Dolar 32,3443
%0.08
Euro 34,9833
%-0.23
Altın 2.321,270
%0.04
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP Çiğli'de kongreye 3 kala Gümrükçü anlattı: 16 ayda örgüte ne kattı'

CHP Çiğli'de kongreye 3 kala Gümrükçü anlattı: 16 ayda örgüte ne kattı'

CHP Çiğli’de pazar günü yapılacak olan ilçe kongresinin sonucu merakla bekleniyor. Mevcut başkan Utku Gümrükçü ile belediye ve il destekli Zeynel Mertoğlu yarışacak. Kongre öncesi Gümrükçü, yaptıklarını ve yapmak istediklerini, neden ilçe başkanı olarak devam etmesi gerektiğini anlattı. 16 aydır ilçe başkanı olan Gümrükçü, "Çiğli'ye enerji, dinamizm ve barış getirdik" dedi. CHP Çiğli'de kongreye 3 kala Gümrükçü anlattı

  • Ege Postası
  • 26.11.2015 - 11:26
EGE POSTASI - CHP’de kongre maratonu sürerken, bu hafta sonu gözler Çiğli’de olacak…Delege seçimlerindeki mavi ve beyaz listelerin rekabeti, ilçe kongresine taşınacak.

Mahallelerde mavi listeye destek veren Belediye Başkanı Hasan Arslan, İl yöneticileri Niyazi Arslan, Ali Karabay ve Şirin Akgül gibi isimlerin desteğiyle adaylık için yola çıkan Pirsultan Abdal Derneği Çiğli Şube Eski Başkanı Zeynel Mertoğlu, mevcut başkan Utku Gümrükçü’ye rakip olacak.

Temmuz 2014’te gerçekleşen olağanüstü ilçe kongresinde benzer bir rekabet yaşanmış, Gümrükçü, belediye ve il destekli Çiğli Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Gündüz’e karşı sandıkta zafer kazanarak ilçe başkanı seçilmişti.

Çiğli’de parti içinde aynı soru soruluyor….Gümrükçü yine kazanacak m? Cevap Pazar günü yanıtını bulacak.

16 aydır ilçe başkanı koltuğunda oturan Gümrükçü, yaptıklarını ve yapmak istediklerini, neden ilçe başkanı olarak devam etmesi gerektiğini anlattı.
 
Temmuz 2014’te başkan seçildiniz. 16 ayda neler yaptını? Çiğli CHP Örgütü’ne ne kattığınızı düşünüyorsunuz'
“Olağanüstü ilçe kongresinin hemen ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık. Aktif seçim çalışması yaptık. Çiğli'nin yapısı Adayımız İhsanoğlu’na yakın bir yapı değil ancak iyi bir oy aldık. Ardından yerel seçim süreci başladı. Yerel seçimlerde 20 aday vardı. Biri başkan oldu. 200 meclis üyesi adayı vardı. 20'si meclis üyesi oldu. Aday adayları ekipler kurdu çalıştı. Taraftarlık ekipçilik doruğa çıktı bu süreçte…İlçe örgütünü aldığımızda yaralar vardı yerel seçimlerde adaylıklar nedeniyle… Bir pansumana ihtiyaç vardı. Parti içi barışın sağlanması ilk hedefimiz oldu. İki liste yarıştı bizim kongrede. Her iki listedeki asil yedek isimleri çağırdım toplantı yaptık. Önerilerini aldım. Belediye başkan adaylarımızla bir araya geldim. ‘Sizin kardeşinizim’ dedim. ‘Hayallerinizi yerine getirmek için buradayım’ dedim. Emekleri için teşekkür ettim. ‘Her zaman öneriye açığız’ dedim. 200 meclis üyesi adayıyla konuştuk. Huzur ortamını sağladık. Kutuplaşma 26 mahalleye yayılmıştı. Üyelerle mahalle mahalle toplantı yaptık. Hedeflerimi projelerimizi anlattık. Mahalle temsilcilerini oluşturduk. Bizi destekledi desteklemedi hesabı yapmadık. İsteyen herkese görev verdik. 2015 sürecinde önseçimi yaşadık. Genel Başkanımız bölgemizden aday oldu. Tarafsızlığımızı bozduk. Çiğli'yi bölgelere ayırdık. 8 toplantı düzenledik. Önseçimi anlattık. Nasıl oy kullanılacağını anlattık. Genel Başkanımızla hesaplaşma yerinin kurultay olduğunu anlattık. Önseçime katılan bir Genel Başkan'a sahip çıkmanın parti görevi olduğunu söyledik. Çalışmalarımız sonucunda önseçimde yüzde 56 oranla İzmir'de en yüksek katılımı Çiğli yakaladı. Yüzde 95 oy oranıyla Genel Başkanımız en yüksek desteği Çiğli'den aldı. Partiliyi örgütlemeyi hep görev koyduk önümüze. Vekil adaylarımız belli dolu. 80 günlük kampanya süreci yürüttük. Kadınlar gençler çalıştık. Belediye başkanımızla birlikte çalışma yaptık. 2011'e göre 4 bin oyumuz arttı. Bu bize yetmedi. HDP'ye giden oylar vardı. Emanet oyları geri almaya kafamızı koymuştuk. 1 Kasım için çalışmalarımızı başarıyla yürüttük. 45 gün sahadaydık. 18 seçim bürosu açtık. Rekor kırdık bu açıdan. 1 Kasım'da 60 bin 850 oyla Çiğli tarihinin CHP açısından en yüksek oyunu aldık.Ortada bir başarı var. Başarı Çiğlili parti emekçilerinin. Bu başarıda pay sahibi olmaktan mutluyum. Bu başarının bir parçası olmaktan mutluyum. Bu başarıyı sağlayan örgütün ilçe başkanı olmaktan mutluyum.Çiğli'ye 16 ayda  enerji dinamizm ve barış getirdik. Örgüt belediye kavgasını bize göre sonlandırdık. ‘Belediyeyle ilgili bizden kaynaklanan yanlış olmayacak’ dedik. Bu sözümüzü tuttuğumuzu düşünüyorum.”



