Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir Meclisi'nde 10 yıllık kiralama tartışması

Büyükşehir Meclisi'nde 10 yıllık kiralama tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi Başkanvekili Mustafa Özuslu Başkanlığında gerçekleşti. O önerge CHP ile AK Parti'yi karşı karşıya getirdi

  • Ege Postası
  • 11.03.2020 - 19:16

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı olağan ikinci birleşimine belediyeye ait tanıtım alanlarının devamlılığı ve kamu yararı düşünülerek 10 yıllığına ihaleyle kiralanmasını öngeren komisyon raporu damga vurdu. AK Partililer'in bir yıllık gelirin düşürüldüğü, adrese teslim bir iş olduğu ve  10 yıllığına kiralanmasını sert bir dille eleştirildi. AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan sorumluluk sahası çıkışını 'Aziz Kocaoğlu'nun 10 yıllık bir ihale yaptığını ve sizin hiç hareket edemediğinizi düşünün' diyerek yaptı. CHP'liler ise 10 yıllık kiralamanın belediyenin yararına olduğunu savundu. 

DAİRE BAŞKANLARININ ATAM BİLGİLENDİRMESİ
Uzun süredir vekaleten görev yapan Hakan Orhunbilge’nin Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı, İlker Kozan’ın Bayın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı,  Hatice Gökçe Başkaya’nın  Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanı, Orhan Sertaç Dölek’in  Toplum Sağlığı Dairesi Başkanı, Erten Dikmen’in Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı, Pınar Çalışkan’ın Mali Hizmetler Dairesi Başkanı ile Ali Kılıç’ın Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı ataması yapılmasına ilişkin mecliste bilgilendirme yapıldı.

O ALANLARIN 10 YIL SÜREYLE KİRAYA VERİLMESİ TARTIŞMA YARATTI
Komisyonlardan oy çokluğuyla meclis gündemine gelen; İlgili kanun kapsamında üç yıl süreyle ihale yoluyla kiraya verilmesi planlanan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Tanıtım Şube Müdürlüğüne ait tanıtım alanlarının, tanıtım alanları işinin devamlılığı ve 10 yıl süre ile kiraya verildiği takdirde daha fazla gelir elde edileceği gerekçesiyle 10 yıl süre ile kiraya verilmesi hakkındaki önerge tartışma yarattı. 

'BU MECLİSE YAKIŞTIRAMIYORUM'
Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, eleştirilerde bulundu. Boztepe, "üç yıldan on yıla çıkarmışlar. Hepiniz bir şekilde bir yerde çalışmışınızdır. 53 milyon 29 milyona düşüyor ve 10 yıla çıkıyor. Burada yapılan İzmir Büyükşehir'e büyük bir zarar getirecektir. Bu olayı 176 meclis üyesinin vicdanına bırakıyoruz. Hiç bir şey demiyorum. Sadece İzmir kamuoyunun ve bu meclisin vicdanına bırakıyorum. Hangi meclis üyesi arkadaşım bu önergeyi savunacak anlamıorum. Böyle adrese teslim bir işin olmasını bu meclise yakıştıramıyorum"

'SAYIŞTAY TARAFINDAN TAVSİYE EDİLEN YÖNTEM'
CHP'li Bülent Sözüpek "İhale belediyemiz tarafından ilk defa yapılmaktadır. Enerji ve iş gücünden tasarruf etmesi planlanıyor. Sayıştay tarafından tavsiye edilen bir yöntem. İsteyen ihale şartnamelerini sağlayan herkes bu ihalelere katılabilir. 10 yıllık gelir elde edeceğiz' diye konuştu.

AZİZ KOCAOĞLU ÖRNEĞİ!
AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan da, “Büyükşehir belediyesinin ilan panolarını kullanan ilçe belediyelerimiz. Bu, onlar için kayıp olacak. Belediye başkanlarımıza kötü haberi buradan verelim. Neden 10 yıl kimse bize izah etmiyo? Bir işi yaparken biz bu hesapları yapmayacak mıyı? İzmir’in çıkarları için çoğu şeyde anlaştık, bazı şeylere inanmasak bile İzmir’in faydasına diye geçirdik. Neden 10 yıl olduğu bize anlatılsın. Bu doğru bir yaklaşım değil. Aziz Başkan'ın bu ihaleyi 10 yıllığına yaptığını ve sizin hareket edemediğinizi düşünün” dedi.

