Dolar 32,5614
%0.07
Euro 34,9699
%0.41
Altın 2.423,710
%0.02
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'den bir ilk: Yarışmayla kentsel dönüşüm

Büyükşehir'den bir ilk: Yarışmayla kentsel dönüşüm

Geçtiğimiz hafta Gaziemir'de yer alan Yeni Fuar Alanı'nı hizmete açarak Türkiye'de bir ilkin altına imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine örnek olacak bir proje için daha kolları sıvadı. Fuar İzmir karşısında yer alan Aktepe-Emrez bölgesindeki toplam 122 hektarlık alanda kentsel dönüşüm için son aşamaya gelen Büyükşehir, projeyi ise ulusal yarışmayla belirleyecek. Son kararı halkın vereceği kentsel yenileme projesi Ege'de ilk olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bir ilk:

  • Ege Postası
  • 30.03.2015 - 10:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" olarak ilan edilen yaklaşık Gaziemir, Aktepe ve Emrez Mahallelerindeki 122 hektar büyüklüğündeki bölgede yapılacak çalışmalar Türkiye'ye örnek olacak. "Kentsel Dönüşüm Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması" ile projeleri belirleyecek olan Büyükşehir Belediyesi Fuar İzmir'in komşusu olduğu bölgede bir dünya yaratacak. Daha önce İstanbul ve Çanakkale'de yine benzer yarışmalar ile kentsel dönüşüm projeleri belirlenirken, Aktepe-Emrez'de yapılacak çalışmalar bu anlamda Ege Bölgesi'nde belediyecilik ve katılımcı yönetim anlamında bir ilk olacak.
 
 
GAZİEMİR'DE DÖNÜŞÜM İÇİN ÖRNEK HAMLE
Gaziemir ilçesinde yer alan, 1 milyon 220 bin metrekarelik bölgedeki kentsel dönüşüm faaliyetleri için son aşamaya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Uzundere'nin ardından başlaması beklenen çalışmalar için son kararı halka bıraktı. Bölgedeki mevcut durum tespitleri, yapıların ölçümü, hak sahipleriyle yapılan bilgilendirme toplantıları ile vatandaşların taleplerini değerlendirmeye alan Büyükşehir, kentsel tasarım ve mimari proje yarışması ile dönüşüme son şeklini verecek.
 


FUAR İZMİR KARŞISINDA YENİ BİR DÜNYA YÜKSELECEK

Aktepe ve Emrez Mahallesi'ni kapsayan kentsel dönüşüm alanında halkın yaşam alışkanlıklarını da dikkate alarak, mekansal kararların yanı sıra sosyal ve kültürel alanların yeniden organizasyonu ile ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanmasına da öncelik verecek olan belediye bu anlamda örnek bir hamlede bulundu.
 
SON BAŞVURU 26 MAYIS 2015
Yarışma alanı olarak belirlenen bölgede mimarlık, şehircilik, mühendislik, kentsel tasarım ve peyzaj kararları alınarak, alanın yeniden tasarlanması sonucunda uygulanabilir bir projenin elde edilmesi amaçladı. İki aşamalı, ulusal, serbest olarak açılan yarışmada projelerin 1'inci aşama teslim tarihi ise 26 Mayıs 2015 olarak duyuruldu. 2'inci aşama proje teslim tarihi olarak ise 18 Ağustos 2015 olarak belirlenen yarışmada, sonuçlar aşama aşama açıklanacak. Nihai projelerin 3 Ekim 2015'te düzenlenecek olan sergi eşliğinde sunulacağı yarışma kapsamında seçilecek projeler Gaziemir'de uygulanacak kentsel dönüşümün de temelini oluşturacak. Yarışma sürecinin ardından yapım ihalesine çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi'nin yıl sonuna kadar alanda ilk kazmayı vurması bekleniyor.
 


