Dolar 32,6006
%0.27
Euro 34,7744
%0.32
Altın 2.413,640
%-0.79
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bu arabalar kimin'

Bu arabalar kimin'

Suriye’de yaşanan iç savaş sonrasında ülkelerinden kaçarak İzmir’e gelen mültecilerin ilk adresleri arasında olan Basmane’de yaşanan insanlık dramı yerini farklı manzaralara bırakmaya başladı. Geçtiğimiz yıl içerisinde aileleri ve yakınları ile geçici olarak İzmir’in merkezinde konaklayan birçok savaş mağduru artık yerleşik hayata geçerken, tarihi Basmane semti Suriyeli göçmenlerin yeni vatanı konumuna geldi.

  • Ege Postası
  • 20.10.2014 - 09:56
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de son dönemlerde dikkat çeken mülteci akını gün geçtikçe artarken, kentin en önemli tarihi noktalarından bir tanesi olan Basmane Semti ise ikinci bir Suriye haline geldi. Semtte yer alan birçok iş yerinde Türkçe yazıların yerini Arapça tabelalar alırken, en son açtıkları “Suriye Lokantası” ile dikkat çeken göçmenler artık İzmir’de kalıcı olduklarını göstermeye başladı.
 
 
AKIN AKIN GÖÇ DALGASI
Basmane semtinin ara sokaklarında yaşanan insanlık dramı farklı bir boyut kazandı. Geçtiğimiz yıllarda Suriye’de yaşanan iç savaş olaylarıyla birlikte Gaziantep ve Hatay illerinin ardından mültecilerin başlıca sığınma noktası olan İzmir’in tarihi sokaklarında yer alan birçok pansiyon ve moteli kendilerine ev seçen Suriye vatandaşları yerleşik hayata geçmeye başladı. Basmane’nin tarihi sokaklarında yer alan ve yıkılmaya yüz tutmuş evleri kiralayarak burada konaklamaya başlayan Suriyeliler memleketlerinde yer alan eşyalarının yanı sıra, kendilerine ait arabalarını da alarak semtte yaşamaya başladı. Sokak aralarında bulunan alanlara Suriye plakalı araçlarını park eden göçmenler, tarihi değere sahip binaları, sokakları ve mahalleleri de kendi kültürlerine uyarlamaya başladı.
 
NEYİ VAR NEYİ YOKSA GETİRİYORLAR
İzmir’e geçtiğimiz yıl yerleşen mültecilerden farklı olarak memleketlerinden taşınarak İzmir’e geldikleri ve kendilerine iş dahi kurdukları öğrenilen mülteciler, Basmane’nin yeni sahipleri oldu. Yaşanan göç dalgası ile birlikte kimliği ve yapısı değişen Basmane semtinde artık her sokak başında rastlanan Suriyeli göçmenler, boş durumda bulunan ve kimsenin oturmaya yanaşmadığı evlere aileleri ile birlikte kiracı oluyor. Maddi durumu nispeten daha zayıf olan aileler ise pansiyon ve otellerde konaklamaya devam ediyor.


 
BASMANE “KÜÇÜK SURİYE” OLDU
Bölgedeki esnaf ve iş yeri sahiplerinin verdiği bilgiye göre, araçlarını dahi İzmir’e getiren Suriyelilerin akın akın semte geldiği ve bu durumun da hem asayiş, hem de sosyal dengeyi bozduğu öğrenildi. Diğer yandan, yerli halkın da yaşanan göç dalgası sonrasında semti terk etmeye başladığını aktaran vatandaşlar, kente yerleşmeye başlayan Suriyeli mültecilerin yavaş yavaş bölgede yeni bir hayat kurduklarını ve aileleri ile yakınlarını da İzmir’e getirmeye başladıklarını aktardılar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.