Dolar 32,5350
%0.3
Euro 34,8608
%0.34
Altın 2.440,970
%0.09
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir’de gergin Meclis! Soyer'den AK Parti grubuna zehir zemberek sözler

Büyükşehir’de gergin Meclis! Soyer'den AK Parti grubuna zehir zemberek sözler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında geçtiğimiz ay gündeme gelen ve tartışmalara sebep olan İZTAV’a 8 milyon liralık aktarım önergesi meclisin yine bir numaralı gündem maddesi oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, önergeye ret oyu verdiklerini ifade ederken, vakfın genel sekreterlik görevinde Başkan Soyer’in kardeşinin bulunmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi. Başkan Soyer, kardeşinin bir kuruş dahi almadığını dile getirirken,” Vakıf nasıl denetlenecek diyorsunuz. Ticaret odası armut mu toplayacak, valilik sessiz mi kalacak ' AK Parti siyaseti alet etmiştir ve hiç yakışık almamıştır.Vicdanım kan ağlıyor" dedi. Soyer’den AK Parti grubuna zehir zemberek sözler

  • Ege Postası
  • 09.09.2019 - 20:57

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumu Başkan Tunç Soyer yönetiminde Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda meclise gelen önergeler görüşülürken, İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’na (İZTAV) 8 milyon 948 bin lira aktarılması tartışmalara sebep oldu. 

 “BAŞKAN SOYER’İN KARDEŞİNİN GÖREVDE OLMASINI DOĞRU BULMUYORUZ"

AK Parti rup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir’in tanıtımının karşısında olmadıklarını dile getirirken, Başkan Soyer’in kardeşinin İZTAV genel sekreterliği görevinden olmasını doğru bulmadıklarını belirtti. AK Partili Hızal, “İzmir’i tanıtımı karşısında değiliz. İzmir bizim ortak noktamız. Bu tanıtım faaliyetlerinin yöntemsel üzerinden bir vakıf üstünden yapılmasına karşıyız. Bu vakfın kuruluş amacı ve bu süreç içinde neler yaptığı komisyonlarda tartışıldı. Kafamızdaki soru işaretlerinden birisi vakfın genel sekreteri konumunda Başkan Tunç Soyer’in kardeşinin bulunması. Bazı arkadaşların belediye yönetiminde yaptığı atamalar tartışıldı. Kamuoyu tepkisiyle bunlar geri çekildi. Bugün yine aynı tartışmayı yapıyoruz. İzmir’in tanıtı üzerinden bir bütçe aktarımı söz konusu, Kardeşinizin gönüllü ya da gönülsüz, ücret karşılığı ya da ücretsiz o makamda bulunmasını çok doğru bulmuyoruz.  İZTAV’ın sosyal medya hesaplarını inceledim o hesaplar yerine başkan olarak siz kendi hesabınızdan paylaşsanız daha çok etkili olur. 9 milyon gibi bir aktarım var, kardeşinizin genel sekreteri olması bizce doğru değil” ifadelerini kullandı. 

“BAŞKANIMIZIN KARDEŞİ ÜCRET ALMIYOR”

AK Partili Hızal’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, Başkan Soyer’in kardeşinin genel sekreterlik görevinden ücret almadığını dile getirirken, “ “Hem hukuk hem de plan ve bütçe komisyonunda oybirliği ile çıktı. Agora’daki meclisimize gelmişti.  Biz o zaman da oy  çokluğu ile geçirebilirdik ancak biz böyle yapmadık. Başkanımızın  kardeşi o görevde ücret almadan görev yapıyor. Başkanımızın kardeşi üzerinden bir tartışma ile İzmir’in tanıtımına mani olmayalım” ifadelerini kullandı.  

CHP’Lİ KÖKKILIÇ GEÇMİŞTE AKTARILAN SERMAYEYİ HATIRLATTI

CHP Grup sözcüsü Nilay Kökkılıç, önergenin daha önceki 3 dönemde oybirliği ile geçtiğini hatırlatırken, “Bu önerge daha önceki meclislerde oybirliği ile geçmiş bir önerge. 3 dönemde de oybirliği ile geçmiş bir önerge. Bu vakıf kenti yöneten tüm dinamiklerden temsilcileri var. Bir dönem vakfın yönetim kurulunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demiştaş yönetim kurulunda görev almış. AK Parti grubu vakfın hiçbir şey yapmadığını söylüyor ancak bu sorunun muhattap geçmiş dönemdeki yönetim kurulu paydaşlarıdır. Başkanın kardeşi görev yapıyor ancak hiçbir ücret almıyor” dedi. 