'CHP'NİN UYGUN GÖRDÜĞÜ ŞEKİLDE OYLANMASINI İSTİYORUZ'
CHP'li Nilay Kökkılıç ise "Bürokratlarımız ve meclis üyelerimi değerlendirme yaptılar.Gelir gider dengesi yönünden belediye yararına görüldü ve bu izin isteniyor. 10 yıl kiralama belediyemizin yararına görüldü. Kişilerin bu ihaleye ilanlarla katılarak yarışmaları ve arttırarak hak sahibi olmaları demek. Biz izin veriyoruz, belediye encümeni yeni bir kıymet taktiri yapacak ve ona göre ihaleye çıkacak. Daha fazla bir gelir elde etme sözkonusu. CHP'nin uygun gördüğü şekilde oylanmanısı istiyoruz" diye konuştu

'BU HATAYI YAPMAYALIM'
Biz burada birinci yılımız dolduracağız. 12 ay içerisinde İzmir'in menfatine olan ortak kararlar alalım dedik. Bazen bir takım düzenlemelerin yanlış olduğunu dile getirdik. İzmir'in menfatine olan kararlar ortaya çıkardırk. Bize ait olan bir takım yerlerin ihale yoluyla bir takım şirketlere verilmesi. Burada biz Büyükşehir'in bir gelirinin engellenmesi adına konuşmalar yapmıyoruz. Elbette yapılması gerekir. geçmişte yapılmamıştır önümüzdeki süreçte yapalım. Başkan Soyer her ay İzmir'i marka kent yapmak için yurt dışına çıkıyor. İzmir'deki turist sayısını arttırmaya ve İzmir'in bir dünya kenti olması için çalışıyor. Böylelikle kendinizle çelişiyorsunuz. 10 yıl olabilir mi olabilir. 3 yıl olabilir mi olabilir. 10 yıl sonra gelinecek noktayı siz nerelerde görüyorsunuz. Daha öcne hiç yapılmadıysa neden 10 yıl. İzmirli 5 yıl görev verdi. Beğenmezsem değiştiririm diyor. 5 yıl sonrasında hangi siyasi partinin ya da hangi belediye başkanının burada olacağını kimse bilemez böyle bir karar veremez. Verirse seçmenin iradesine ket vurmuş olur. Bu hatayı yapmayalım. Elbette çoğunluk sizde bunu geçirebilirsiniz. Bürokrat arkadaşlar bir değerlendirme yapmışlar. Ama önümüzdeki tek örnek ESHOT örneği. 3 yıl yapmış 10 yıl yapmamış. ESHOT örneğini baz almıyız. Lütfen kendinizle çelişmeyin, bu kentin  çok değerleneceğini düşünen bizler 10 yılımızı kısıtlamayalamı. Eğer böyle bir çalışma yapıldıysa meclis heyetine doğru bilgilendirme yapılması gerekir" diye konuştu.

'İZMİR HALKI BİZİ SEYREDİYOR'
Konu hakkında açıklama yapan Başkanvekili Mustafa Özuslu "İzmir halkı bizi seyrediyor bir konu üzerinde tabi ki bir şeyler söyleyeceksiniz siz şu konuda bizi aydınlatın diyebilirseniz yeteri kadar aydınlanmadığınızı düşünebilirsiniz. Mecliste bunların hepsinin konuşulması bir değerdir. Onlar tüketilmediğinde alınacak kararların bir hükmü yoktur. Türkiye’deki dünyadaki bütün meclislerde iktidar muhalefet düşüncelerini belirtir sonra bir karar alınır. Burada yapılan her konuşmanın bir anlamı değeri vardır. Onu güçlü karar hale getiren muhalefet iktidarın ortaya koyduğu iradedir" dedi. 

Oylayama geçilmesi sonrası önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin kentin her yerindeki tanıtım alanları 10 yıllığına ihaleye çıkacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.