Dolar 32,7007
%0.7
Euro 34,9095
%0.51
Altın 2.505,300
%0.84
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de yeni sözleşme çıkmazı: Grev krizi şirkete sıçradı

Büyükşehir'de yeni sözleşme çıkmazı: Grev krizi şirkete sıçradı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kent Ekmek Fabrikası'nda başlayan grev krizi birinci ayını geride bırakırken, yaşanan ücret anlaşmazlığı belediyedeki diğer birimlere de sıçradı. Grand Plaza şirketi bünyesinde devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde sendika ile belediye arasında anlaşmazlık halen giderilemedi ve yeni bir grev daha kapıya dayandı. Büyükşehir'de yeni sözleşme çıkmazı

  • Ege Postası
  • 01.12.2015 - 15:19
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Grand Plaza şirketinde çalışan 50 büro personelinin örgütlü bulunduğu DİSK Sosyal İş Sendikası ile işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan ücret anlaşmazlığı giderilemeyince yeni bir grev de kapıya dayandı. Grev eylem kararını askıya çıkartan yetkili sendika, anlaşma sağlanamadığı takdirde tam kadro ile iş bırakacaklarını duyurdu. Taraflar arasında önümüzdeki haftalarda da anlaşma sağlanamadığı takdirde, 65 Kent Ekmek işçisinden sonra şirket bünyesinde ikinci bir grev süreci yaşanacak.



İKİNCİ GREV KRİZİ!
Belediye şirketi Grand Plaza bünyesinde yaşanan toplu iş sözleşmesi krizinin ikinci ayağında da anlaşma sağlanamayınca yeni bir grev daha kapıya dayandı. 65 Kent Ekmek işçisinin ardından 50 büro personeli daha yaşanan ücret anlaşmazlığı nedeniyle greve gitmek için hazırlıklara başladı. Tek Gıda İş Sendikası'yla birlikte hareket edeceğini açıklayan Sosyal İş Sendikası belediyenin yüzde 8'lik ücret artışı teklifinden geri adım atmadığı takdirde Ocak ayında greve gideceklerini duyurdu. DİSK Sosyal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Müfit Ereş, yapılacak son görüşmede de anlaşma sağlanamadığı takdirde geçtiğimiz ay askıya çıkardıkları grev eylem kararını uygulayacaklarını ve Ocak'tan itibaren iş bırakacaklarını duyurdu.
 


BÜYÜKŞEHİR'DEN YÜZDE 8 İNADI
65 Kent Ekmek işçisinin örgütlü olduğu Tek Gıda-iş Sendikası 7 No'lu Şube Başkanı İbrahim Bircan ise devam eden grev süreci hakkında bilgi vererek, "Bugün grevde 33'üncü gün oldu. Kocaoğlu'nun inadı yüzünden İzmir halkı mağdur, işçiler mağdur, çölyak hastaları mağdur... Kocaoğlu bunu görmüyor m? Eğer bu iş buraya geldiyse, bunun tek sorumlusu şirket ve belediye yönetimidir. Bu mağduriyetin sorumlusu, suçlusu emekçiler değil. Cuma günü Sayın Kocaoğlu ile bir kez daha görüştük ve yüzde 8'den fazla zam vermeyeceğini iletti. Karşımızdaki tavır aynı, derdimizi, ekmek kavgamızı bir türlü anlatamıyoruz. Biz uçuk kaçık rakamlar istemiyoruz, hayali talepler götürmüyoruz. Her ortamda uzlaşmadan yana olduğumuzu söyledik. Artık bu kriz bitsin, anlaşmak istiyoruz. Bize bir adım atsalar bu kriz zaten çözülecek. Ama laf çok, icraat yok" dedi.    
 


KENT EKMEK ÇIKMAZI TBMM'YE TAŞINIYOR
Bircan, enflasyon rakamlarının yüzde 8,17 açıklandığı ekonomik koşullarda kendilerine önerilen yüzde 8'lik zammın ise haksızlık olduğunu savunarak şunları kaydetti: "Böyle bir anlayışı idrak etmek mümkün değil. Bu kadar inat niy? Bu nasıl bir sosyal demokratlıktı? Üretim durdu, 54 tane büfe kapalı. Vatandaşlar haftalardır mağdur. Bu nasıl yöneticilik anlayışıdı? Şirket yönetimi bizimle anlaşmak yerine, dışarıdan ekmek alın büfelerde onu satın diye talimat gönderiyor. Vatandaşa merdiven altı üretimi layık görüyorlar. Bu nasıl şirket yönetmekti? Bugüne kadar hep iyi niyetle hareket ettik. Ancak bundan sonra eylem şeklimiz de değişecek. Artık beklemekten sıkıldık. Mücadelemizi TBMM'ye kadar taşıyacağız."
 
İZFAŞ'TA ADIM ADIM SONA DOĞRU
Diğer yandan, yine belediyenin önemli şirketleri arasında yer alan İZFAŞ'ta ise toplu sözleşme süreci adım adım sona geldi. Toplam 110 kişiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde ücret zamları, sosyal haklar ve ikramiyeler konusunda taraflar büyük ölçüde anlaşma sağlarken, önümüzdeki hafta yapılacak son toplantıda belediye yönetimi ve sendika temsilcileri bir kez daha kez masaya oturacak. İZFAŞ'taki toplu iş sözleşmesi görüşmelerini tamamlanması ile birlikte, yetkili sendika DİSK Sosyal-İş 9 Aralık'tan itibaren diğer belediye şirketi ÜNİBEL A.Ş.'de çalışan işçileri yakından ilgilendiren ücret zamlarıyla ilgili olarak belediye ile bir kez daha masaya oturacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.