Dolar 32,2781
%0.01
Euro 35,0331
%-0.15
Altın 2.474,330
%0.33
Bist-100 10.547,00
%2.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'de ilk gün sonucu! Belediye:0 - Örgüt:2

CHP İzmir'de ilk gün sonucu! Belediye:0 - Örgüt:2

CHP İzmir'de ilçe kongreleri Konak ve Urla'yla start aldı. Her iki ilçede de zafer mevcut ilçe başkanlarının oldu. Konak'ta Şakir Başak, Urla'da Bahri Yalaz yeniden başkan seçildi. Konak'ta yıldızının bir türlü barışmadığı Başak'a karşı Murat Erginci'yi destekleyen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş kaybeden tarafta oldu. Urla'da ise ilçe başkanı Yalaz'a karşı Ahmet Özbay'a destek veren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, kazanan listeye yazılmadığından il delegesi olamadı. Her iki ilçede de kongre topuna giren belediye kaybetmiş oldu. CHP İzmir'de kongre maratonunda ilk gün sonucu

  • Ege Postası
  • 22.11.2015 - 11:12
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -  CHP İzmir'de delege seçimlerinin tamamlanmasının ardından kongre maratonu başladı. Konak ve Urla'da kongre heyecanı yaşandı.

Konak'ta İlçe Başkanı Şakir Başak ile Konak Meclis Üyesi Murat Erginci yarıştı. Dört adaylı gerçekleşen 1,5 yıl önceki olağanüstü kongrede de rakip olan ikiliden Başak'a Yalı Grubu destek verdi. Erginci'yi ise Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Parti Meclisi (PM) eski üyesi Hüseyin Saygılı'nın yanısıra Konak İlçe eski Başkanı Aytekin Tunus, milletvekili adayları Muhsin Kurt ve Nilay Kökkılınç destekledi.

İl Başkanı Bedri Serter ve PM Üyesi Alaattin Yüksel kongre delegesi olarak oy kullandı.

BAŞAK KAZANDI
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde yapılan olan kongrede gülen mevcut başkan Başak oldu. 416 delegenin bulunduğu Konak'ta 398 delege oy kullandı. Başak oyların 235'ini alarak yeniden başkan seçildi. Rakibi Erginci ise 153 oyda kaldı.

Başak'ın beyaz listesinde yönetim kurulu giren isimler şöyle; Füsun Çetin, Nefise Dalaman, İbrahim Demirci, Osma Guruşçu, Ozan İlgazi,Taşkın Kaygusuz, Doğan Kılıç, Cahit Kişioğlu, Yasemin Menokan, Altay Mol,Gülay Pekcan, Zeynep Sakman, Yılmaz Sunan, Gülçün Şanlı, Cumhur Ter, İrfan Yelis

Başak'ın listesinden il kongre delegesi olan isimler arasında Bedri Serter, Sema Pekdaş, Şamil Sinan An, Cenap Börühan, Mehmet Kayhan Günal, Emrah Karamustafaoğlu, Kemal Özdönmez, Özgün Utku, Sedat Uzunbay, Onur Temiz, Ali Yılmaz yer aldı. 


URLA'DA DA MEVCUT BAŞKAN KAZANDI
Çift listeli yarışın yaşandığı Urla'da seçimi mevcut ilçe başkanı Bahri Yalaz kazandı. Yalaz  201 oy alırken,Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın desteklediği ilçe başkan yardımcısı Ahmet Özbay 56 oyda kaldı. Uyar kazanan listenin il kongresi delegesi bölümüne yazılmayınca, il kongre delegesi de seçilememiş oldu. 


"URLA'DA KAZANAN YALAZ OLDU"HABER İÇİN TIKLAYINIZ

YENİ YÖNETİM
Bahri Yalaz'ın listesinden Hakan Özbadur, İsmet Gecikmiş, Sultan Çınar, Abdülselami Güneş, Muharrem Uslucan, Burcu Baratalı, Fatih Bozkurt, Ülviye Demir, Mustafa Karasakal, Alp Bölükbaşı, Naciye Okumuş, Cem Şahverdi, Mukadder Ayhekim, Osman Ufuk Ongan ilçe yönetimine seçildi.