BAŞKAN SENGEL’DEN AK PARTİ’YE HATIRLATMA 

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Selçuk’un AK PartiLİ Belediye Başkanı yönetiminde olduğu dönemde İZTAV’a üye olduğunu hatırlatırken, “İzmir tanıtım vakfı yeni kurulan bir vakıf değil. Bu vakfın esas amacı İzmir’in potansiyalini ortaya çıkarmak. 2016 yılında 3 milyon liralık bir bedel aktarıldı. AK Parti, MHP ve CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla geçti. Selçuk, geçtiğimiz dönem AK Partideyken, Selçuk bu vakfın üyesiydi. Bu vakfın iki önemli üyesi Selçuk ve Bergama çünkü her iki ilçe UNESCO’ya üye. İzmir Büyükşehir Bellediyesi elbette bunu yapabilir ancak, turizm çok saç ayaklı bir şeydir. Selçuk, geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde hala bu vakıfa üye” ifadelerini kullandı. 

“YARIN BU VAKIFA OTOPARKLARIN VERİLMEYECEĞİNİ NEREDEN BİLELİM”

AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “İZTAV’ın ismini gördük ki İzmir Vakfı olduğunu gördük.Kardeşinizin olmasını da geçtik önemsemiyoruz, yarın bu vakfa İzmir’deki otoparkların verilmeyeceğini nereden bilelim. İzmir ile ilgili tören  ve özel günler hazırlıklarının bu vakfın üzerinden yapılmayacağını nereden bilelim. Biz bu vakfa bu yüzden karşıyız”  dedi. 

SOYER’DEN AK PARTİ GRUBUNA ÇOK SERT SÖZLER

Başkan Soyer,  İzmir’in en büyük eksikliğinin koodinasyon olduğunu vurgularken, “8 Nisan’dan beri 6 aya yakındır bu görevi icra ediyorum. İzmir’de kurumlar bu şehirle ilgili iyi şeyler yapmaya çalışır ancak aralarında koordinasyon sağlanmadığı için, iyi niyetli çabaların büyük bölümü çöldeki kum tanesi gibi kaybolup gitmiştir. İzmir’in en büyük eksikliği kurumları arasındaki koordinasyon eksikliğidir. Biz bu vakfı neden büyütmek istedik. Sadece bir personeli olan o da part time çalışan bir vakıftı. Biz neden bu vakfı büyütmeye çalışıyoruz belediye olarak rahatlıkla yapabileceğimiz işler. Vakfı büyütmememizin tek bir nedeni var, valilik, ticaret odası, borsası hepsi içinde olsun istiyoruz” dedi. 

“TİCARET ODASI ARMUT MU TOPLAYACAK“

Başkan Soyer, AK Parti grubunun önergeye siyaseti karıştırıdğını vurgularken, “Vakıf nasıl denetlenecek diyorsunuz. Ticaret odası armut mu toplayacak, valilik sessiz mi kalacak. AK Parti siyaseti alet etmiştir ve hiç yakışık almamaıştır. Bu vakfın paydaşları siz kabul etmediğiniz için bu vakıfa mesafe koyacaklar ve İzmir güç kaybı yaşayacaktır” dedi.

“VİCDANIM KAN AĞLIYOR”

Başkan Soyer, kararın oy çokluğu ile geçtiği için vicdanın kan ağladığını dile getirirken, “Keşke hepsine muhalefet şerhi koysaydınız da bu önerge oy birliği ile geçseydi. İzmir fırsatı kaçırdı.Kardeşim aylardır bir kuruş almadan hizmet veriyor. Benim vicdanım kan ağlıyor vicdanım sızlıyor. Biz oybirliği içinde bu kararı almış olsaydık diğer kurumlarla çok daha uyumlu çalışacaktık.  Biz neden 9 veriyoruz diğerleri de versin. AK Parti ret vermiş şimdi gidip o kurumlardan kaynak alamazsınız. Bu yüzden vicdanım kan ağlıyor. Vali beyin başında olduğu, ticaret odasının, sanayi odasının yönetiminde olduğu bir vakıf neyini denetleyemeyeceksiniz. Bu bir vakıf değil ki bu bir İzmir koasliyonu, STK’lardan, Beldiyelere kadar bir koalisyon. Oy çokluğu ile geçireceğiz ancak içim kan ağlıyor” dedi. 

