Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0866
%-0.1
Altın 2.298,730
%0.93
Bist-100 8,98
%1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'de vekillik için kadınlar arasında da rekabet yaşanacak! İşte ismi geçenler...

CHP İzmir'de vekillik için kadınlar arasında da rekabet yaşanacak! İşte ismi geçenler...

CHP’de milletvekili adaylıkları için fermuar yöntemli önseçimin ağırlık kazanması “listelerde az sayıda kadın yer alacak” yorumlarının yapılmasına neden oldu. CHP İzmir’de 2011’de listelerde toplam 6 kadına yer verilmiş 3’ü milletvekili olmayı başarmıştı. 2015 yolunda İzmir Örgütü’nde milletvekilliği için kadınlar arasında da tatlı bir rekabet yaşanacak.İşte isimleri kulislerde ön planda yer alanlar...

  • Ege Postası
  • 27.01.2015 - 15:17
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - CHP’de 2012 yılında yapılan Tüzük Kurultayı’nda getirilen yüzde 33’lük Cinsiyet Kotası kadınların yüzlerini güldürmüştü. Yüzde 33’lük cinsiyet kotası, parti içinde daha aktif olmak için fırsat bekleyen kadınları umutlandırırken, partiye üye kadın sayısı da artmıştı.Tüzükte yer verilen cinsiyet kotası ile birlikte yerel seçimlerde görev bekleyen kadınlar İzmir’de hayal kırıklığı yaşamıştı. İzmir’de 2 kadın belediye başkanı yerel seçimlerle birlikte görev yaparken meclislerde sayı yeterli düzeyde olmamıştı.

Siyasette kadınlar yeterince yer bulamamaktan yakınıp, kotalarla eşit temsil hakkına sahip olmaya çalışırken gözler bu kez  2015 genel seçimlerine çevrildi. 

2011'DE 6 KADIN ADAY GÖSTERİLMİŞTİ
2011’de CHP İzmir’de 6 kadına listelerde yer vermişti. İzmir birinci bölgede  Güldal Mumcu, Hülya Güven, Nazik Işık ve Ebru Okay, ikinci bölgeden ise Birgül Ayman Güler, Elfin Tataroğlu aday gösterilmişti. Bu isimlerden Mumcu, Güven ve Güler milletvekili olmayı başarmıştı.


HAREKETLİLİK ARTTI
2015 genel seçimlerine giderken, Güler’in partiden istifa etmesi, Mumcu’nun farklı bir ilden aday gösterileceğinin öne çıkması, Güven içinde yeni dönemde aday gösterilmeyecek iddiası İzmir örgütünde hareketliliği arttırdı. İzmir'de adaylar için  fermuar yöntemli önseçimin ağırlık kazanması “listelerde az sayıda kadın yer alacak” yorumlarının yapılmasına neden oldu.

KİMLERİN İSMİ ÖN PLANDA
Fermuar yöntemli önseçimin ağırlık kazanması kadınların tatlı bir rekabete girmesine neden olacak. Parti kulislerinde vekillik için isimleri ağırlık kazanan isimler şöyle;
İl eski sekreteri Sevda Kılıç, mevcut milletvekili Hülya Güven, PM Üyesi Elfin Tataroğlu, Büyükşehir Belediye Şirketi Grand Plaza'da aktif görev alan Ebru Okay, İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, PM eski üyeleri Nazik IşıkBerrin Gürçay Dilekçi, YDK üyesi Sumru Karaer, Büyükşehir eski bürokratı Selma Nalbantoğlu, Seyrek eski Belediye BaşkanıNurgül Uçar, yerel seçimlerde Konak Belediye Başkan aday adayı olan avukat Nilay Kökkılıç …

DIŞARIDAN KİMLERİN İSMİ GEÇİYOR
İkinci kez Ege Genç İşadamları Derneği Başkanlığı koltuğuna oturan Seda Kaya’nın adı CHP’den milletvekili adayı olarak geçiyor. Kaya’nın adı geçtiğimiz yerel seçimlerde de geçmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Kaya’ya milletvekilliği için destek verdiği de ifade ediliyor. Kocaoğlun’nun vekillik yolunda destek verebileceği isimler arasında gösterilen bir başka isim de Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülgün Tosun… İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’in de ismi vekillik için geçiyor. Eylül ayındaki kurultayda PM’ye aday olan Ege Üniversitesi (EÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rezan Tatlıdil’in de vekil aday adayı olabileceği konuşuluyor.  Bu dört isminde aday adayı olmak için 10 Şubat’a kadar istifa etmesi gerek. 


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.