Dolar 32,1993
%-0.01
Euro 34,9803
%-0.08
Altın 2.503,090
%0.1
Bist-100 10.711,00
%0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de ikinci kriz kapıda: Personele bir şok daha!

Büyükşehir'de ikinci kriz kapıda: Personele bir şok daha!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde sonucu merakla beklenen toplu sözleşme sürecinde ikinci kriz de kapıya dayandı. Belediye şirketi İZELMAN'da itirazlar sonrasında mahkemeye taşınan toplu iş sözleşmelerinin ardından, belediyenin İZENERJİ çalışanlarına yönelik yüzde 5 oranında zam teklifi sendika tarafından kabul görmeyince görüşmeler tıkandı. Taraflar yaklaşık 3 bin 600 personeli ilgilendiren sözleşmeleri arabulucuya gönderirken, belediyedeki sözleşmeli işçiler de grev hazırlıklarına başladı. Büyükşehir'de ikinci kriz kapıda

  • Ege Postası
  • 30.04.2015 - 09:17
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki büyük şirketinde toplu sözleşme krizi yaşanıyor. Belediyenin personel istihdam eden ana şirketlerinden İZELMAN'da çalışan sözleşmeli işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin mahkemeye taşınmasıyla personelin zam umutları sonbahara kalırken, İZENERJİ şirketinde çalışan 3 bin 600 personel de benzer bir şokla karşı karşıya kaldı. Gelişmeler üzerine sendika grev kartını açarken, işçi ise belediye yönetimine tepki gösterdi.

SENDİKAYLA BELEDİYE ANLAŞAMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.'de idarenin çeşitli birimlerine bağlı çalışan yaklaşık 3 bin 600 sözleşmeli işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri kilitlendi. Belediye yönetimi ile işçilerin örgütlü bulunduğu DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube arasında geçtiğimiz haftalarda başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Taraflar idari maddeler dışında kalan 39 maddede anlaşama sağlayamayınca, toplu iş sözleşmeleri arabulucuya gönderildi.

60 TL'LİK ZAM TEKLİFİ KRİZ YARATTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 5 zam ve ilaveten on günlük ikramiye teklifinde bulunurken, sendika yönetimi gelen teklifi yetersiz görerek kabul etmedi. Sözleşmeli işçiler için kritik düzenlemeler içeren taban ücreti, ücret zammı, kıdem tazminatı, iş süresi, ikramiye, ulaşım yardımı, yıllık ücretli izin ve sosyal haklarda iyileştirme gibi maddeler taraflar arasında çıkmaza yol açarken, yaşanan gecikme geçtiğimiz dönemde hayal kırıklığı yaşayan personel arasında huzursuzluğa yol açtı.

SENDİKA GREV KARTINI AÇTI

Gelişmeler üzerine açıklamada bulunan DİSK Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı, insanca yaşanacak ücret talebinde bulunduklarını açıklayarak, sürecin greve ilerlediğini belirtti ve şunları söyledi: "Biz çalışanların emeklerinin karşılığını alması gerektiğini her defasında dile getirdik. Verilen teklifin ne kadar komik olduğunu toplu sözleşme masasında da dile getirdik. Yüzde 5 ve artı on gün ikramiye içeren zam teklifinde bulundular. Bunu rakam oyunları ile yüzde 10,5 zam olarak ileri sürdüler. İkramiyeyi aya bölerek zam oranını fazla göstermeye çalışıyorlar. Biz ikramiyeyi bir kenara bırakın, maaşımıza ne kadar zam vereceksiniz onu söyleyin dedik. Geçmişte yaptıkları oyunları bir kez daha sahneye koymak gibi dertleri var. Yüzde 5'lik bir zam 60 TL'lik bir ücret artışına denk geliyor. Evli birinin bin 600, bekar birinin bin 300 almasını bize uygun gördüler. Eğer bu sefer de YHK (Yüksek Hakem Kurulu) ile gelirlerse, eğer grev kararını alırsak, o gece grev alanlarımızı bırakmayacağız. Biz o meydanlarda olacağız. İyi versinler, kötü versinler, işçinin kararı olmadan kabul etmemiz söz konusu değildir. Büyükşehir Belediye Başkanı'na da sesleniyorum, süreç devam ediyor, bizim derdimiz grev değil. Ama bu koşulları dayatırlarsa yapacak başka bir şeyimiz yok."

3 BİN 600 PERSONELİ İLGİLENDİRİYOR

Önümüzdeki iki yıl süresince geçerli olacak toplu iş sözleşmeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.'de çalışan ve belediyenin Park ve Bahçeler, Yeşil Alanlar, İdari İşler, Kültür-Sanat, Mezarlıklar, Huzurevleri, Aşevleri, Eşrefpaşa Hastanesi ile İZSU Genel Müdürlüğü gibi 17 farklı biriminde çalışan yaklaşık 3 bin 600 sözleşmeli personeli kapsıyor.

TİS GÖRÜŞMELERİ MASA BAŞINDA TAMAMLANACAK

Diğer yandan, yaz aylarında Bakanlar Kurulu kararı gereği YHK’nın (Yüksek Hakem Kurulu) kapatılmasıyla birlikte, geçtiğimiz dönemin aksine toplu sözleşmelerin masa başında bitirilecek. İşveren Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmelerle ilgili Ankara’ya itiraz hakkı ortadan kalkarken, sürecin tıkanması halinde ise gelen son mahkeme kararı gereği personelin greve çıkma hakkı da bulunuyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.