KONAK'TA GÜN BOYU NELER YAŞANDI'

PANKARTLAR DİKKAT ÇEKTİ
Konak'ta sabah 10:00 itibariyle partililer kongrenin yapılacağı salona geldi. Salonun giriş bölümünde Başak ve Erginci'nin pankartları yer aldı. Başak'ın pankartında " Örgütümüzle başladık, örgütümüzle devam edeceğiz", Erginci'nin pankartında, "Sizlere sözüm; Barış ve kardeşlik içinde çözüm" ifadeleri yer aldı.



SERTER'İN İLK KONGRESİ

İl Başkanı Bedri Serter'de kongreyi takip etmek için salona geldi. Partililerle tek tek tokalaşan Serter, il başkanlığı koltuğunda ilk olağan ilçe kongresini yaşıyor. Serter kongreye il başkan yardımcısı Savaş Akıncı'yla birlikte geldi.

PEKDAŞ KATILDI
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar,Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, İl Sekreteri Osman Peri, İl Başkan Yardımcısı Bahattin Özdemir, İl Disiplin Kurulu Başkanı Birol Soylu, Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper, Karabağlar İlçe Başkanı Orhan Polat, Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak, İzmir eski milletvekilleri, eski belediye başkanları, milletvekili adayları, meclis üyeleri kongreyi takip eden isimler arasında yer aldı.


DİVAN BAŞKANI ASLAN
Kongrenin Divan Başkanlığına Mahmut Esat Aslan seçildi. Aslan son olağanüstü kongre öncesi ilçede kayyum başkanlığı yapmıştı.Kongrenin blok oyla yapılması oy birliğiyle kabul edildi.


SERTER KILIÇDAROĞLU'NU SAVUNDU
CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, ilk kez bir olağan ilçe kongresinde il başkanı olarak konuştu. Serter, olağanüstü kurultay isteyenleri hedef aldı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu savundu.

Serter şunları söyledi;
"Parti içi yarış başladı. Demokrasi şöleni şeklinde geçmeli kongrelerimiz. Konak'ta kongremiz el ele geçecek bundan sonra gerçekleşecek ilçe kongrelerine örnek olacaktır. Muhalefet partileri içinde oylarını tek arttıran parti CHP'dir... Daha fazla çözüm üreten emeklisinden gencine olağanüstü çalışan başka bir lider var mıydı. Ürettiği projeler partiler tarafından taklit edildi. Söylemleri her kesimden takdirle karşılandı. Hepimizden daha fazla koştu didindi...Koalisyonun kurulması için her türlü riski göze almadı mı...Yıllar sonra yapılan önseçimde bile Genel Başkanımız demokratik bir tavır sergiledi. Hepimizin farklı düşünceleri olabilir. Şahsen ben bu kadar karalamaya karşı dimdik durmuş partisini partilisini korumuş herkese eşit mesafede durmuş bir Genel Başkan'a sahip olduğumuz için ne kadar övünsek azdır diyorum. Kendisine yaptığı rehber liderlik için saygı duyuyorum. Benim gibi düşünmeyenler olabilir olağan kurultaya 2 ay kalmışken Genel Başkanımızı, partiyi partilimi hak etmediği şekilde kamuoyunda tartışılır hale getirenleri anlamamı kimse beklemesin."

KAR TANELİ MESAJ
Parti içi kongre sürecine yönelik mesaj veren Serter, " İzmir'de çok önemli 2 seçim yaşadık. Her iki seçimde de oyumuzu arttırdık. Birinci parti olduk. Vekil sayımız arttı. Nasıl olsa kazanırız rehavetine kapılmadık. Bize daha önce oy vermemiş kesimleri tespit ettik, o kesimlere yoğunlaştık. İlçe örgütlerimizle vekil adaylarımızla gençlik ve kadın kollarımızla uyum içinde çalıştık. Durmuyoruz. Hedefimiz oy oranımızı İzmir'de yüzde 60 yapmak...AKP'nin, gerçek yüzünü anlatmaya devam etmek olacak. Tüm Türkiye'yi İzmir yapmak istiyoruz. Bu kongre süreçlerinden çıkacak kadrolarımız bunun için umut ışığı olacaktır. İsteğim parti içi yarış bittikten sonra omuz omuza çalışmak. Kaybeden olmayacak. Kar taneleri ne güzel anlatır birbirlerine zarar vermeden yol yürümenin mümkün olduğunu..." dedi.


