Dolar 32,6013
%0.39
Euro 34,8180
%0.25
Altın 2.492,410
%0.32
Bist-100 9.508,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi kalede barış şarkıları yükselecek

Tarihi kalede barış şarkıları yükselecek

Tarihi Kadifekale’nin surlarında bu kez barış tınıları yankılanacak. Dünyada sevginin ve hoşgörünün simgesi haline gelen Antakya Medeniyetler Korosu, Konak Belediyesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında bugün saat 20.00’de Kadifekale’de konser verecek. Ücretsiz halk konseri için tüm hazırlıklar tamamlanırken, Konak Belediyesi vatandaşların konser alanına rahat ulaşımı için ilçenin farklı noktalarından Kadifekale’ye ücretsiz servis kaldıracak. Tarihi kalede barış şarkıları yükselecek

  • Ege Postası
  • 04.09.2015 - 11:22
BARIŞ İÇİN BİRLİKTE SÖYLEYELİM
Antakya'da yaşayan üç semavi dine mensup kişilerden oluşan Antakya Medeniyetler Korosu içinde rahipler, imamlar, rahibeler, kuyumcular, öğretmenler, öğrenciler, emekliler ve serbest meslek gruplarından kişiler bulunuyor. Çok çeşitli kültürel yapıların yüzyıllardan beri bir arada yaşamalarının ürünü olan koro, medeniyetler arasında köprü oluşturarak evrensel bir dil olan müzikle insanlığı doğruya ve güzelliğe çekmeyi hedefliyor. Karşılıklı saygı ve hoşgörü ortamı bütün dünyaya örnek olarak gösterilen 2012 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi koro, Kadifekale’de gerçekleştireceği konseri ile ortak dil olan sevgiyi umuda dönüştürmeyi arzu ediyor. Farklı kültür ve dinden olanların barış özlemini müzikle dile getireceği konser bu akşam saat 20.00’de başlayacak. İzmirlilerin konser alanına kolay ulaşımı için 20.00'de başlayacak konser öncesi saat 19.00'da Sevinç Pastanesi karşısından, Konak AKM ve Güzelyalı Parkı önünden ücretsiz servis kaldırılacak.  



“BARIŞ DOĞUŞTANDIR, SAVAŞ ÖĞRENİLEN…”
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da konser öncesi bir davet mesajı yayınladı. Pekdaş mesajında; 

“Barış doğuştandır, savaş öğrenilen…
 
Bir Kızılderili atasözü der ki; “Üç barış vardır: Birinci barış, en önemli barıştır. İnsan ruhundadır o. İnsan, kâinatla ve kâinatın bütün güçleri ile olan ilişkisini, beraberliğini fark ettiğinde, kâinatın merkezinde Büyük Ruh'un durduğunu ve bu merkezin her yerde, her birimizin içinde olduğunu fark ettiğinde birinci barış sağlanmıştır. Bu gerçek barıştır, diğerleri sadece bunun akisleridir.”
 
Diğer ikisine gelince... Kızılderililerin ifadesiyle ikinci barış; iki fert arasında olandır.
Üçüncüsü ise; iki millet arasında yapılan. “Fakat anlamalısınız ki” diyor, savaştan en çok zarar görmüş toplumlardan biri olan Kızılderililer; “gerçek barış dediğim birinci barış, insanın
ruhundaki barış yoksa ne fertler ne de milletler arasında barış olabilir.”Hepimiz çıplak doğduk. Irktan, ideolojilerden, dil ve dinden çıplak… Hangi vatanın hangi parçasına ait olduğumuzu
bilmeden, yanı başımızda patlayan bombalardan bihaber… Bebekken hepimiz aynı dilde ağlıyorduk. Bıraksalardı; elimize silahı verip dilimize şiddeti belletmeselerdi savaş diye bir çığlığı hiç duymamış olacaktık.
 
Çünkü Kızılderililerin dediği gibi; barış doğuştandı, doğal olan oydu. Savaş ise öğrenilen…
Evet, insanlık savaşı öğrendi. Hayatta kalma mücadelesini, savaşa tahvil etti. Savaşmak için sınırları, renkleri, kelimeleri, inançları; gücü elinde bulundurma tutkusuna bahane etti.
Hayatın o ilk bilgisine dönüp bakınca içimizdeki, ruhumuzdaki “gerçek barışı” görüyoruz.
Size, doğal olan yanımızla, doğarken beraberimizde getirdiğimiz sesimizle sesleniyoruz:
Barış, hemen şimdi!
 
Geçmişi 8500 yıl öncesine tarihlenen şehrimiz Konak aradan geçen süre içerisinde hala ayaktaysa buna etken binlerce yılla biriken kültürüdür. Şüphesiz ki kültürümüzün temelinde de barış vardır.
Bir arada yaşama geleneğinin örnek şehri Konak’ta, “1 Eylül Dünya Barış Günü” etkinliklerine önceden başladık. “Kentte Yurtta Dünyada Barış” olarak belirlediğimiz, Ağustos ayı temamız çerçevesinde, şehrimiz genelinde barış vurgusu yapmak, farkındalık yaratmak istedik.                
 
Barış çağrımızı yinelemekten vazgeçmiyoruz. Bulduğumuz her zeminde bu çağrıyı haykıracağız. Kültür ve sanat ortamlarını da bu zeminin parçası sayıyoruz. Sanatı bir arada yaşama geleneğimizin perçinleyici unsuru olarak görüyoruz.
 
İnanıyoruz ki birbirimizin şarkısını söylediğimizde, gününümüzün karanlık girdabından çıkacağız.
 
Bu anlamda farklı bir program hazırladık. Sizleri etkinliğimizde buluşmaya ve barış söylemini birlikte haykırmaya davet ediyoruz.
 
 Sema PEKDAŞ / Konak Belediye Başkanı



 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.