Dolar 32,4788
%-0.19
Euro 34,9214
%0.27
Altın 2.431,950
%0.36
Bist-100 9.792,00
%0.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bu nasıl restorasyon

Bu nasıl restorasyon

​Kentin göbeği konumundaki Konak’ta tarihi öneme sahip tescilli yapılardan Santa Maria Katolik Kilisesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarının geldiği nokta İzmir’de tarihe gösterilen saygıyı bir kez daha gözler önüne serdi. Yaz aylarında usule aykırı biçimde ve izinsiz olarak yürütülen restorasyon çalışmalarıyla gündeme gelen ve çalışmaların durdurulduğu dini yapıda başlayan tadilat faaliyetleri kaçak inşaatlarda yaşanan manzaraları aratmazken, ortaya çıkan bu durum tarihi değere sahip kiliseyi de tehlikeye atmaya devam ediyor.

  • Ege Postası
  • 30.10.2014 - 15:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Halit Ziya Bulvarı üzerinde yer alan Santa Maria Katolik Kilisesi’ne geçtiğimiz yaz aylarında Konak Belediyesi'nden basit onarım izni verildi. Kilise yetkilileri tarafından anlaşmaya varılan müteahhit firma verilen bu izin doğrultusunda çalışmalarına başlarken, gelen ihbarlar üzerine içerideki onarım faaliyetlerinin tamamının durdurulduğu duyurulmuştu. Yaşanan gelişmelerin ardından tarihi yapı içerisinde kapsamlı tadilat çalışmaları yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen, bu sefer de kilisenin dışında inşaat çalışmaları yapılmaya başlandı.
 
 

USÜLE AYKIRI RESTORASYON YAPILMIŞTI
Yaz aylarında Konak Belediyesi tarafından basit onarım izni verilen Çankaya’daki Santa Maria Katolik Kilisesi’nde yaşanan durum görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Tarihi tescilli yapıda yapılacak çalışmalar için bir inşaat firması ile anlaşan Kilise yönetimi, verilen izne aykırı biçimde kapsamlı bir tadilat çalışması başlattı. Dini tesis içerisinde kurulan çok katlı inşaat iskelesi ile çalışmalar yürütülürken, yapının kubbe kısmı ve duvarlarında yer alan tarihi figürler dahil olmak üzere tepeden tırnağa kaba inşaat çalışmaları yapılmaya başlandı. Kilise içerisindeki eserlerin korunması amacı ile zemin ve etrafı naylon örtülerle kapatılırken, restorasyon projesi olmaksızın basit onarımı aşan çalışmalar kapsamlı bir restorasyona dönüştü. Diğer yandan, içeride devam eden inşaat çalışmaları sessiz sedasız ve gizli biçimde yürütülürken, müzeye ziyaretçilere kapatılmış ve faaliyetler tüm hızıyla sürmüştü.
 
TESCİLLİ YAPIDA KAÇAK İNŞAAT
Kilisede yaşananlardan şüphelen bazı vatandaşlar durumu Konak  Belediyesi’ne ihbar ederek çalışmaların durdurulmasını isterken, basit onarım izni veren makam olan ilçe belediyesi ise çalışmaların tamamen durdurulduğunu ve Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından yapının incelemeye alındığını duyurdu. Ancak, tadilat çalışmasını yürüten yüklenici firma tüm uyarılara rağmen bu gelişmelerin ardından tadilat çalışmalarına yeniden başlamıştı.
 
TEPEDEN TIRNAĞA TADİLAT
Yapımı 1600’lü yıllara dayanan tescilli yapıda duvarlarda asılı tablolar, heykeller, figürler de tadilat işlemlerinden nasibini aldı. Basit onarım izni kapsamında orijinal malzemeye sadık kalınarak yapılması gereken ufak çaplı onarım yerine, sanat eserleri ile dolu kilisede Anıtlar Kurulu onayı gerektiren rölöve ve restorasyon projesi olmaksızın, orijinal kubbeler dahi yapı içerisinden söküldü. Orijinal kubbe yerine alçı malzemeden bir kubbe inşa edildiği gözlenirken, duvarlarda yer alan kök ve toz boya ile oluşturulan kabartmalar da söküldü. Plastik boya ile badana işlemi uygulanan kilisede ayrıca, elektrik tesisatı döşenebilmesi için duvarlar delindi, elektrik panosu için de bir duvar yıkıldı.
 
,

BELEDİYEDEN ALINAN İZNE AYKIRI
Diğer yandan, geçtiğimiz aylarda yaşanan tüm bu gelişmelerin üzerine uyarıları dikkate almayan kilise yönetimi ve inşaat işini üstlenen yüklenici firma, belediyeden aldığı basit onarım izni ile bu sefer de tescilli yapının dış cephesine inşaat iskelesi kurdu, boya badana faaliyetlerine başladı. Anıtlar Kurulu onayı ve restorasyon projesi olmaksızın inşaat sıvası ile duvarları ve dış cephenin kaplandığı gözlenen binada çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, çıkan manzara ise gecekondu inşaatlarını aratmadı.
 


NE BELEDİYENİN, NE DE KURULUN HABERİ YOK
Geçmişte yaşanan bu gelişmeler üzerine harekete geçen sanatseverler, kent gözlemcileri, Hıristiyan cemaati, tarihçiler ve konuya duyarlı vatandaşlar hem Konak Belediyesi’ne, hem de Anıtlar Kurulu ve Kültür Turizm Müdürlüğü’ne şikayetler yağdırdı. Restorasyonu yapan müteahhit firmanın tadilat işlemini hızlı bir şekilde bitirebilmek amacı ile Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunmadığını ve belediyeden basit onarım izni aldığını öğrenen vatandaşlar, yaşananlar üzerine çalışmaların acilen durdurulması için Anıtlar Kurulu’na yazılı müracaatta bulunmuştu. İnşaat iskelesi ve sıvayla yapılan söz konusu çalışmalar hakkında Konak Belediyesi ve Anıtlar Kurulu’na herhangi bir bilgi verilmezken, kurul ancak yapacağı denetleme ya da vatandaşlardan gelecek şikayetler doğrultusunda işlem yapabilecek. Tadilat ve restorasyonun usule aykırı olduğu tespit edilirse, ilçe belediyesine gönderilecek yazının ardından inşaatın mühürlenmesi istenecek. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.