“DELEGASYON FELAKET” SÖZÜYLE SALON GERİLDİ
CHP eski Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus, kendi döneminde kadın kotası nedeniyle eşini delege yazdığı için delege tarafından cezalandırıldığını hatırlatarak, mevcut yönetimin yaptığı delege seçimlerini eleştirdi. Murat Erginci’ye destek verdiğini açıklayan Tunus, divan üyeliğine isim önerdiklerini ancak kabul edilmediğini belirterek, “Divana üye önereceğini söyledik daha biz hazırlık içindeyken divan üyeleri seçildi. Böyle bir aldatmacaya gerek yok. Biz bir aileyiz birbirimizi sevmek zorundayız. Delegesyon fiyaskoyla sonuçlandı. Böyle birlik ve beraberlik sevgi dayanışma anlayışı olur m? Burada belediye başkanımız var. Biz belediyeleri kolay mı alıyoru? Neden belediye başkanına söz hakkı vermeniz söyler misini? Delegasyon süreci tamamlandıktan sonra öyle bir tablo çıkmış ki yürekler acısı gerçekten hoş değil. Önceki seçimde kotaya takıldığı için eşini delege yazmış ve delege tarafından haklı olarak cezalandırılmış bir ilçe başkanı olarak bunu söylüyorum. Yazmamam gerekirdi halkıydınız ama tabloya bakarsanız felaket. Bir muhtarı başka bir muhtarlık alanından delege yapmışlar. 50- 60 kişi aynı memleketin insanı.”


“NAH GÖNDERECEKSİN”
Tunus’un bu sözü üzerine Başak taraftarları “Ayrımcılık yapma” diye bağırarak, kürsüye yürüdü.
Tunus sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunları konuşalım ki bir daha olmasın arkadaşlar. Şakir Başak da arkadaşım. Son iki seçimi de demokratik olarak yaptım. İlçede adaylık açıklayacağız. İlçe başkanı ilçede yok, ilçeyi terk etmiş. CHP’de böyle bir şey yok. Çiçekle karşılanır. Ancak biz Şakir Başak’ı haftaya gönderirken çiçekle göndereceğiz” dedi.  Bu sözün üzerine de bir partili yerinden kalkıp “Nah göndereceksin” diye bağırdı. Tunus, “Kavgalı eve kız verilmez kavgalı partiye oy verilmez. Bugünkü yönetim ayrıştırıcıdır. Delegenin ‘Ben seni delege yazdım bana oy vereceksin’ dayatmasını reddedeceğine inanıyorum.”


BELEDİYE MÜDAHALE EDİYOR TARTIŞMASI
CHP Konak İlçe Eski Başkanı Sinan Karamustafaoğlu'nun konuşmasında belediye başkanlarının örgüte müdahale ettiğini öne sürmesi tansiyonu daha da yükseltti.

Karamustafaoğlu, " Belediye başkanları belediye adına dizayn etmeye çalışmasınlar. Biz onların belediyeyi yönetmelerine müdahil eymiyoruz .Siz de örgüte müdahale etmeyin dedik. Kötü adam olduk. Bugünde aynı şey oldu" dedi.


PEKDAŞ AYAĞA KALKTI

Karamustafaoğlu'nun "Belediye başkanı sürece müdahil oldu" demesi üzerine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş oturduğu yerden ayağa kalkarak tepki gösterdi.

Karamustafaoğlu Pedakş'ın tepkisi üzerine, " Sayın Başkan böyle bir şey yapmıyorsanız üzerine alınmayın. Siz buna müdahale ediyorsanız mesele sizin. Ben oluşan bir eylemi anlatıyorum. Müdahale etmediyseniz size de teşekkür ediyorum.Bu partide kamunun gücünü ele geçiren örgüte müdahale ediyor" dedi.