BÜYÜK ÖDÜL 60 BİN TL

Katılım ücretinin 50 TL olarak duyurulduğu yarışmaya katılan ekiplerden değerlendirme sonucu seçilen eşdeğer 10 adet projenin her birine ilk aşamada 10 bin TL ödül verilecek. 2'inci aşamada jürinin yapacağı değerlendirme sonucu 5 adet eşdeğer ödül ve 5 adet mansiyon ödülü verilecek. Eşdeğer ödül alan projelerin her birine 60 bin TL, mansiyon ödülü alan projelerin her birine 20 bin TL ödenecek.
 
JÜRİDE KİMLER VAR'
Yarışmada değerlendirmeyi yapacak Jüri Danışman Üyeleri, Fügen Selvitopu (İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı), Suphi Şahin (İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı), Mitat Kale (Gaziemir Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı), AASSM projesi ile ödül alan Tevfik Tozkoparan (İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı), Yrd.Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu (İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı), Konak Eski Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ (İnşaat Yüksek Mühendisi), Ersin Pöğün (Yüksek Mühendis Mimar) olarak belirlendi. Değerlendirmeyi yapacak Jüri Asil Üyeleri ise Prof. Dr. Sezai Göksu (Şehir Plancısı-Jüri Başkanı), Dr. Deniz Aslan (Y. Mimar), Tamer Başbuğ (Mimar), Yrd.Doç. Dr. Tolga Çilingir (Şehir Plancısı), Dr. Devrim ÇİMEN (Y. Mimar), Prof. Dr. Celal Abdi Güzer (Mimar), Prof. Dr. Adnan Kaplan (Peyzaj Mimarı) olacak.
 


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SIRA AKTEPE-EMREZ'DE

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kent bütününde 8 ayrı bölgede toplam 4 bin 700 hektarlık alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında Aktepe-Emrez'deki 122 hektarlık alan üçüncü durak olacak. Kadifekale’deki dönüşüm geçtiğimiz yıllarda tamamlanırken, Şubat ayında da 3 bin 500 yapıyı ve İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanındaki 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere Dönüşüm Projesi'nde ilk kazma vurulmuştu. Diğer kentsel dönüşüm projeleri olan Gürçeşme, Bayraklı, Ballıkuyu, Ege Mahallesi ve Örnekköy'de ise belediye tarafından yürütülen çalışmalar ve hak sahipleri ile yapılan uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. 
 


FUAR AÇILINCA BÖLGENİN DEĞERİ İKİYE KATLANDI

İzmir’in Gaziemir İlçesi’nin kuzey sınırını oluşturan ve Aktepe, Emrez mahallelerini kapsayan proje alanı İzmir’in güneye açılan en önemli kapısı durumundaki Gaziemir İlçe merkezine 4 kilometre, Adnan Menderes Havaalanı’na 7 kilometre, İzmir Serbest Bölgesi’ne 2 kilometre, Konak merkeze 9 kilometre uzaklıkta ve Fuar İzmir'in hemen kuzeyinde, İzmir Çevre Yolu kavşağında yer alıyor. Toplam 15 bin 372 kişinin yaşadığı bölgenin yanından ayrıca İZBAN Aliağa-Menderes Banliyö Hattı geçiyor. Yüzde 5'i ticari alan, yüzde 50'si konut alanından oluşan bölge için İzmir Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında dönüşüm kararı almıştı. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte konut alanlarının yenileneceği bölgede bir diğer önemli eksiklik olan ve bölgede yaşayan vatandaşların da başlıca taleplerinden olan iki mahallede çeşitli sosyal donatı alanları kazandırılacak.
 
YERİNDE DÖNÜŞÜM YAPILACAK
Yeşil alan, eğitim, spor, sağlık, kültür alanları gibi tesislerin inşası ile birlikte mahalle sakinleri daha yüksek kentsel yaşam standartlarına ulaşacak ve mevcut konutları ile yerleşim alanlarının da değeri yükselecek. Yeni Fuar Alanı'nın hizmete girmesi ile birlikte büyük önem kazanan iki mahallede sağlıksız olan ve deprem, sel baskını gibi olası doğal felaketlerde yıkılma riski bulunan yapılar yenilenerek, yerinde kentsel dönüşüm uygulanacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.