Peni Utku Gümrükçü neden devam etmeli'
"Hedeflerimiz vardı. Yapamadıklarımız var. 1,5 yıl içinde 2 seçim ve 1 önseçim yaşadığımızdan bazı projelerimi gerçekleştiremedim. Önümüzdeki süreçte başkanlığım devam ederse yapamadıklarımı yapacağım. Adaylık kararımı net olarak vermedim. Toplantılarım devam ediyor. Örgüt izin verirse bu yaptığımız çalışmaların üstüne koymak istiyoruz. Çıraklıktan ustalığa geçiş olacak. Örgütlenmeyle ilgili gördüğüm eksiklikler var. Bunları tamamlamak istiyorum. Birinci neden bu...İkincisi Çiğli'deki kentlilik kültürünün oluşturulmasını önemsiyorum. Çiğli lobisinin kurulması, Organize Sanayi Bölgesi'yle daha iyi ilişkiler kurulması, üniversiteyle toplumsal hayatın birleştirilmesi burada partiyi ana mekanizma olarak görüyorum. Çiğli'de CHP güçlü bir parti. 60 binin üstünden oy alıyor. CHP'nin alacağı tavır önemli. STK'larla iyi ilişkilerimiz oldu. Bunu arttıracağız. Kentlilik kültürünü oluşturacağız. Çiğli lobisi yapacağız. Siyasi partilerle gerektiğinde Çiğli için ortak hareket edeceğiz. Bunların oluşması için aday olup devam etmem gerektiğine inanıyorum"
 
Belediye-Örgüt uyumunu sağladık dediniz ama geçen kongrede olduğu gibi belediye başkanı size karşı listelere destekledi ve kongrede yine rakibinizi destekleyecek. Sizden memnun olmadığı sonucu çıkmıyor m? Belediye başkanının sürece müdahil olması doğru mu'

Kişilerle ilgili değil. CHP'li belediyelerin olduğu ilçelerin tamamına yakınında belediye başkanları örgütsel süreçlere müdahale etmeyi adet haline getirmişler. Bu bir liberal sapma...Elindeki kamu gücüyle örgütü şekillendirmenin ideolojimizde yeri yok. Bunun sadece benimle ilgili kişilerle ilgili değil de parti içinde uzun yıllardır iktidar olamamanın getirdiği bir sorun olduğunu düşünüyorum. Herkes yerelde küçük iktidarlarını koruma peşinde. Daha büyütemediğimizden eldekini tutma mücadelesi var. İlçe kontrolünde olursa yeniden belediye başkanı olacağını garanti görenler var. Türkiye'de iktidar olacağına ilçe başkanını ben belirlerim diye düşünenler var. Ben belediyelerimiz örgütümüzle uyum çalışmalı diye düşünüyorum. Önemli olan partinin koyduğu hedefler programlar. Belediye başkanlarının da bunlar adına çalışma yapması lazım. Biz siyaset öncedir diyoruz. Hizmet arkasından gelir. Siyaset yön gösterir. Belediye başkanı o yöne gitmek için hizmet üretir. Tersi yanlıştır. CHP'nin iktidar olamamasında sebeplerden biri yerel yönetim örgüt ilişkisinin tam şekillenememesi. Bunu yaparsa Genel Merkez bir çok sorun çözülür. Yani benim şahsımla ilgili bir sıkıntı yok genel bir yanlışlık...