OĞLUNU MECLİSE SOKTUN!
Salonda bulunan partilerden Karamustafaoğlu'na "Oğlunu meclise soktun" diye tepki gelmesi üzerine salon karıştı. Karamustafaoğlu kendisine gelen eleştiri üzerine, "Sen bu kadarsın işte...Çıkıp belediye başkanı önünde bunları söylemiyorsun. Aziz Kocaoğlu'nun Sema Pekdaş'ın listelere yazdırdıklarına neden itiraz etmedin. Herkes haddini bilecek. Partinin barışını böyle mi sağlayacaksınız" ifadelerini kullandı.

OĞUL KARAMUSTAFAOĞLU SALON DIŞINA ÇIKTI
Salonda bulunan Karamustafaoğlu'nun oğlu Emrah Karamustafaoğlu kendisini hedef alan partililerle tartışma yaşayınca yakınları tarafından salondan dışarı çıkarıldı.


SAYGILI'DAN TÜZÜK ÇIKIŞI
Murat Erginci’ye destek veren CHP İzmir İl Başkan adaylığına hazırlanan Parti Meclisi eski Üyesi Hüseyin Saygılı,  Kültür Mahallesi'nde ilçe yönetimi tarafından iptal edilen delege seçimlerini hatırlatarak, ilçe yönetimimin sandığı kaçırdığını, tüzük ihlali yaptığını söyledi. Saygılı kongrenin baskın seçim yapıldığını öne sürdü ve ilçe yönetimini tüzüğü bilmemekle suçladı. Bu sözler üzerine Başak taraftarları Saygılı’ya tepki göstererek, kürsüye yürümeye çalıştı. 

UMDULAR: YÖNETİM AYRIŞTIRICILIK YAPMIŞTIR
İl Eski Yöneticisi, Konak Delegesi Kazım Umdular ise, "Yönetim ayrıştırıcılık yapmıştır, birleştiricilik yapmamıştır. Çözümü bellidir. Demokratik katılımcı ve çoğulcu olmak gerekir. Ben Murat Erginci'ye destek vereceğim" dedi.

PEKDAŞ: HEPİNİZE İHTİYACIM VAR
"Halkçı Başkan Sema Başkan" sloganlarıyla kürsüye çıkan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, " ODTÜ'de okumaya başladığımdan bu yana hep örgütlü mücadeleden haksızlığa karşı mücadeleden oldum. Bu mücadeleyi vermek benim için onurdur. 12 Eylül silindir gibi ezdi geçti. İdamlar gözaltılar tutuklamalar. Karanlık 90'lı yıllar...AKP'li yıllar ise Cumhuriyetin tüm değerlerini yok ettiği, yargıyı bitirdiği ahlakı sonlandırdığı bir süreç. Kapımızda savaş. Dünya savaş halinde yaşıyor. Bu savaş bizim sınırımızda. O halde bizim başka bir şey yapmamız gerek. Bizim güçlü CHP'yi yaratmamız lazım. Herşeyin teminatı CHP'dir...Türkiye'nin güçlü bir CHP'ye ihtiyacı var. Güçlü örgüte ihtiyacımız var. Örgütün seçilmiş belediye başkanı da örgütten aldığı güçle etkindir. Bu nedenle benim hepinize ihtiyacım var. CHP'nin güçlü belediyesini yaratmak ve yaşatmak için. Onurumuzla CHP'nin ahlakını ve bayrağını belediyede yüceltmek istiyoruz. Arkamızda yanımızda güçlü örgütümüzle yüceltmek istiyoruz" dedi.


BAŞAK: BEN BUNLARA KÖÇEK DİYORUM
Aday tanıtım toplantısında kullandığı "Köçeklerle zeybekler" var ifadelerini yineleyen İlçe Başkanı Şakir Başak, " Buradan tekrarlıyorum, zeybeklerle köçekler var. Gücün karşısında ilkelerini satanlar bir orada bir burada olanlar aynı kıvraklığı siyasette yapanlar var. Ben bunlara köçek diyorum" dedi.

