Dolar 32,3791
%0.19
Euro 35,0153
%-0.14
Altın 2.325,780
%0.23
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir vekili Zeynep Altıok'la Sivas katliamı üzerine...

CHP İzmir vekili Zeynep Altıok'la Sivas katliamı üzerine...

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en kara olaylardan biriydi Sivas Katliamı. 2 Temmuz 1993’te yaşandı; tarihe "Madımak katliamı" olarak geçti. Bugün 22. Yıldönümü yaşanan katliamda, yakılan Madımak otelinde bulunan 33 yazar, ozan ve aydın ile 2 vatandaş katledildi. Bu kişilerden biri de Şair Metin Altıok'tu. Şair Altıok ile Prof. Dr. Füsun Akatlı'nın kızı İzmir'de CHP'den milletvekili seçilen Zeynep Altıok, Sivas katliamının 22. yıldönümünde Ege Postası'na konuştu. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok

  • Ege Postası
  • 02.07.2015 - 09:15
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - CHP İzmir Milletvekili seçilen, Sivas’taki Madımak katliamında ölen şair Metin Altıok ve yazar Füsun Akatlı’nın kızı Zeynep Altıok Akatlı, babasının ve 34 canın katillerinin cezasını çekmesi için, mücadelesini sürdürüyor. Altıok, twitter’dan yazdığı “sizin hiç babanız yandı mı'” sözü yüzünden de Doğuş Üniversitesi’ndeki işinden kovulmuştu... 
İzmir'den CHP Milletvekili seçilen Zeynep Altıok Akatlı, 22 yıldır büyük bir kararlılıkla sürdürülen davayı ve bundan sonra Mecliste devam ettirecekleri mücadeleyi anlattı. Altıok, Madımak Katliamı davasının avukatı 7 Haziran seçimlerinde CHP Ankara Milletvekili seçilen Şenal Sarıhan'la birlikte hukuk mücadeleleri sırasında aşamadıkları engelleri yasal düzenlemelerle ve parlamento düzeyinde verilecek mücadeleyle aşmaya çalışacaklarını ifade etti. Altıok, "İkimizde vekil olduğumuz koşulda önergeleri gündeme yeniden taşıyacağız ve bu iş çözülene kadar takipçisi olacağız" dedi. 

BU DAVANIN İZİNİ SONUNA KADAR SÜRECEĞİZ
Sivas’taki Madımak Oteli’nde, 2 Temmuz 1993 tarihinde 35 kişinin yakılarak katledilmesine ilişkin davanın, 19’uncu yılın sonunda zamanaşımına uğraması üzerine, dava sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Altıok, "İki ayrı dava devam ediyor. Bu davalardan bir tanesi 2013 yılında zamanaşımı kararına uğradı. Davadan zamanaşımı çıktı ve bunun üzerine Recep Tayyip Erdoğan "Hayırlı olsun" açıklamasını yaptı. Diğer dava henüz karar aşamasına gelmedi. Süreç devam ediyor, takip ediyoruz. Zamanaşımına uğrayan dava şuan Anayasa Mahkemesi'nde. Biz bu davanın izini sonuna kadar süreceğiz ve en son noktaya kadar Avrupa'ya kadar devam edeceğiz. Hem insanlık suçlarının tanımlanması hem insanlık suçlarında zaman aşımı, devlet sırrı kavramlarının yok sayılması hem de evrensel insan hakları beyannamelerinde yer aldığı şekliyle Anayasamızda insanlık suçları ve caydırıcı önlemler konusunda net bir madde tanımlanmasıyla ilgili çalışmalar yürüteceğiz" ifadelerini kullandı. 

HER İKİ TALEP DE REDDEDİLDİ 
Meclisten özel yetkileri olan komisyon isteğini hatırlatan Altıok, siyasi faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması, insanlık suçları ve zaman aşımıyla ilgili bir komisyon açılması ve Anayasa'ya insanlık suçları ve caydırıcı önlemler konusunda net bir madde eklenmesi konusundaki  önergenin AK Parti oylarıyla reddedildiğini belirtti. Altıok, "Toplumsal Devlet Platformu ile birlikte Sabahattin Ali'den Hrant Dink'e kadar öldürülen tüm aydınlarımız için, siyasi faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması, insanlık suçları ve zaman aşımıyla ilgili bir komisyon açılması ve Anayasa'ya insanlık suçları ve caydırıcı önlemler konusunda net bir madde eklenmesi. Her ikisi de bir yıl arayla iki kez TBMM çatışı altında bizim tüm partilere eşit mesafede durarak yaptığımız ziyaretlerle taleplerimizi aktardığımız bir süreçti. Bunun ardından CHP ve BDP bizim taleplerimizi defalarca önergeleştirdiler ve her defasında salt AKP oylarıyla reddedildi. Böyle bir geçmişi var" dedi. 

