Dolar 32,5901
%0.36
Euro 34,8646
%0.38
Altın 2.502,700
%0.73
Bist-100 9.684,00
%1.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP-HDP'de yeni sayfa...

CHP-HDP'de yeni sayfa...

7 Haziran seçimleri ve sonrasında yaşanan gelişmeler AKP ve MHP arasında bir yakınlaşma havası yarattı. Peki dünkü CHP-HDP görüşmesi ne anlama geliyor'

  • Ege Postası
  • 05.08.2015 - 14:49
HDP Eşbaşkanları’nın da içinde yer aldığı heyetin dün CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyetle görüşmesi, 7 Haziran sonrası siyasette ortaya çıkan ‘değişim’in bu iki parti arasındaki ilişkileri de etkileyeceğinin işaretlerini verdi.

ARKA KAPIDAN UĞURLANAN İLK HEYET

Aslında CHP-HDP ilişkisi yakın geçmişte yaşadığımız üç seçim boyunca oldukça ‘mesafeli’ bir seyir izledi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen önce kurulan HDP o dönem bir ‘seçim işbirliği’ için çaldı CHP’nin kapısını. Ocak ayı başında partinin kurucu eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul Belediye Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder’i genel merkezde misafir eden Kılıçdaroğlu ittifak teklifini, “Özellikle İstanbul konusunda bir işbirliğinin, ittifakın oluşması, bu aşamada bizim gündemimizde değil. HDP ile ittifak yapamayız. Üstelik olası bir CHP-HDP ittifakının AKP’nin işine yaracağını düşünüyorum. İttifak halinde aradan AKP çıkar. Elbette HDP tabanının da oyunu almak isteriz, ancak bu siyasi partilerin ittifakı şeklinde olmak zorunda da değil. Biz herkesin oyuna elbette talibiz” diyerek reddetti. Bu ‘ilk temas’ misafirlerin ‘beraber fotoğraf verilmemesi için’ genel merkezin arka kapısından uğurlanmalarıyla son bulmuştu.

HDP’YLE ‘ALIŞVERİŞ’, MHP’YLE ORTAK ADAY

HDP’nin CHP ile ikinci ‘sıcak’ teması ise 10 Ağustos 2014’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Haziran 2014’te gerçekleşti. Kılıçdaroğlu yine HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile o dönem BDP Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş’la HDP’nin TBMM Grubu'nda bir araya geldi. Kürkçü, “CHP'nin de bizim zihniyetimize yakın, bizimle aynı değerleri paylaşan bir aday göstermesi halinde ikinci turda seçeneksiz olmayabileceğimizi karşılıklı konuştuk” diyerek, ‘ayrıca partilerine yönelik yanlış algıları da cevaplandırdıklarını’ belirtiyordu. Kılıçdaroğlu ise, “karşılıklı görüş alışverişi yaptıklarını” söylüyordu. Ancak HDP ‘yanlış algılar’ı yeterince yıkamadığından mı yoksa ‘karşılıklı görüş alışverişi’ durumu yeterli göründüğünden mi bilinmez, CHP ortak cumhurbaşkanı adayı göstermek için MHP’yi tercih etti.

7 HAZİRAN’DAN SONRA İLK TEMASTA NE OLDU'

Çözüm süreci devam ederken bu şekilde gelişen CHP-HDP ilişkilerinde 7 Haziran’dan sonra ilk sıcak temas dün sağlandı. HDP’nin barajın yüzde 3 üzerinde oy alarak kazandığı seçim başarısı ve üzerine gelen ‘savaş durumu’nun ardından görüşmeye iki parti de büyük önem veriyordu. Öyle ki toplantı sonrası, Ocak 2014’te, “HDP’yle birlikte fotoğraf vermek istemeyen” CHP Genel Merkezi adına açıklama yapan Grup Başkanvekili  Engin Altay, “Demirtaş'ın son günlerde bizce de çok olumlu karşılanan samimi, iyi niyetli çabalarını, feryadını Türkiye'de duymayan kalmadı” diyordu. Ayrıca toplantı sırasında da, Demirtaş’ın ‘eller tetikten çekilsin’ yaklaşımının takdir edildiği HDP heyetine ifade edildi. 
HDP kulislerinde, seçim sonrası yaşananların iki partiyi ‘doğal olarak’ bir araya getirdiği belirtiliyor. Görüşmede ‘uzlaşma kültürünün gelişmesi için’ AKP-CHP koalisyonunun kurulmasına destek verdiğini belirten HDP, aynı anlayışla diğer siyasi partilerle görüşmeler yapılmasına da büyük önem veriyor. Ancak AKP ve MHP’nin mevcut tutumu düşünüldüğünde CHP’nin bu konudaki olumlu tutumunun daha büyük önem kazandığı da bir gerçek.
Bu nedenle HDP’de görüşmenin içeriği kadar ‘yapılmış olmasının bile’ büyük önem taşıdığına vurgu yapılıyor. CHP heyetinin de AKP ile yapılan koalisyon görüşmeleri hakkında bilgi verirken, ‘siyasette diyalogun önemini’ vurgulandığı ifade ediliyor. 
Peki bundan sonrası'
İki parti arasında tarihi belli olmasa da yeni görüşmeler yapılması beklenebilir. Zamanını ise muhtemelen başta ‘savaş’la ilgili gelişmeler olmak üzere acil ülke gündemi belirleyecek. Dün görüşme öncesi bazı haberlerde yer alan muhtemel bir ‘erken seçim ittifakı’nı konuşmak için henüz erken belki ama CHP ve HDP ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığından söz etmek mümkün. (Barış Avşar/Radikal)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.