SOYER: BENİMLE İLGİLİYSE ÖZEL OLARAK GELİP KONUŞURSUNUZ

Başkan Soyer, İZTAV ile ilgili görüşlerini aktardıktan sonra 9 Eylül kutlamaları kapsamında fener alayı yürüyüşüne geçmek için meclisten ayrıldı. AK PARti Grup Başkanvekili Hızal, Başkan Soyer’e hitap ederek, “Sayın başkan söyleyeceğim söz sizinle alakalı” dedi ancak Başkan Soyer “Benimle alakalı bir şey varsa daha sonra gelip benimle özel olarak konuşursunuz” sözleriyle cevap verdi ve meclisten ayrıldı.  

TARTIŞMALI ‘İZTAV’ÖNERGESİ MECLİSTE KABUL EDİLDİ 

İZTAV'a 8 milyon 948 bin lira aktarılması tartışmalara sebep olurken İZTAV sunum yaparak bilgi gruplara bilgi verdi. Önerge mecliste oyçokluğu ile kabul edilirken AK Parti grubu ret oy verdi.  

22 EYLÜL PAZAR GÜNÜ ÜCRETSİZ ULAŞIM 

22 Eylül’de toplu taşımalarda ulaşım 1 kuruş olacak. 16-22 Eylül tarihleri arasında ‘Hareketlilik Haftası’ kapsamında 22 Eylül günü ise ‘Otomobilsiz Kent Günü’ olarak kutlandığı için 22 Eylül Pazar günü boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçlarında geçerli tarife olarak  kuruş belirlenmesi için harekete geçildi. 

IŞILAY SAYGIN’IN ADI KASAPLAR MEYDANI’NDA YAŞAYACAK

İki dönem Buca Belediye Başkanlığı, Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini yerine getiren  geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Işılay Saygın’ın adı Buca’da yaşatılacak. Çevik Bir Meydanı’na isminin verilmesi için verilen yazılı önerge, Buca Kasaplar Meydanı olarak değiştirldi ve oybirliği ile komisyondan geldi. Saygın’ın adı Buca’daki Kasaplar Meydanı’na verilecek. 

SMYRNA ANTİK KENTİ İÇİN VERİLEN DESTEK ARTTIRILDI 

Kadifekale’deki Smyrna Antik Tiyatro kazısının daha hızlı ilerlemesi ve yer altında bulunan tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması, kentin turizmine ve ekonomisine katkı sağlamasını hızlandırak amacıyla, Smyrna Antik Kenti kazısına verilen maddi destek miktarı artırılıyor. 130 bin liralık destek miktarı 75 bin lira daha artırılarak, 205 bin liraya çıkarıldı.  

DEPREM MAĞDURU BOZKURT’A BÜYÜKŞEHİR YARDIMI 

Denizli Bozkurt ilçesinde 8 Ağustos’ta yaşanan depremin ardından belediye binası zarar görmüş ve kullanılamaz hale gelmişti. Denizli Bozkurt Belediyesi tarafından yapılan yazılı istek doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e belediye hizmet binasının yapım işi için yetki verilmesi önergesi gündeme geldi. Önerge plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, büyükşehir belediyesi Bozkurt’a yardım elini uzatmak için düğmeye bastı. 

ALİAĞA’YA İTFAİYE MERKEZİ 

Aliağa Organize sanayi bölgesine meydana gelecek herhangi bir yangın çıkması durumunda etkin müdahalelere engel olması sebebiyle Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde tam teşekküllü bir itfaiye merkezi kurulması için harekete geçti. Gerekli ekip ve ekipmanların tahsisi, kurulacak itfaiye merkezinin gerektiği takdirde İzmir ili sınırları içindeki yangınlara da müdahale edilmesi gibi karşılık protokol imzalanması için Başkan Soyer’e yetki verilmesi istendi. Önerge plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.