Belediye Başkan Vekili'nin belirleneceği kura çekiminin ikinci kez yapılamaması üzerine jet hızıyla bir vali yardımcısı görevlendirmesine ve tarih belirlemeisne yönelik açıklama yapıldı. Açıklamada, " Şehrimizin mülki amiri yangından mal kaçırır gibi kura kararı uygulansın tebliğini yapmıştır. Bu zorlama ve dayatmayı CHP örgütsel bütünlük içerisinde demokratik hakkını kullanmıştır. Valilik ise jet hızıyla seçime ya da kura çekimine kadar belediye yönetimine vali yardımcısı ataması yapmıştır. Valilik 12.01.2021'de yapılacak seçim- kura sürecine kadar yönetimi devralmıştır" denildi.

  • Ege Postası
  • 08.01.2021 - 20:42

EGEPOSTASI- Menemen'de Belediye Başkanı iken ‘zimmet ve irtikap’ suçlamasıyla tutuklanan Serdar Aksoy’un yerine başkan vekili belirleme süreci krize neden oldu. 1 Aralık tarihinde yapılan seçimde eşitlik bozulmayınca başkan vekilini belirlemek için kura çekilmiş ve kuradan CHP'li Deniz Karakurt çıkmıştı. Ancak AK Parti adayı Aydın Pehlivan kurnaın usule aykırı gerçekleştiği gerekçesiyle kuraya itiraz retmişti. Mahkeme gerekçeyi yerinde bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. bunun üzerine CHP ise yürütmeyi durdurma ve seçimin yenilenmesi başvurusu yaptı. Mahkeme yürütymeyi durdurma itirazını reddederken diğer başvuru ise henüz sonuca bağlanmadı. İzmir Valiliği ise mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına uyarak kuranın Ocak ayı meclis toplantısında yapılaması için yazı gönderdi. 

Meclis ilk olarak 4 Ocak'ta toplandı ve Millet İttifakı meclis üyeleri meclise katılmadı. Mecliste salt çoğunluk sağlanamdığı için kura çekimi 7 Ocak'a ertelendi.  7 Ocak'ta toplanan mecliste sert tartışmalar yaşanırken, kura çekimine yönelik madde CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin önerisiyle gündemden çıkarıldı. Böylece belediye başkan vekili seçimi yine gerçekleşemedi.

Meclisin seçim yapamaması üzerine İzmir Valiliği devreye girdi ve Vali Köşger, "İdari yargı da kuranın yürütmesini durdurdu. Dolasıyla Menemen Belediyesine kuranın yenilenmesiyle ilgili bir yazı yazdık. Belediye meclisi 4 Ocak Pazartesi günü toplanamadı. 7 Ocak'ta da toplanıp idari yargı kararıyla yenilenmesi gereken kurayı yapmama kararı almışlar. Bu durumda Belediye Kanunu'nun 46. maddesini uygulayacağız. Bir vali yardımcımızı başkan vekili olarak görevlendireceğiz. Önümüzdeki hafta meclisi başkan vekili kurasının yenilemek için toplantıya çağıracağız." demişti.

Valilik bugün aldığı kararla kura çekiminin 12 Ocak Salı günü saat 14.00’te Menemen Belediyesi Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda  yapılmasına karar verdi.

Süreç çıkmaza girerken, gözler 12 Ocak Salı gününe çevrildi.

Öte yandan gelişmelerin ardından açıklama yapan CHP Menemen İlçe Başkanlığı İzmir Valiliğin aldığı jet kararı ve AK Parti'nin seçim süresi boyunca tutumunu eleştiren yazılı bir açıklama yaptı.

"YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ..."

Açıklamada, "Şehrimizin mülki amiri yangından mal kaçırır gibi kura kararı uygulansın tebliğini yapmıştır. Bu zorlama ve dayatmayı CHP örgütsel bütünlük içerisinde meclis çalışmalarına katılmayarak kanunun verdiği demokratik hakkını kullanmıştır. Sonraki meclis oturumunda meclis üyeleri valiliğin tebliğini meclisin işleyişini,  özgür iradesini yok saydığını, seçilmiş demokratik hakkını kullanarak oturum gündemine almamıştır. Bu gelişmeler üzerine valilik jet hızıyla seçime ya da kura çekimine kadar belediye yönetimine vali yardımcısı ataması yapmıştır. Valilik 12.01.2021 de yapılacak seçim- kura sürecine kadar yönetimi devralmıştır." denildi.