Ankara’ya gitmeniz, il başkanı olarak ilçe başkanlarının sizi önermeleri… Tuncay Özkan’la olan yakınlık...Sizle ilgili en çok bunlar gündeme getiriliyor.  
İl Eski Başkanı Ali Engin’in vekil adaylığı için istifa etmesi sonrası başlayan süreçte Ankara'ya gittik bazı ilçe başkanlarıyla. Benim bu işi yapabileceğime kanaat getiriler. Genel Merkez'de dile getirdiler. İl Başkanı olarak Bedri Serter atandı. 17:30'da belli oldu. 2 saat sonra canlı yayında il başkanımızın emrindeyiz dedim. Örgütlü siyasetten ve disiplinden yanayım. Bu disipline bozacak bir çalışma yapmadım. Bir kişinin isminin il başkanlığı için geçmesi eksiklik değil artıdır. Şuan böyle bir talebim var mı. Hayır. Yürüyen kongreler var. Mevcut görevlerde olanlar var.Partinin bir çok kademesinde görev yaptım. En sade üye olarak da partim adına çalışırım. Eleştirilerin kaynağı bazı arkadaşlarımızın bizi kendilerine rakip olarak görmesi. Siyasette rekabet önemlidir ama etik çerçevede yapılmalı. Olmamış şeyleri olmuş gibi göstermek yanlış. Benim kimseyle kavgam yok. Kimseyle rekabetim yok. Herkese el uzatırım. Parti adına çalışan herkesinde arkasında dururum. Tuncay Özkan 2007'den beri tanıdığım beraber yaşanmışlığım olan bir vekilimiz. Ben 1999'da CHP'ye üye oldum. Sayın Özkan CHP'ye 2014'te üye oldu. Ben Tuncay Özkan CHP'de değilken de CHP'deydim. Tuncay Özkan bugün CHP'de ve onunla beraberim. Bir yoldaşlık ilişkimiz var. Cumhuriyet mitinglerinde birlikteydik. Ergenekon'da beraber yargılandık. Cezaevinde yattı. Haksızlık yapıldı. Bu haksızlıklara karşı mücadele verdik. Beraber yan yana fotoğraf vermemizde bir yanlışlık yok. Kendisi vekil ben ilçe başkanıyım. Bu bir suç değil. Ben sadece Tuncay Özkan'la siyaset yapmıyorum. İzmir'den vekil olan herkes benim dostum yoldaşım. Bir çok ismi yıllar öncesinden tanırım. 2003'te il yöneticiliği yaptım. Vekil olan belediye başkanı olan PM Üyesi olan İzmir'den bir çok ismi iyi bilirim. Utku Gümrükçü tek başına biriyle siyaset yapmıyor. Örgüt emekçisi. Herkese tek tek sorun söyler zaten. Tamamı benim emeğimi teslim edecektir.”

Delege seçimlerinde sanki il yönetimiyle ipler koptu…Aldığınız bir çok karar il yönetimi tarafından veto edildi. Yıllardır birlikte siyaset yaptığınız Ali Rıza Koçer disipline sevk edildi…
Delege seçimin başından bugüne kadar ilçe yönetiminin aldığı 44 delegeyle ilgili kararı bozdu il yönetimi...Tamamında haksız olduğumuz düşünülemez. Benim içimi kanatan Evka 2 seçimi var. İptalinde haklıyım. Genel Merkez'de bana hak verdi ama il yönetimi eksik karar aldı. Sasalı'da 46 kayıtlı üye var. 6'sının üyeliği düşmüş. İtiraz sonrası araştırdık doğru. Seçim sonucu 2 oyla belirlenmiş. Dört kişi seçimi etkileyecek durumda. Seçimin yenilenmesi kararı aldık. Seçimin ortasında il yönetiminden seçimi iptal et telefonu aldım. Gerekli girişimleri yaptım. Kızgın mıyım hayır ama haklılık noktasında ilçe yönetiminin aldığı kararlar haklıydı. İlçe eski başkanımız Ali Rıza Koçer parti emekçisi. Gerekli itirazı yaptı.Gerekli kararları partinin ilgili organları verecek.

Rakibiniz hakkında ne dersiniz. Özellikle belediye çalışanı olması. Gerçi istifa ettiğini açıkladı.
İnsanlar emeklerinin karşısında bir gelir elde ediyorlar. Bu bir kamu kurumu da olabilir özel sektörde olabilir. Nerede çalıştıkları beni çok fazla alakadar etmiyor. Hayatlarını namuslu çalışarak kazandıkları sürece problem yok. Özel sektörde şirketim var. Özel sektöre iş yaparak para kazanıyorum. Bırakın İzmir'deki 23 CHP'li belediyeyi Türkiye'deki tüm CHP'li belediyelerin tamamına iş yapmadım. Hiçbirine fatura kesmedim. Bir tane ortağı olduğum şirketle ilgili belediyeden fatura getirsinler siyaseti bırakırım. Biz siyasetten fayda bekleyen değil katkı koymak isteriz. Siyasetten zenginleşmedim. Bu saatten sonrada yok. Belediyede çalışan bir personel olması beni üzmedi ama neden istifa ettiğini anlamadım. Bugünden itibaren ne yapacağını anlamadım. Nasıl geçinecek. Adaylık için belediyeden istifa etmesine gerek yoktu.

Delegeye son mesajınız nedir'
CHP delegesi kongrelerde bu partiye kimin emeği var bu partiyi kim daha iyi temsil edebilir kim daha ileriye götürebilir AKP'ye karşı kim daha iyi direnebilire bakmalı. Çiğli’de delegenin bu sağduyuda olacağını düşünüyorum

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.