Dolar 32,5977
%0.38
Euro 34,8339
%0.29
Altın 2.496,930
%0.5
Bist-100 9.457,00
%-0.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'den 'fermuar' yorumu

CHP İzmir'den 'fermuar' yorumu

CHP’de, 64 ilde milletvekili adaylarının fermuar yöntemli ön seçimle belirlenmesi bekleniyor. Önseçim seslerinin en çok yükseldiği illerin başında gelen İzmir’de fermuar sistemine örgüt soğuk bakıyor.

  • Ege Postası
  • 27.01.2015 - 12:17
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkez yönetiminin milletvekili listelerini ‘fermuar’ sistemiyle belirlemesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğine, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) vize vermesiyle rahatladı. Buna göre büyük illerin tümünde listelerin ‘fermuar’ sistemiyle belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Bazı genel başkan yardımcılarıyla ‘merkez sağ ve sosyalist soldan’ gelecek isimler fermuar sistemiyle büyük illere dağıtılacak. Fermuar sisteminde, ön seçim yapılan yerlerde belli sıralar Genel Merkez tarafından kontenjan olarak ayrılacak. Örneğin 6 milletvekili çıkartan bir seçim bölgesinde 1, 3 ve 5’inci sıralar Genel Merkez tarafından, diğer sıralar ise ön seçimle belirlenecek. 

Fermuar sisteminin İzmir içinde gündeme gelmesi sonrası, örgüt Ege Postası’na değerlendirmede bulundu.

CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter: Fermuar sisteminde önseçim  yok diye bir şey yok. 1-3-5 diye gidiyor. Genel merkezimizin vereceği bir karar. Oradan çıkan bir kararın il başkanı olarak arkasında dururum.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu: Önseçim kararı iyi bir karar. İzmir açısından düşünürsek İzmir’e yüzde 15 oranında kontenjan oranının kullanılıp geriye kalan kısmın önseçimle belirlenmesi daha doğru.Fermuar sisteminde önseçimden çıkan bir çok isim gerilere düşer.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel: Fermuar sistemi olmaz. Yüzde 15 kontenjan vardı. Yönetmelik görüşülürken PM’de her seçim bölgesi için uygulansın önerisinde bulundum. Yönetmeliğe girmedi ama haklı bir öneri olarak görüldü. Önümüzdeki PM’de görüşülecektir. Yüzde 85 önseçim şartının her seçim çevresinde uygulanması gerek. Böyle olursa kontenjan 2’yi geçemez. 1-2 olur, 2-4 olur. Fermuar sistemi İzmir’de sıkıntı yaratır. Pek kabullenilmez

CHP İl Eski Başkanı Tacettin Bayır: Kesinlikle yanlış. Önseçimden çıkan bir isim sıralamada gerilere düşmüş oluyor.  Ben bunu doğru bulmuyorum. Kurultay delegesi olarak genel başkana  verdiğimiz yetki yüzde 15’tir. Kontenjan kullanılacaksa da ilk iki sırada kullanılmamalı. Emek vermiş çapa yapmış partili 100 kişiyle yarışmış, ilk 3’e girmiş fermuar sistemiyle arkaya düşerse olmaz.

CHP İl Eski Başkanı Ali Engin: Fermuar sistemini doğru bulmuyorum: Yüzlerce insan yarışacak önseçimde.Fermuar sistemiyle önseçimden çıkıp listeye girecek isim azalır Yüzde 15 kontenjan var zaten. Bunun kullanılması daha doğru.

CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin: Yapılması gereken önseçimdir. Başka bir şeyi tartışmanın anlamı yok. Gerekli kontenjanı aldıktan sonra önseçim yapılmalıdır.Tüzükte kontenjan hakları var. Bu doğrultuda tartışılmadan önseçim yapılmalıdır.


CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper: "Genel Başkan ve Merkez Yönetim Kurulumuzun aldığı bir kararı saygıyla karşılamalıyız. Fermuar sistemi yönünde kesin bir karar çıkarsa örgütümüzü ona göre motive edip örgütleyeceğiz. Aldıkları karar ne olursa olsun biz ilçe olarak MYK'mızın karşısında değil yanındayız.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.