HEM BEN HEM DE SARIHAN... 
CHP Ankara Milletvekili seçilen Madımak katliamı davasının avukatı Şenal Sarıhan'la birlikte hukuk mücadeleleri sırasında aşamadıkları engelleri yasal düzenlemelerle ve parlamento düzeyinde verilecek mücadeleyle aşmaya çalışacaklarını kaydeden Altıok, "Bizler önergeleri talepleri yeniden getireceğiz. Tabiki biz meclis çatısı altında hem avukat Şenal Hanım davanın avukatı hem de ben mücadele edeceğiz. İkimizde vekil olduğumuz koşulda önergeler gündeme yeniden taşıyacağız ve bu iş çözülene kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.  

İSTEĞİMİZ YARGI YOLUYLA ENGELLENDİ 
Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen Madımak Oteli’nin ’Utanç Müzesi’ olmasını istekleri gündeme gelmişti. Bilim ve kültür merkezi olduğu iddia edilen bir yer açıldığını ve otelin içerisinde yapılan pano bölümünde olayda yakılan kişilerle birlikte katillerin de isimlerinin de bulunduğunu belirten Altıok, "Bizim bu konuyla ilgili davamız devam ediyor. Açtığımız bir dava var o dava da ret cevabı almıştı. Katillerin isimlerinin ayrıştırma isteğimiz yargı yoluyla engellenmiştir. Sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. 

ALTIOK VE SARIHAN SİVAS'TA 
Dün Meclis Başkanlığı seçiminin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'na Madımak tişörtüyle katılarak, genel kurul salonuna üzerinde #unutMADIMAKlımda yazan tişörtle gelen Altıok ile yaşamını yitirenlerin avukatı Şenal Sarıhan da bugün Sivas'ta olacak. Yapılacak anma etkinliğine genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri başkanlığında yaklaşık 60 milletvekili katılacak. 



22 YIL SONRA İLK KEZ SİVAS'A GİTTİ

CHP'li 60 vekil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Madımak'ta yanarak ölen şair Metin Altıok'un CHP'den İzmir Milletvekili olan kızı Zeynep Altıok Akatlı da anma için Sivas'a geldi. 22 yıl sonra ilk defa Sivas’a gelen Zeynep Altıok Akatlı, ''22 yıl buraya gelmeyi beceremedim. Duygusal olarak benim için zor bir şeydi'' dedi.


   
CHP'li 60 vekil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Madımak'ta yanarak ölen şair Metin Altıok'un CHP'den İzmir Milletvekili olan kızı Zeynep Altıok Akatlı da anma için Sivas'ta 

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ZEYNEP ALTIOK AKATLI:  “22 YIL BURAYA GELMEYİ BECEREMEDİM”
Madımak'ta babası şair Metin Altıok’u kaybeden CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, 22 yıl sonra ilk defa Sivas’a gelerek Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı.  
Kortej yürüyüşünün ardından olayda hayatını kaybedenlerin yakınları Madımak Oteli önüne gelerek yakınlarının anısına karanfil bıraktı. 7 Haziran genel seçimlerinde CHP’den İzmir Milletvekili seçilen ve 22 yıl önce meydana gelen olaydan şair babası Metin Altıok’u kaybeden Zeynep Altıok Akatlı da otel önüne gelerek karanfil bıraktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Ercan, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan,   HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da otel önüne gelerek karanfil bıraktı. Otel önünde olayda kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra olayda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu.

22 yıl sonra ilk defa Sivas’a gelen CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı , ''22 yıl buraya gelmeyi beceremedim. Duygusal olarak benim için zor bir şeydi. 22 yıl sonra ilk kez şimdi başka bir sorumlulukla burada olmak istedim. Duygularımı anlatmak çok zor, söyleyecek çok da bir şey yok. Söylenmesi gerekenler 22 yıldır söylenmedi, yapılması gerekenler 22 yıldır yapılmadı. Bize de 22 yıl sonra burada ailelerimizle, kol kola, yan yana mücadelemizi sonsuza kadar sürdüreceğimizi haykırmak düştü. Davamız zaman aşımına uğradığı zaman ‘hayırlı olsun’ diyenler utanmadılar. Biz onların yerine de utanıyoruz. Değiştireceğiz gerçekten hayırlı olacak. Ülkemizin geleceği için hayırlı olacak. Tüm faili meçhul siyasi cinayetlerimizin aydınlatılması için tüm katliamların adalete kavuşması için çabalarımız sürecek. Mücadelemizi hiç bırakmayacağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TWITTER'DA MESAJ 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Madımak katliamının 22'nci yılı nedeni ile bir açıklama yayımladı.Twitter üzerinden paylaştığı mesajında Kılıçdaroğlu, "22 yıl önce bugün Sivas’ta, toplumdaki ayrıştırmanın nelere yol açtığının en acı örneğini gördük. Kaybettiğimiz 33 canı rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.


SELVİ KILIÇDAROĞLU: O İNSANLAR ALEVLERİN, DUMANLARIN ARASINDA ÖLDÜLER
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ise, “Yaşı çok genç olanlar hatırlamaz 22 yıl geçti. O insanlar alevlerin, dumanların arasında öldüler. Ama o alevler bizi daha da aydınlatacak yolumuz hep aydınlık olacak, hep barış olacak.  Buna gönülden inanıyorum. Ölenleri de rahmetle anıyorum” diye konuştu. (DHA)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.