CHP MENEMEN İLÇE BAŞKANLIĞINDAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE: 

"Menemen halkı, yüzde 53 gibi ezici çoğunlukta olan iradesini, yerel seçimlerde CHP, Millet İttifakı ve demokrasi güçlerinden yana kullanmıştır. Görevde kaldığı süre boyunca seçilen başkan,  iş ve eylemlerinde birlikte hareket ettiği kişilerle hukuki süreci devam eden suçlamalara karışmıştır. Bu duruma CHP öncesinde ve sonrasında  asla sessiz ve kayıtsız kalmamıştır. Siyasi partiler bu tür konularda disiplin kurullarını işletir. CHP de ilgili başkanı disiplin kuruluna sevk etmiştir. Bu kurulda sevki yapılan başkanın ihracı istemiş ardından  partiyle ilişkisini kesmiştir. CHP, 180 bini aşkın Menemen halkının menfaatlerini korumak adına, kul hakkını yedirmeme inancını hep taşımıştır. Yolsuzluklara kim bulaştıysa, usulsüzlüklere kim kapı araladıysa, kamu malına kim göz diktiyse gözünün yaşına bakmadan kapının önüne koymuştur. Bir siyasi partinin yapacağı budur. Bundan sonrası bağımsız yargının izleyeceği tarafsız hukuk zeminidir. CHP de demokrasinin ve hukukun işleyiş anlayışı, yolu budur. 

AKP’nin ise demokrasiden uzak biatçi kul ve emir eri zihniyeti taşıdığını iyi biliriz. Yakın tarihte  hatırlanacağı gibi AKP de meclis üyelerinden belediye başkanlarına hatta başbakana kadar tehdit, şantaj ile nasıl istifaya zorlandıklarını tüm ülkece esefle izledik. Ağlayan, ailemle tehdit ediliyorum diyerek istifaya mecbur bırakılan belediye başkalarını, bu istifa benim iradem dışıdır diyen başbakanı gördük. Hiç birinin neden istifa ettirildiği gerekçesi hala açıklanmaz. Sadece AKP bilir. Ya da öyle sanıyorlar. Ancak Halk gerekçeleri tek tek derinlemesine iyi bilir. Sonuçlarını İstanbul da , Ankara'da , Adana da , Mersin de ....Ve dahasında gördük. 

CHP olarak, Menemen halkının iradesini böyle bir zihniyete bırakmamak için demokrasi ve hukuk mücadelesi veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz.  CHP, herkes için adaleti, demokrasiyi savunan bir partidir. Yasa gereği uzaklaştırılan başkanın yerine vekâlet edecek başkan vekili secimi meclis üyeleri arasında yapılmış, kura ile sonuçlanmıştır. CHP adayı Deniz Karakurt seçilmiştir.

 AKP adayı demokrasi olsun ama koltuk benim olsun gibi hatta şahidi olduğu kura seçimi ortamını dahi  inkâr ederek çapsız bir siyasi oyunla süreci mahkemeye taşımıştır. İlgili mahkeme hukuku ters yüz eden bir anlayışla hem yürütmeyi durdurma hem de seçim bütünlüğünü bozup sadece kura tekrar edilsin kararı vermiştir. Dahası mahkemenin nihai kararını beklemeden şehrimizin mülki amiri yangından mal kaçırır gibi kura kararı uygulansın tebliğini yapmıştır. Bu zorlama ve dayatmayı CHP örgütsel bütünlük içerisinde meclis çalışmalarına katılmayarak kanunun verdiği demokratik hakkını kullanmıştır. Sonraki meclis oturumunda meclis üyeleri valiliğin tebliğini meclisin işleyişini,  özgür iradesini yok saydığını, seçilmiş demokratik hakkını kullanarak oturum gündemine almamıştır. Bu gelişmeler üzerine valilik jet hızıyla seçime ya da kura çekimine kadar belediye yönetimine vali yardımcısı ataması yapmıştır. Valilik 12.01.2021 de yapılacak seçim- kura sürecine kadar yönetimi devralmıştır. 

Bu zorlu süreçte menemende yaşanan bu irade gaspı girişimleri halkımızca da onaylanmamıştır. İtiraz süresince AKP ye oy vermiş vatandaşlarımızda vicdanen rahatsızdır. Pek çoğu bu haklı mücadelemizde yanımızda gördük. CHP olarak Kubilay şehri menemende hukuk ve demokrasi mücadelemiz devam edecektir. Halkın iradesi AKP ye ve kirli zihniyetlere bırakılmayacak kadar değerlidir. Çağrımız şudur halkın iradesi ve demokrasi torbada veya muktedirlerin ellerinde değil halkın önüne konan sandıktadır.
Saygıyla duyurulur."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.