Dolar 32,3627
%0.14
Euro 34,9578
%-0.31
Altın 2.324,970
%0.2
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'den çiçek üreticisine “mis gibi” haber

Büyükşehir'den çiçek üreticisine “mis gibi” haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır’daki çiçek üreticilerine bilimsel üretim yolunu açacak “Tarım İhtisas Alanı” kurabilmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Arıkbaşı’ndaki 56.5 hektarlık arazinin planlamasını yapan Büyükşehir, bahçe-süs bitkileri yetiştiriciliği ve seracılık için gerekli her türlü olanağı sunacak birimlerin yanısıra, bölgeye içinde araştırma ve geliştirme laboratuvarının bulunacağı bir Ar-Ge birimi de kurmayı planlıyor. Büyükşehir'den çiçek üreticisine “mis gibi” müjde

  • Ege Postası
  • 04.07.2015 - 09:51
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, Bayındır Kaymakamlığı tarafından düzenlenen çiçekçilik sektör toplantısına katıldı. Kaymakam Barbaros Baran, Belediye Başkanı Ufuk  Sesli, İzmir Tarım  İl Müdürü Ahmet Güldal, Tarım İlçe Müdürü  Hasan Peynirci, Bayındır Meslek Yüksek Okulu Müdürü Vecihi Küçükerbaş ve sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda  konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Arıkbaşı’nda oluşturmayı düşündükleri “Tarım İhtisas Alanı” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Kocaoğlu’nun konuşmasından önce bir sunum gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkan Vekili Ertuğrul Tugay, “Arıkbaşı Tarım İhtisas Alanı” projesi ile çiçek üreticilerinin teknolojik gelişmelere ve bilimsel verilere daha kolay ulaşabilirliğini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
 
“Daha emekleme dönemindeyiz”
“Arıkbaşı Tarım İhtisas Alanı” projesinde amaçlarının küçük üreticiyi desteklemek olduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bugüne kadar yaptıkları işlerin büyük çoğunluğunda, küçük üreticiyi kooperatifler kanalıyla desteklediklerini hatırlatarak, “Biz daha Bayındır ve İzmir çiçekçiliğinde emekleme devresindeyiz. Bunların geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi var. Toprak tahlili laboratuvarı kurulması lazım. Yani yapılması gereken bir çok konu var.  Görücüye çıkmamız için de düzgün bir yer yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
 
Amacımız üzüm yemek
Arıkbaşı bölgesinin tamamının Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması tartışmalarına da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“OSB yapıldığı zaman, buraya sığacak işletme sayısı 10, bilmediniz 15’tir. 15 kişi de gelsin, orada yatırım yapsın; kesinlikle karşı değilim. Ama o zaman bölge planlaması, Büyükşehir Belediyesi olarak benim amacımdan, hedefimden çıkıyor. ‘Tarım İhtisas Bölgesi’ diye ısrar etmemin nedeni budur. Esas olarak desteklememiz gerekenin küçük üretici olduğuna inanıyoruz. Biz ilk çiçek sözleşmesini burada yaptık. Ve bunu üst noktaya çıkartalım istiyoruz. Hani ‘Adam diksen yetişecek’ delinecek arazide bu projeyi, Tarım Bakanlığı’nın desteği üzerine biz de destek vererek bir an evvel yaşama geçirmek istiyoruz. Talebimiz, OSB’ye uygulanan mera vasfının kaldırılması işleminin, Büyükşehir’in küçük üreticiyle yapacağı bir ‘Tarım İhtisas Bölgesi’ için de uygulanmasıdır. Hepimiz elbirliğiyle bir değirmene su taşıyoruz. Taşımak zorundayız.”
 
AR-GE laboratuvarı da olacak
Bayındır-Arıkbaşı bölgesinde kurmayı öngördüğü Tarım İhtisas Alanı için bir süredir hazırlık çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 56,5 hektarlık araziyi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda’ ‘Bölgesel Tarım İhtisas Alanı’ olarak tanımladı. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak yapılan yer tespiti, jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmaları onanan bölge için 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı hazırlandı. Planlama çalışmaları sonucunda görüşlerine başvurulan ve ilgili mevzuatlar doğrultusunda yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan olumlu dönüşler oldu. Ardından 11000 ölçekli uygulama imar planı da hazırlanarak onandı. Büyükşehir Belediyesi, bölge içinde kalan mera vasıflı alanların, mera vasfından çıkarılarak Maliye Hazinesi adına tescilinin yapılması talebiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bahçe ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve seracılık için gerekli her türlü olanağın sunulacağı birimlerin yer alacağı Tarım İhtisas Alanı’nda, içinde araştırma ve geliştirme laboratuvarının bulunacağı bir Ar-Ge birimi de kurmayı planlıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.