Dolar 32,3627
%0.14
Euro 34,9578
%-0.31
Altın 2.324,970
%0.2
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'den flaş Tire kararı: O tesis kapatılıyor

Büyükşehir'den flaş Tire kararı: O tesis kapatılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kapatılacağı gündeme geldiği günden bu yana çeşitli tartışmalara yol açan ve esnaf ile yerel idareyi karşı karşıya getiren Tire Toptancı Hali ile ilgili nihai kararını verdi. Tire Ticaret Odası'nın da dahil olduğu krizin ardından konuyu meclis onayına sunan Büyükşehir Belediyesi'nde tesisin kapatılmasına karar verildi. Büyükşehir'den flaş Tire kararı

  • Ege Postası
  • 12.02.2016 - 23:33
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz ay içerisinde Tire'de faaliyet gösteren tesisle ilgili inceleme başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önceki yıl yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası'nın ardından ilçe belediyesinden kendisine devredilen sebze halinin kapatılmasına karar verdi.
 
 
41 YILLIK TESİSİN KAPISINA KİLİT VURULUYOR
Tire'de ilçesinde 41 yıllık geçmişe sahip Toptancı Hali'nin kapatılmasına yönelik çalışmalar sonrasında başlayan kriz sona erdi. Yürürlükteki 5957 sayılı hal kanunu ve 6360 sayılı bütünşehir yasası gereği gerekli incelemeler yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi bir süredir yürüttüğü değerlendirmelerin ardından tesisi kapatma kararı aldı. Kararına gerekçe olarak yürürlükteki mevzuata göre belediye tarafından işletilen sebze ve meyve hallerinde en 30 işletme yer alması gerektiği yönündeki maddeyi gösteren Büyükşehir Belediyesi, tesisin kapısına kilit vuracak. Yaptığı incelemelerde mevcut alanda sadece 4 adet hal esnafı bulunduğu ve resmi kayıtlara göre söz konusu işletmelerin de işgalci durumunda olduğunu tespit eden belediye yönetimi, tesisin hal niteliği taşımadığı gerekçesiyle kapatılması amacıyla geçtiğimiz haftalarda resmi süreci başlatmıştı.
 
TİCARET ODASI KARŞI ÇIKTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili olarak görüş istediği Tire Ticaret Odası ise, gelişmeler karşısında belediyeye olumsuz yanıt iletti. İlçedeki 7 bini aşkın üreticinin taleplerini belediyeye sunan oda, 20 Ocak 2016 tarihli görüş yazısında mevcut tesiste iyileştirmeler yapılmasını ve fiziki koşullarının düzeltilmesini talep etti. Kapatma kararına karşı çıkan ve Büyükşehir Belediyesi'nin ova yollarının asfaltlanması ile sözleşmeli üretim modeli gibi yerelde kalkınmaya yönelik uygulamalarına ters düştüğünün altını çizen Tire Ticaret Odası, tesisin kapatılmasının uygun olmadığını beyan ederek kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
 
AK PARTİ'DEN RET
Konunun meclis onayına sunulduğu son toplantıda muhalif AK Parti grubundan ise karara çeşitli gerekçelerle veto geldi. Tesisin kapatılmasına karşı çıkan AK Parti'li üyeler, bunun yerine ilçedeki üretim faaliyetlerinin desteklenmesi, tesisin teşvik edilmesi ve işler hale getirilmesini istedi. Yasanın ve ilgili maddelerin emredici nitelikte olmadığını savunan AK Parti, uygulamanın esnafa büyük darbe vuracağını belirterek karara karşı ret oyu kullandı.
 
OYÇOKLUĞU İLE KAPATILIYOR
Toplantıda meclisin onayına sunulan talep CHP'li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi. Buna göre, tesisin kapatılması kesinlik kazanırken, belediye esnafa yönelik bazı özel önlemlere de gitme kararı aldı. Önümüzdeki günlerde kapatılacak mevcut toptancı halinde iş yapan esnaf talep ettiği takdirde, çevre ilçelerdeki hal tesislerinden herhangi birinde yer tahsisi sağlanacak ve işlemlerde öncelik tanınacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.