Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'deki ihale krizinde flaş gelişme

Büyükşehir'deki ihale krizinde flaş gelişme

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplam 1170 personeli kapsayan kent genelindeki park ve bahçelerin bakım ve temizlik hizmet alım ihalesinde flaş bir gelişme yaşandı. Toplam üç ayı kapsayan kritik hizmet alım ihalesinde taşeron firma ile eş teklif sunan belediye şirketi İZNERJİ A.Ş. sonuca itiraz etti. İhalenin Dermar Temizlik’e gitmesi sonrasında işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan belediye çalışanları itiraz süreci sonuçlanana kadar taşeron firmada iş başı yapmayacak ve mevcut işlerine devam edecek.

  • Ege Postası
  • 03.09.2014 - 09:35
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 1170 İZENERJİ çalışanını işsiz kalma ya da taşerona geçme tehlikesiyle karşı karşıya bırakan ihale krizinde son dakika gelişmesi yaşandı. Yeşil  alanların bakımı ile ilgili hizmet alım ihalesinde taşeron firma Dermar Temizlik ile eş teklif sunan belediye şirketi İZENERJİ A.Ş. sonuçlara itiraz ederken, kritik sürecin seyri ise tamamen değişti.

BELEDİYE ŞİRKETİ SONUCA İTİRAZ ETTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde geçtiğimiz ay gerçekleştirilen 1170 işçiyi kapsayan yeşil alan, park ve bahçelerin bakımıyla ilgili hizmet alım ihalesini taşeron firmanın kazanması sonrasında başlayan krizde sular durulmak bilmiyor. Kritik ihalenin ardından “Taşeron mağduru” olması gündeme gelen belediye işçilerini yakından ilgilendiren süreçte belediye şirketi İZENERJİ A.Ş.’den son dakika itirazı geldi.

PERSONELİN LEHİNE GELİŞME YAŞANDI

Toplam üç firmanın katıldığı ve üç yıllık asıl büyük ihale öncesinde gerçekleştirilen 90 günlük park ve bahçeler, yeşil alanların bakımı, sulanması ve temizliğini içeren hizmet alımında Mardinli taşeron firma Dermar Temizlik Nakliyat Ltd. Şti. ile aynı teklifi sunan belediye şirketi İZENERJİ A.Ş. sonuca itiraz ederek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. İtiraz sürecinin resmen dolmasına sayılı saatler kala İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran şirket, mevcut hizmetleri kendisinin sürdürmekte olduğunu, iş bitirme açısından daha tecrübeli olduğunu ve kamu hizmeti yaptığını gerekçe göstererek verilen teklifin yeniden değerlendirilmesini talep etti. Yürürlükteki kamu ihale kanunu gereği itirazları değerlendirmekle yükümlü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihalenin nihai sonucuna doğrudan etki edecek bu gelişme sonrasında idareye sunulan teklifleri itirazlar doğrultusunda yeniden incelemeye  alacak.

ŞİRKET İTİRAZA YANIT GELENE KADAR İŞBAŞI YAPAMAYACAK

Kriz yaratan hizmet alım ihalesi sonrasında işlerini kaybetme ya da güvencesiz çalışma tehlikesi ile karşı karşıya gelen personel ihale sonucuna göre 1 Ekim 2014'te ya tazminatlarını alarak işlerini bırakacak ya da ihaleyi kazanan taşeron firmanın çatısı altında çalışmak zorunda kalacaktı. Ancak gelen itiraz ile birlikte, ihaleyi kazanan firma itiraz sürecinin resmen sonuçlanmasını bekleyecek.

Buna göre, üç ayı kapsayan ihalede kentteki parkların ve yeşil alanların bakımı ile temizliğine dayalı hizmetlerde mevcut personeli çalıştıran ve 7 milyon 733 bin 688 TL’lik eşdeğer teklif sunan belediye şirketi İZENERJİ A.Ş.’nin itirazları önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirilecek. Belediye, şirketin talebine 10 gün içerisinde resmi kanalla yanıt verecek. İZNERJİ A.Ş., Büyükşehir Belediyesi’nden itirazlarına olumsuz yanıt geldiği takdirde ise bu sefer Kamu İhale Kurumu’na başvuracak. KİK, en geç 20 gün içerisinde firmanın itiraz gerekçelerini inceleyerek nihai sonucunu verecek.

 İTİRAZ SÜRECİ 14 EKİM’E KADAR DEVAM EDİYOR

14 Ekim’e kadar devam eden itiraz sürecinde taşeron firma işbaşı yapamayacak ve belediye çalışanları da işlerini mevcut koşullarda ve aynı haklarla sürdürecek. KİK’ten gelecek yanıta göre bir kez daha itiraz hakkı bulunan belediye şirketi İZNERJİ A.Ş., sonucu yargıya taşıyarak Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açabilecek ancak, taşeron firma Dermar Temizlik belediyede işbaşı yapabilecek ve mahkeme kararı açıklanana kadar belediyede personel çalıştırabilecek.  

SENDİKA “TAŞERONU SOKMAYACAĞIZ”, KOCAOĞLU DA “ADRES ANKARA” DEMİŞTİ

İhaleyle  ilgili resmi sonuçların açıklanmasının ardından harekete geçen belediye çalışanlarının örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası, işçilerle birlikte seslerini duyurmak adına bir dizi eylem ve  etkinlik düzenleme kararı almış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Ankara’yı adres göstererek, “Bu yasayı kim çıkarttıysa sendikanın ve işçi arkadaşların da muhatabı odur. Beni suçlayabilirler, bir şey diyemeyiz. Yapacak bir şey yok. Bunun sorumlusu ben değilim. Biz yasal olan neyse onu yaptık” demişti.  1170 İZENERJİ işçisi, düzenlenen eylemlerle ihale mevzuatında yapılan değişiklikleri protesto ederken, sendika cephesi de “1 Ekim’de taşeronu belediyeden içeri sokmayacağız” şeklinde açıklamada bulunmuş ve “Taşerona hayır” diyerek direniş kararı almıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.