O İDDİALAR İFTİRA
Kendisine yönelik "HDP'li ve PKK'lı" iftiralarının atıldığını belirten Başak, " Söyledim defalarca CHP'de iftiralar yapmayın. Ben CHP dışında hiçbir hareketin içinde olmadım. Şerefim namusum CHP'nin temeline, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerine feda olsun. Buradan o dedikoduları yayanlara cevap olsun. Bencillikten kurtulalım artık" dedi.

ŞOFÖRLER BİLE DEVREYE GİRDİ
"Konak İlçe Örgütü hiçbir dönem bu kadar kuşatma altına alınmadı" diyen Başak, "Şoförler bile devreye girdi. Müdürler devreye girdi. Bırakın bu örgütü....Partiye girdiğim günden beri çok rahatım. Belediyelerle işim gücüm olmadı. Bir ikbal peşinde değilim. Olmadım, olmayacağım. Bir dairem var ikincisini nasıl alırım derdim yok. Benim tek derdim CHP'nin iktidarı ve Mustafa Kemal'in bize bıraktığı Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak" dedi.

TUNUS'U HEDEF ALDI
Başak, rakibi Erginci'ye destek veren İlçe Eski Başkanı Aytekin Tunus'u hedef aldı, " Tunus, Erginci'yi destekliyor. Geçmişte aynı yönetimde yer almıştınız desteklediğiniz adayla...Aynı yönetimde yer aldığın isimleri Genel Merkez'e şikayet edip görevden aldırttın mı aldırtmadın mı" dedi.

ERGİNCİ: ORTAK HEDEFİMİZ CHP'Yİ İKTİDAR YAPMAK
Kongrede başkanlığa aday olan Murat Erginci ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi; "Partimizin birlik beraberliğe ihtiyacı var. Kadınlara gençlere gerekli önemi vermeden laik özgür demokrasiyi yakalamak olanaksızdır. Din dil ırk mezhep ayrımcılığını reddetmeliyiz. Hiçbir ayrımcılık yapmadan çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Adalet ve özgürlük için sonuna kadar savaşmalıyız. Ortak tek hedefimiz yerelde ve genelde CHP'yi tek başına iktidar yapmak. Örgütümüz yerel yönetimlerle halkımız arasında köprü olacak. İlçe örgütümüzün vizyonu geniş olacak. İlçe başkanı olarak orkestra şefi gibi olup, örgütümüzle uyum içinde olacağız.Halkkımız örgütümüz tek dayanığımızdır yarınımızdır."

Oy kullanma işlemi 17:30'da başladı. 

Başak'ın beyaz listesinde yönetim kurulu adayları şu isimlerden oluştu;
Füsun Çetin, Nefise Dalaman, İbrahim Demirci, Osma Guruşçu, Ozan İlgazi,Taşkın Kaygusuz, Doğan Kılıç, Cahit Kişioğlu, Yasemin Menokan, Altay Mol,Gülay Pekcan, Zeynep Sakman, Yılmaz Sunan, Gülçün Şanlı, Cumhur Ter, İrfan Yelis

Başak'ın listesinde il kongre delegesi adayları bölümünde Bedri Serter, Sema Pekdaş, Şamil Sinan An, Cenap Börühan, Mehmet Kayhan Günal, Emrah Karamustafaoğlu, Kemal Özdönmez, Özgün Utku, Sedat Uzunbay, Onur Temiz, Ali Yılmaz gibi isimler yer aldı.

Erginci'nin mavi listesinde yönetim kurulu adayları şu isimlerden oluştu;
Levent Abiri, Sezai Akbal, Kadir Altanhan, Talip Arda, Sidre Çatkın, Eyşe Ekşioğlu, Tarkan Eledağ, Emine Gümüş, Esat Kaleli, Eray Kalkan, Saffet Kanmazalp, Meltem Koç, Volkan Özdamar, Atyekin Sözen, Vedat Uzluer, Naime Yaprak

Erginci'nin listesinde il kongresi delegesi adayları arasında Bedri Serter, Sema Pekdaş, Şengül Baysak, Mustafa Dal, Mustafa Düzyol, Zeki Günen, Azmi Kumova, Muhsin Kurt, Rufat Nalbantoğlu, Hüseyin Saygılı, Aytekin Tunus, Kazım Umdular,Yekta Varnalı gibi isimler yer aldı.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.